Starši otrok v celjskih vrtcih za meritve krvi

Rozmari Petek Rozmari Petek
25.09.2019 20:48

Ministrstvo za okolje je moralo poslušati kritike, vendar so te letele na lokalne akterje zaradi prikrivanja dejstev o onesnaženju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Problematika onesnaženosti celjskih vrtcev je pritegnila veliko staršev.
Rozmari Petek

V Celju so se danes prvič sestali predstavniki ministrstva za okolje z ministrom Simonom Zajcem na čelu in starši celjskih malčkov. Predvsem tisti, katerih otroci obiskujejo vrtca Mavrica in Ringaraja, ki bosta od ministrstva še letos deležna sanacije. Ministrstvo jim je predstavilo potek pa razloge, zakaj bo prva sanacija stekla tri mesece kasneje, kot so pričakovali (prej so morali pripraviti odlok), starši pa so predvsem želeli izvedeti odgovor na nekaj zelo preprostih vprašanj, ki sploh niso povezana z delom ministrstva.

Problematika onesnaženosti celjskih vrtcev je pritegnila veliko staršev.
Rozmari Petek

Župana ni bilo

Odgovorov na prvo vprašanje starši niso dobili. Ne ob omizju ne v prvih vrstah ni bilo celjskega župana Bojana Šrota. Je pa predstavnica ravnateljic celjskih vrtcev Vanja Krašovic dejala, da tudi ravnateljice pogrešajo informiranje. Ob tem je zagotovila, da vsi v vrtcih dosledno spoštujejo poseben protokol, kako ravnati v vrtcih s tako onesnaženimi igrišči.

Omizje, ki je staršem pojasnilo namen in potek sanacije vrtcev. Pogrešali so celjskega župana.
Rozmari Petek

Vpliv na zdravje?

Ravno mnenje dr. Eržena - takrat o tem, da malčki zemlje ne jedo - je leta 2005 bilo eno ključnih, da se starši resnosti problema niso zavedali že prej. Prvi vrtec je bil namreč saniran šele pred dvema letoma, in to le zaradi staršev, ki so sami dosegli analizo zemljine in končno izsilili sanacijo. Podobno je bilo sedaj, ko so spet starši bili tisti, ki so vodstvo vrtca prisilili, da je ogradilo igrišče ob vrtcu Ringaraja, v katerem so izmerili tudi do 30-krat prekoračene kritične vrednosti svinca.

Vrtec Ringa raja ima zaščiten najbolj onesnaženi del.
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta