Zgodovina regije skozi novinarjevo oko

Rozmari Petek Rozmari Petek
06.02.2020 14:32

Dolgoletni novinar Brane Piano je izdal zbirko svojih satiričnih kolumn, ob katerih so se mnogi trideset let krohotali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brane Piano in Tonček Kregar ob predstavitvi knjige Zgodovina Celja in okolice V. 
Egon Horvat

Celjski novinar Brane Piano je držal obljubo in ob upokojitvi izdal knjigo. Pravzaprav je v njej zbral 600 od skupaj 1300 napisanih kolumn, ki so od leta 1992 do lani, ko je se upokojil, izhajale v različnih časopisih, tudi v Večeru, nazadnje pa v Delu. Za njegove kolumne je značilno, da je povsem konkretna dejstva začinil z njemu značilnim humorjem in ironijo, kar je bralca hitro spravilo ne le v smeh, temveč večkrat tudi v krohot. Izjema so bili najbrž tisti, ki so v njegovih kolumnah omenjeni. Zato avtor sam pravi, da bo najverjetneje tistih 800, ki so v knjigi omenjeni in dodatno opisani v biografskem kazalu, nanj jeznih še bolj kot tisti, ki jih v knjigi ni.
Poznavalcem Pianovih kolumn je zato na prvi pogled bilo nenavadno, da je avtor svojo zbirko kolumn naslovil Zgodovina Celja in okolice V. A za takšno odločitev ima jasno razlago. "Poznamo tri knjige Janka Orožna Zgodovina Celja in okolice od I. do III. Pokojni Branko Goropevšek mi je ob priliki tretjo izdajo potisnil v roke, rekoč, da že prvi dve knjigi nista najbolj zanesljivi, tretja pa še manj (ne navaja virov, zato dejstev ne moreš preveriti, op. p.). Ta moja je pa še manj zanesljiva, še bolj površna in brez virov," je v šali poslušalcem pojasnil ob predstavitvi knjige. Resneje je povezavo z naslovom razložil direktor Muzeja novejše zgodovine Celje dr. Tonček Kregar; muzej je namreč izdajatelj knjige. "Izbor kolumn je moč jemati kot neke vrste zgodovinski vir, seveda še neizbrušen. Verjamem, da bo zgodovinarju, ki se bo resno ukvarjal s tem tranzicijskim obdobjem, to delo zelo dobro služilo. Že danes se te zgodbe lahko berejo kot neke vrste mikrozgodovinski zapisi, ki veliko govorijo o duhu časa, v katerem živimo," je dejal Kregar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta