V Šmarju končno korak bližje Dobravi

Tina Murko Gajšek
11.02.2020 15:49

Občina Šmarje pri Jelšah si že več let prizadeva za ureditev soseske Dobrava med osnovno šolo, Dvorom in železniško progo. Nove stanovanjske gradnje še drugod v okolici Celja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Soseska Dobrava je načrtovana v neposredni bližini šmarske osnovne šole. 
Tina Murko Gajšek

Stanovanjski problemi v Šmarju pri Jelšah niso tako žgoči kot v nekaterih drugih občinah, ugotavljajo na šmarski občini, kljub temu pa je povpraševanje po stanovanjih in nakupu zemljišč za gradnjo stanovanjskih hiš precejšnje. Občina je po več letih pogovorov dosegla dogovor z lastniki travnika ob šmarski osnovni šoli, kjer sta sosesko Dobrava želela uresničiti že dva prejšnja župana. "Že ko je bil župan Jože Čakš, smo pripravili zazidalni načrt, a so bile cene za nakup zemljišč, ki jih je postavil lastnik, previsoke. Imeli smo že projekte, se pripravljali na gradbena dovoljenja," razlaga vodja oddelka za investicije Anita Reich. Zdaj je pobudo za prodajo zemljišč dal lastnik, dodaja Reichova.


Občina bo gradila povezovalno cesto


Občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) v soseski Dobrava predvideva 30 enostanovanjskih hiš in dva vila bloka s tremi ali štirimi etažami. Podrobnosti, vključno s številom stanovanj, bo določil bodoči lastnik zemljišča, ki bo bloka postavil. "Eden od lastnikov sicer prodajo zemljišča za cesto pogojuje s tem, da mora občina kupiti tudi zemljišče za štiri ali pet hiš," pravi Anita Reich. Sicer pa naj bi lastniki travnika in njive, namenjenih gradnji vila blokov in stanovanjskih hiš v načrtovani soseski Dobrava, prodajali sami. Občina bo gradila povezovalno cesto, ki bo potekala od osnovne šole skozi bodočo Dobravo in se nato priključila na glavno cesto skozi Šmarje. Tako bi lahko vozniki, ki pot nadaljujejo proti Celju, namesto da se vračajo nazaj po Vegovi, peljali naprej proti Dvoru in se v promet vključili v drugem križišču.

Takole bo videti soseska Grofice z 49 stanovanji  
Mejor Invest


Kljub zanimanju dražba neuspešna


Prav zaradi gradnje povezovalne ceste naj bi se po besedah Reichove povečalo zanimanje za nakup zemljišč v načrtovani soseski Dobrava. Ta bo na šestih hektarjih torej razdeljena na zemljišči za vila bloka in 30 zemljišč, namenjenih enostanovanjskim hišam. Vsaki od njih bo pripadlo tisoč kvadratnih metrov. "K nam dnevno prihajajo ljudje in sprašujejo, ali občina prodaja zemljišče za gradnjo hiše ali stanovanje v bloku," pravi Reichova. Vendar dodaja, da ima občina na voljo le še dve zemljišči v bodoči Dobravi. Novembra ju je skušala prodati na javni dražbi, a dražba ni bila uspešna. "Takrat se je pojavil kupec, ki je želel na zemljiščih postaviti večstanovanjski objekt. A da bi to uresničil, bi moral sam financirati spremembo OPPN," še pravi.
OPPN ima sicer tudi soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine, saj je v neposredni bližini arheološkega najdišča v Grobelcah, kjer so v preteklosti našli arheološke ostanke rimskih vil. Zdaj se morajo z novo sosesko dokončno strinjati še trije lastniki travnika in njive, kjer je Dobrava načrtovana - projektant jih je zaprosil za soglasje. Samo to lahko zamakne časovnico izgradnje soseske, pravi Reichova. Kdaj bo Dobrava končana, pa je odvisno predvsem od vsakega novega lastnika, ki se bo odločil za nakup zemljišča v novi soseski.

Občina bo v novi soseski, kjer bo 30 stanovanjskih hiš in dva vila bloka, uredila osnovno komunalno opremo ter zgradila povezovalno cesto.
Občina Šmarje Pri Jelšah
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta