V Celju nove stanovanjske gradnje kljub epidemiji

Gordana Possnig Gordana Possnig
20.11.2020 06:25

V knežjem mestu v zadnjih mesecih pospešeno gradijo neprofitna stanovanja za najemnike in profitna za trg

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nova stanovanjska bloka v stanovanjski soseski Dečkovo naselje DN 10
Gordana Possnig

Potem ko v Celju več kot desetletje ni bilo zgrajeno nobeno stanovanje, ne neprofitno ne profitno, ta v tem letu kljub epidemiji covida-19 pospešeno gradijo. Nekatera stanovanja za trg so tako interesentom že na voljo. Cene pa so, sodeč po spletnih portalih, ki oglašujejo stanovanjske enote, za Celje presenetljivo visoke. Vseeno pa je med interesenti za nakup profitnih stanovanj (objekti Hudinja, Glazija Center Celje - v obeh primerih gre za poslovno-stanovanjska objekta - in profitna stanovanja v zaselku Novi trg/Ostrožno) veliko zanimanje. Interesentom je oziroma še bo skupaj na razpolago 85 novih profitnih stanovanj, tudi nadstandardnih.

Poslovni stanovanjski objekt Glazija Center Celje foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

Za trg in najem

Iz podjetja Ansistra, ki prodaja stanovanja v poslovno-stanovanjskem objektu Glazija Celje Center, so na naše poizvedovanje za njihove stanovanjske enote in poslovne prostore odgovorili: "V poslovno-stanovanjskem objektu je na razpolago 23 stanovanj. Zanimanje je veliko, zato jih je polovica že prodanih, pri četrtini pa trenutno potekajo usklajevanja. Poleg stanovanj, namenjenih za prodajo, je v objektu tudi sedem v celoti opremljenih najemniških stanovanj, ki bodo na voljo predvidoma s 1. decembrom. Ob tem pa je v pritličju še sedem poslovnih prostorov, od tega je pet že oddanih. Tretje nadstropje je sestavljeno iz osmih sklopov poslovnih prostorov, namenjenih medicinski dejavnosti."

Blok v Dečkovem naselju

To pa še ni vse. Do torka je bil v javni razgrnitvi predlog celjskega občinskega prostorskega načrta Dečkovo naselje DN-5-1 (umeščen je med Šaranovičevo in Drapšinovo ulico), ki predvideva gradnjo stanovanjske stavbe s 46 stanovanjskimi enotami, kletno garažo s 56 parkirnimi mesti, ob tem pa še 16 zunanjimi parkirnimi mesti.

Poslovno-stanovanjski objekt Glazija Center Celje
Gordana Possnig

Svoje stališče v tej zadevi je že soglasno sprejel svet Mestne četrti (MČ) Dečkovo naselje in ga posredoval pristojni občinski službi. V stališču so zbrani predlogi krajanov, ki sicer ne nasprotujejo gradnji na tem zemljišču. Je pa v njihovih predlogih izraženo nasprotovanje gradnji predlaganega objekta, preden se strokovna služba občine jasno opredeli do njihovih pripomb in jih tudi upošteva v največji možni meri. Predlogi so povezani z rešitvami, od manjkajočih parkirnih mest za sedanje stanovalce do prometnega režima znotraj območja, dodatnih igralnih in športnih površin. Ob tem naj bi se pristojni opredelili do predloga o drugačni zasnovi gradnje na omenjenem zemljišču. Objekt bi bil namreč največji na tem območju. Postavlja se tudi tudi vprašanje prometnega režima pri izvozu oziroma uvozu v Drapšinovo ulico. Javna obravnava prostorskega načrta je na celjski občini predvidena za 2. december.

"Ob tem velja spomniti, kakšni pomisleki so bili v naši mestni četrti, ko so pred leti na istem mestu že želeli zgraditi stanovanjski blok, tedaj z več kot 100 stanovanji. A tedaj sprememba zazidalnega načrta Dečkovo naselje ni bila sprejeta," pojasnjuje prvi mož MČ Primož Posinek.

Prva bloka neprofitnih stanovanj

V stanovanjski soseski Dečkovo naselje pa že od marca gradijo šest blokov s 142 neprofitnimi stanovanji. Prvih 50 naj bi bilo po napovedih zgrajenih čez eno leto, celoten projekt naj bi bil končan do sredine leta 2022.

Garažna hiša v naselju Dečkovo naselje DN 10 pospešeno raste
Gordana Possnig

Prva bloka sta zgrajena, končana so že krovska dela, vgrajeno je že stavbno pohištvo, potekajo suhomontažna in instalacijska dela. Trenutno se gradi nadzemna garažna hiša s 150 parkirnimi mesti. Do stanovanjskega naselja bo vodila tudi severna vezna cesta (odprli jo bodo do konca meseca), ki bo priključek na dovozno cesto za novo stanovanjsko naselje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta