Delo na vrtu ščiti pred depresijo in prinaša srečo

L. P. L.
13.05.2019 06:17

Imate vrt? Potem veste, da vrtnarjenje pomirja in sprošča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

V zemlji se nahaja bakterija mycobacterium vaccae, med delom na vrtu jo vdihujemo. Ta bakterija deluje pozitivno na nevrone, ima podobne lastnosti kot zdravilo prozac, kar pomeni, da pomaga pri proizvajanju serotonina, izboljšuje kognitivne funkcije, ščiti pred Chronovo boleznijo in revmo. Večina strastnih vrtnarjev vam bo potrdilo, da je njihovo srečno mesto vrt.
Naravna zdravila so med nami že tisočletja. Ljudje so jih nekoč znali uporabljati, sicer niso vedno vedeli, po kakšnem principu delujejo, a delovala so. Kasneje so znanstveniki odkrivali, zakaj določena rastlina pomaga, katere snovi vsebuje in kakšen je vpliv na naše telo. Enako je z zemljo, ta vsebuje mikrobe, ki pozitivno vplivajo na nas.

Profimedia

Zemlja je naravni antidepresiv

Bakterija, ki se nahaja v zemlji pomaga proizvajati hormon sreče, piše portal Gardening know how.
Študije so pokazale, da bakterija pozitivno vpliva tudi na ljudi, obolele za rakom, jih sprošča, pomirja, pozitivno deluje na ljudi, ki imajo težave z depresijo, tesnobo, obsesivno – kompulzivno motnjo, bipolarno motnjo.
Če sami radi vrtnarite, potem dobro veste, kako se počutite, ko po nekaj urah zapustite vrt. Počutje se izboljša, povrne se dobra volja. Znanost je dokazala, da zemlja resnično zdravi.

Profimedia

Antidepresivni mikrobi povišajo raven citokina

Mikrobi, ki se nahajajo v zemlji, povišajo raven citokina, to so beljakovine z majhno molekulsko maso, ki delujejo kot posredniki med elementi imunskega sistema. Raziskava je bila opravljena na podganah, rezultati so pokazali, da so se jim izboljšale kognitivne funkcije, znižala se je raven stresa, izboljšala koncentracija. Pozitivni učinki, ki jih prinaša nekajurno vrtnarjenje pa ostajajo celo do tri tedne.
Kaj še čakate? Pojdite na vrt in uživajte!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta