V Celju in Laškem podpisane še zadnje pogodbe dosedanjih županov

Rozmari Petek Rozmari Petek
21.12.2022 16:21
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Barbara Gradič Oset

V teh dneh je bila ali še bo opravljena primopredaja poslov med dosedanjima županoma Celja in Laškega ter novoizvoljenima županoma. Tako je včeraj posle iz rok Bojana Šrota prevzel Matija Kovač, prvi teden v januarju pa bo primopredaja opravljena še v Laškem, kjer vajeti od župana Franca Zdolška prevzema Marko Šantej. Oba dosedanja sta bila vrsto let župana, Šrot kar 24 let, Zdolšek pa 16. Skupno jima je tudi nekdanje članstvo v SLS in dejstvo, da sta oba bila zamenjana z zelo mladima kandidatoma. V naslednjem letu bosta nova župana podpisovala kar nekaj pogodb za projekte, ki so še sad dela nekdanjih županov in občinske uprave. Tik pred zamenjavo pa je Mestna občina Celje z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo podpisala pogodbo o sofinanciranju ureditve in dograditve ekonomsko-poslovne cone Trnovlje - jug. "Celjska občina je bila uspešna na razpisu ministrstva Podpora inovativnim ekosistemom ekonomsko-poslovne infrastrukture, zato bo iz mehanizma Načrt za okrevanje in odpornost za projekt ekonomsko-poslovne cone Trnovlje - jug prejela do 1,3 milijona evrov nepovratnih evropskih sredstev. Celotna vrednost projekta znaša več kot 2,2 milijona evrov," so sporočili z občine. Pri projektu ekonomsko-poslovne cone gre za ureditev oziroma dograditev cone, ki se razteza na površini 15,6 hektarja. Del površin v velikosti 8,77 hektarja je že pozidan in zapolnjen s podjetniško dejavnostjo. V ekonomsko-poslovni coni zdaj dela 87 podjetij. "V vzhodnem delu cone je še 5,12 hektarja nepozidanih, prosto uporabnih površin, ki še niso ustrezno komunalno opremljene in so namenjene podjetniški dejavnosti. Komunalna opremljenost teh površin z ureditvijo cestnih povezav bo omogočala vstop novih podjetij v cono. Ob tej površini bo zgrajena nova cestna in druga infrastruktura, ki bo zavzemala 1,14 hektarja, kar pomeni, da znaša skupna površina urejanja in dograjevanja ekonomsko-poslovne cone 6,26 hektarja," so pojasnili na celjski občini.

Ureditev ekonomsko-poslovne cone Trnovlje - jug 
Mestna Občina Celje

Naložba v ureditev ekonomsko-poslovne cone Trnovlje - jug poleg komunalnega opremljanja površin ter izgradnje dveh novih povezovalnih cest v dolžini 180 in 270 metrov predvideva ureditev javne razsvetljave, izgradnjo in ureditev vodovoda in (meteorne) kanalizacije ter hodnikov za pešce. "Pri projektu je velika pozornost namenjena trajnostnim ukrepom in vzpostavitvi zelene infrastrukture. Na območju cone bo omogočen javni potniški promet Celebus, urejene bodo kolesarske steze s postajo sistema KolesCE, polnilnice za električne avtomobile in električna kolesa. Na območju bosta umeščena ekološki otok za ločeno zbiranje odpadkov in zbiralnik za ponovno uporabo izdelkov, predvideni sta zasaditev drevoreda in parkovna ureditev. Novozgrajena javna razsvetljava bo opremljena s hibridnimi svetilkami, ki se napajajo iz integriranih sončnih panelov. Projekt zajema tudi izdelavo vizije razvoja cone, vzpostavitev spletne strani in storitve v podporo delovanju omenjeni coni," opisujejo. Kot dodajajo, med upravičene stroške sofinanciranja tega projekta spadajo gradbena, obrtniška in inštalacijska dela, nakup nezazidanih zemljišč ter izdelava projektne in investicijske dokumentacije. "Ureditev ekonomsko-poslovne cone Trnovlje - jug mora biti po pogodbi z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo zaključena do 30. junija 2025. Projekt predvideva, da bodo v treh letih po njegovem zaključku zainteresirana podjetja zasedla vsaj 50 odstotkov prostih novih uporabnih površin v coni Trnovlje - jug, kar je bil eden od pogojev javnega razpisa za sofinanciranje naložbe," sklenejo.

V Laškem pa je še aktualni župan Franc Zdolšek - konstitutivna seja bo 4. januarja prihodnje leto - včeraj podpisal pogodbo o gradnji kanalizacije (na fotografiji zgoraj). Gre za prvo fazo gradnje v okviru projekta odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda v porečju Savinje - občina Laško. "Z izgradnjo 6082 metrov nove ločene kanalizacije, štirih črpališč in enega razbremenilnika se bo delež priključenosti s komunalno odpadno vodo v občini Laško povečal za več kot 13 odstotkov, skupaj torej na 93,26 odstotka v letu 2023. Po zaključeni še drugi fazi bo projekt dosegel pričakovano 98-odstotno priključenost," so navedli v Laškem. Z županom Zdolškom sta pogodbo o gradnji podpisala Maja Gerčar Špitalar, direktorica podjetja AGM, in direktor podjetja Hidroplanum Matej Solina. Navzoč pa je bil tudi novi, a še neuradno od mestnega sveta potrjeni župan Marko Šantej.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta