Bronasti lesk za slovenske kolesarje: Pogiju glava dela in nič ga ni strah

Slovenska četverica se ni pustila sprovocirati in je dirko odpeljala, kot si je začrtala
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jan Tratnik je opravil izjemno delo z lovom na ubežnike. Foto: Anže MALOVRH/STA
Anže MALOVRH/STA

Hecen šport je kolesarstvo, veliko jih gara do onemoglosti, a smetano pobere zgolj eden. "Čestitke Tadeju za izvrstno vožnjo in seveda Tratniku za veliko dela v ospredju. Mislim, da je bilo poplačano," je glavna akterja cestne dirke izpostavil njun reprezentančni kolega Jan Polanc, ki je imel to smolo, da je v trenutkih, ko bi moral biti ob nosilcu medalje, bil že brez moči. "Deset kilometrov do zadnjega vzpona sem se zapletel v padec, moral menjati kolo in sem porabil preveč energije, da sem se vrnil v skupino."

Polanca letos res spremlja smola, saj je v zadnjem trenutku izpadel že iz kadra za dirko po Franciji, zdaj pa še to. "Seveda si želiš biti poleg, ko je sotekmovalec v takšni formi, ampak to je posel. Misil, da noge tokrat niso bile slabe, lahko bi malo več naredil v zaključku, ampak Tadej me takrat več ni potreboval ob sebi," si je oddahnil Kranjčan.

Tratnik upravičeno ponosen

Povsem drugačno sezono pa ima za sabo Jan Tratnik, ki je kot prerojen v klubskem dresu, s čimer si je zaslužil olimpijski nastop in ga tudi upravičil. "Veliko mi pomeni ta dirka, moja prva olimpijska, da sem lahko pomagal zmagovalcu Tour de Francea in na koncu še medalja. Veliko dela sem opravil, kar pomeni, da sem malo tudi del tega leska. Zelo sem ponosen," je dejal Idrijčan, ki ima seveda lepo mnenje o Pogiju: "Tadej je res mlad, a že zelo izkušen. Ob velikih naporih mu glava dela še povsem normalno in lahko razmišlja. Vse ve, kaj je treba narediti, v ključnih trenutkih ne rabi ekipe in se mi zdi, da ga ni nič strah. Če rata, rata, če ne … Na koncu je le dirka, če izgubiš, greš naprej, veliko jih še pride."

Olimpijska bolj poredko, a če kdo, so se Slovenci izkazali. Nič jim ni bilo podarjeno, vsi so čakali le, kaj bodo storili oni in Belgijci. In ker najprej niso nič, so si ubežniki nabrali kar 20 minut prednosti. Takrat je na sceno stopil odličen kronometrist, tudi aktualni državni prvak. "Nihče nam ni hotel pomagati, čeprav smo jih prepričevali, ampak so vedeli, kako dobra sta Pogačar in Roglič. Poskušali so nas taktično sprovocirati, ampak mi se z drugimi nismo obremenjevali. Vedeli smo, da smo favoriti in moramo nadzirati dirko, vendar ne od kilometra nič. Ko smo rekli, gremo, smo šli in smo se tega držali," je dejal Tratnik, ki je najprej z Belgijcem Gregom van Avermaetom, zdaj že bivšim olimpijskim prvakom, nato pa sam, zaostanek sklatil za neverjetnih 18 minut. "Jah, treba je goniti. Pritiskati pedale. To je težko pojasniti … Pač kolesariš, kaj jaz vem. Vedel sem, da jih je možno uloviti."

Primož Roglič in Jan Polanc nista imela najboljšega dne, toda uspeha to ni preprečilo. Foto: Anže MALOVRH/STA
Anže MALOVRH/STA

"Roglič bo pravi za kronometer"

"Težki pogoji, stresna dirka, enodnevna se lahko hitro obrne na glavo. Ampak fantje so oddirkali, kot smo se zmenili," pa je bil zadovoljen selektor Andrej Hauptman. In "obdelal" še vsakega posameznika. "Tratnik je fenomenalno oddelal, Polanc je bil tudi ves čas pri avtu in se je k fantom vračal z okrepčilom, žal pa se je zaradi padca na koncu prepozno vrnil v skupino, da bi lahko več naredil. Primož Roglič pa ni imel svojega dne. Že hitro po startu je imel težave, čutil je bolečine, ampak potem je bil boljši in je bil ob Tadeju na zadnjem vzponu. Na kronometru bo spet pravi," je za sredino dirko zagotovil selektor.

Roglič bo edini še ostal v Tokiu, preostali trije so včeraj že zapustili Japonsko. Zasavec upa, da se bo do takrat sestavil. "Očitno se mi padec z dirke po Franciji še pozna pri najhujših naporih, doma težav nisem imel. Malo me je presenetilo, od starta sem imel hude krče, ni bilo prijetno. Potem sem imel srečo, da smo šli počasi in sem se lahko ves čas ustavljal ter raztezal. Prisilil sem se in spravil k sebi, poskusil sem narediti vse, da bi bil z najboljšimi. Žal mi ni uspelo, nisem imel dovolj moči, na srečo pa je bil tu Tadej z res izjemno predstavo," je potegnil črto Primož Roglič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta