Žalski model: Vrtec prej, plačilo kasneje

Rozmari Petek Rozmari Petek
11.01.2022 16:45

Majhen vrtec lahko občina zgradi sama, velikega brez nepovratnih sredstev ne, zato so se v Žalcu odločili za javno-zasebno partnerstvo z velenjskim Esotechom. Občini Žalec ne bo treba takoj odšteti 12,8 milijona evrov, kolikor je vreden vrtec z opremo in 15-letnim vzdrževanjem, temveč bo v mesečnih obrokih velenjski družbi Esotech plačevala uporabnino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vizualizacija novega vrtca, ki bo zrasel na zahodnem delu
Efekt Arhitektura

Prihodnjo jesen bo, če se bo izšlo vse po načrtih, žalska občina bogatejša za čisto nov, sodoben vrtec, v katerem bo dovolj prostora za 170 otrok. Obenem bo večnamenski prostor, ki bo sestavni del vrtca, popoldan namenjen drugim občanom in članom različnih društev, velika centralna kuhinja pa bo dobrodošla pridobitev tudi za starejše, ki se bodo do takrat naselili v dva zasebna stolpiča, ki so ju šele začeli graditi in v katerima bodo pretežno varovana stanovanja.

Še najbolje pa je, da občini ne bo treba že v začetku odšteti 12,8 milijona evrov, kolikor je vreden vrtec z opremo in 15-letnim vzdrževanjem vred, temveč bodo v mesečnih obrokih velenjski družbi Esotech plačevali uporabnino. Po 15 letih bo vrtec nato prešel v last občine.

Esotech je na ta način v svojem domačem okolju postavil že dva vrtca; že sedem let na ta način obratuje Vrtec Šoštanj, tretje leto pa tudi enota velenjskega vrtca v Vinski Gori. "Ko smo se pred desetimi leti prvič soočili z izzivom javno-zasebnega partnerstva, sem bil v dilemi, kaj to pomeni, kakšne dolgoročne učinke prinaša. A so pozitivni. Pred leti smo se pravilno odločili," je ob tem poudaril predsednik uprave Esotecha Marko Škoberne. "Projekt se v teh primerih ne zaključi z izgradnjo, temveč šele po 15 letih po izteku koncesijskega obdobja, ko se objekt občini preda v trajno last. Vse do takrat financiramo, zgradimo, upravljamo, vzdržujemo objekt in ves čas sodelujemo z uporabnikom in občino," je opisal direktor inženiringa v podjetju Esotech Drago Sivka in poudaril, da je javno-zasebno partnerstvo tudi zagotovilo, da gradijo kvalitetno, saj bi v nasprotnem primeru sami imeli večje stroške vzdrževanja. Pri tem ne gre za zelo donosne projekte, dodaja, so pa tudi takšni projekti dobrodošli, ker jim stabilne prihodke prinašajo v daljšem časovnem obdobju, kar je posebno zaželeno v času, ko morda drugih projektov ni veliko.

Plusi za občino in graditelja

Tudi odgovor na vprašanje, zakaj se je občina odločila za javno-zasebno partnerstvo, je jasen – na razpisih za nov vrtec niso bili uspešni, iz občinskih sredstev pa tako velikega finančnega zalogaja ne morejo izpeljati. "Vrtec v Novem Celju, ki je manjši, smo lahko zgradili z lastnimi sredstvi. Mimogrede, tisti vrtec je zaradi obilice zelenih površin in dovolj parkirnih prostorov eden najbolj zaželenih. Ta vrtec z devetimi igralnicami je preveliko breme za občino. Tako velikega z lastnimi sredstvi ne moremo zgraditi," opisuje žalski župan Janko Kos in dodaja, da že tako iz občinskega proračuna za financiranje vrtcev letno namenijo 3,5 milijona evrov.

Osnova težava, zaradi katere se sploh lotevajo gradnje povsem novega, devetoddelčnega vrtca na zahodnem delu Žalca (za trgovino Lidl), pa je, da ne izpolnjujejo državnih prostorskih normativov. Če jim država ne bi potrdila izjeme, bi bilo 170 otrok brez zagotovljenega varstva. "Če želimo sprejeti vse otroke v vrtec, se je bilo treba odločiti za gradnjo novega vrtca. Žalec se razvija, gospodarstvo relativno cveti, pospešeno se izvaja individualna stanovanjska in blokovska gradnja, stanovanja so takoj razgrabljena, to pa pomeni, da se povečuje tudi število otrok," pravi župan, ravnateljica Natalija Starič Žikič pa dodaja, da se bo z otvoritvijo novega vrtca sprostil dodaten prostor v drugih enotah. Vrtec v enajstih enotah obiskuje 829 otrok, ki so razdeljeni v 49 oddelkov.

Pogodba o gradnji vrtca je podpisana (podpisali so jo Marko Škoberne, Janko Kos in Natalija Starič Žikić), poleti bo sledilo polaganje temeljnega kamna in začetek del. Rok za dokončanje objekta je 20 mesecev od podpisa pogodbe. 
Rozmari Petek

Tudi na Ponikvi bodo dobili nov vrtec

Poleg opisanega novega vrtca, ki ga bodo odprli predvidoma septembra 2023, naj bi leto kasneje odprli še en vrtec na Ponikvi pri Žalcu. Dosedanji prostori vrtca so potresno nevarni, zato so sprva otroke preselili v enote v Šempetru in Žalcu, trenutno pa malčki domujejo v prostorih župnišča. "Za to gradnjo bomo poskušali pridobiti sredstva na razpisih ministrstva. Gre za projekt, ki je ocenjen na manj kot dva milijona evrov. Smo v fazi projektiranja in nakupa zemljišč. Po terminskem planu naj bi ga zgradili leta 2024," dodaja Kos.

Župan je ob tem izjemno vesel, da bo vrtec stal v zahodnem delu Žalca, kjer že deluje dnevno varstvo za starejše kot dislocirana enota Doma starejših Nine Pokorn, zasebniki gradijo varovana stanovanja. "Lokacija je izjemna. To Žalec ob svojem razvoju potrebuje. Obenem bo tam dovolj prostora za parkiranje, kar je marsikje težava." Kljub drugačnemu načinu financiranju gradnje to ne pomeni, da bodo starši plačevali višje zneske na položnicah za vrtec. Stroški gradnje namreč v celoti dolgoročno bremenijo zgolj občino, poudarjajo sogovorniki. "Za starše to ne pomeni nič drugega kot to, da bodo sploh imeli možnost dati otroka v vrtec," še pravi Kos. In to tudi, ko bo otrok v občini zaradi novogradenj še več.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta