Se bo Celje vrnilo na dizel in bencin?

Rozmari Petek
11.11.2021 06:00

Celje je dolgo odlašalo z uvedbo mestnega avtobusa; zdaj so z njim več kot zadovoljni. Širitve linij ni na vidiku, ker ni razpisov za nakup dodatnih avtobusov na stisnjen zemeljski plin. Brezplačnim prevozom župan ni naklonjen, "saj nič na tem svetu ni zastonj".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Celebusi niti starejših še ne bodo vozili zastonj, napoveduje župan Bojan Šrot. Ker niso vsi socialno ogroženi in ker cela občina še ni "pokrita" z mestnim avtobusom.

Rozmari Petek

Celje je ena zadnjih mestnih občin, ki se je odločilo za uvedbo mestnega avtobusa, in to na okolju bolj prijazen stisnjen zemeljski plin. Celebusi, kot so jih poimenovali, po mestu vozijo šele od leta 2019. So pa zgolj letos prepeljali že skoraj sto tisoč potnikov. "V prvih devetih mesecih so celebusi prepeljali 99.205 potnikov, septembra se je z njimi peljalo 14.591 potnikov. Takrat je bilo prodanih največ mesečnih vozovnic v tem letu, in sicer 131, kar je nekaj več kot maja, ko je bilo prodanih 105 mesečnih vozovnic. Je bil pa septembra zaznan velik porast v prodaji letnih vozovnic, prodanih je bilo namreč 100 vozovnic, največ pred tem jih je bilo prodanih avgusta, in sicer 41. Večina ljudi, ki za prevoz izbere celebus, se sicer še vedno odloča za nakup vozovnice na avtobusu, za vozovnico, ki velja za enkratno vožnjo. Septembra jih je bilo tako prodanih 4322, največ v letu pa maja (5536) in marca 5102, so še opisali na mestni občini.

Kdaj širitve linij Celebusa?

A pomembnejše vprašanje od statistike je, kdaj lahko Celjani pričakujejo širitve linij. To je na zadnji seji zanimalo člane občinskega odbora za okolje, prostor in komunalo. Direktorica občinske uprave Ingrid Mastnak jim je pojasnila, da je za širitev linij nujno potreben nakup novih avtobusov. Mestna občina Celje že dve leti apelira na Eko sklad, da ponovno uvede javni razpis, ki bo omogočal nakup avtobusov na stisnjen zemeljski plin in ne samo na elektriko in vodik, a premika ni. Ravno preko razpisa je občina pred dvema letoma kupila deset avtobusov. Z obstoječimi avtobusi žal ne more pokrivati večjega števila linij, saj je treba paziti tudi na intervale prevozov, da se pomen javnega potniškega prometa ne izgubi, je dodala Mastnakova. Vodja oddelka za okolje, prostor in komunalo Dušan Slapnik je razložil, da je Eko sklad načeloma naklonjen pobudam občine, problem je na strani ministrstva za okolje in prostor, kjer menijo, da avtobusi na stisnjen zemeljski plin še vseeno puščajo ogljični odtis.

Še najbolj direktno pa je situacijo svetnikom, ki so na zadnji seji omenili možnost uvedbe brezplačnega mestnega prometa za starejše in nakupe morda manjših avtobusov, pojasnil župan Bojan Šrot. "Že nekaj časa poskušamo prepričati odločevalce, da je tudi javni prevoz na zemeljski plin ekološki, a so verjetno močnejši drugi lobiji, ki so lani izposlovali sofinanciranje nakupa vozil na vodik. Mislim, da v Sloveniji ni še nobenega. Tudi če je, ne vedo, kje bi 'tankali'. Včasih imam občutek, da tega denarja za sofinanciranje nakupa vozil nočejo porabiti. Če bo to še nekaj časa trajalo, se bomo morda odločili za nakup avtobusov na bencin ali dizelsko gorivo," je dejal in opomnil, da so električni avtobusi še tako pošastno dragi, da si jih ne morejo privoščiti, obenem bi jih zgolj za obstoječe linije potrebovali dvakrat več.

Niso vsi socialno ogroženi

Komentiral je tudi želje po brezplačnem prevozu upokojencev po zgledu drugih mestnih občin. "Naša želja je, da bi mrežo javnega prevoza razširili, kot širimo sistem Kolesca, in da bi mestni javni prevoz bil dostopen vsem prebivalcem mesta. Takrat bi se lahko začeli pogovarjati o brezplačnem prevozu za nekatere starostne skupine. Ni nujno, da samo za starejše od 65 let. Morda tudi za dijake in osnovnošolce. Je pa treba povedati, da nič na svetu ni zastonj - razliko bomo potem plačali iz občinskega proračuna. Upam, da bo financiranje občin ostalo na takšnem nivoju in da si bomo to lahko privoščili." Po njegovi grobi oceni bi brezplačni prevozi na letni ravni pomenili vsaj 700 tisoč evrov dodatnih stroškov. "Zaposleni, ki bi se vozili brezplačno, bi dobili povrnjene stroške od delodajalca," je opomnil. "Sploh pa ne vidim potrebe, zakaj bi moralo biti ob tako nizkih cenah (dnevna vozovnica znaša evro, op. p.) to brezplačno, saj niso vsi prebivalci tega mesta socialno ogroženi. Redkokdo je brez mobilnega telefona, pa stane na mesec od 25 do 30 evrov. Tudi prejemniki socialne pomoči ga imajo. Ampak mi v tej državi zelo radi predstavljamo, kot da so kar vsi občani ubogi in dajmo jim vse zastonj. Saj ni nič zastonj. Tisti, ki plačujejo davke, subvencionirajo tiste, ki davkov ne plačujejo."

Ob tem ni mogla ostati ravnodušna svetnica Desusa Štefanija Preskar. "Kaj pa lahko danes sploh počneš brez telefona? Niti v zdravstveni dom ne moreš," je komentirala županovo izjavo. "Pa tudi, kako so pa uvedbo brezplačnih prevozov zmogli v Ljubljani, Mariboru, še prej v Velenju," je dodala. "Še nekaj, pozabljamo na stvari, ki smo jih delali v preteklosti. Projekt Celje prijazno starejšim v akcijskem programu predvideva brezplačen promet za starejše. Ker če pogledamo pokojnine, je več kot polovica upokojencev na pragu socialne ogroženosti. In če to ni razlog za uvedbo takšnega predloga, potem ne vem," je dodala in zaključila z oceno, da brezplačni prevozi starejših celjske občine vendarle ne bi ugonobili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta