(FOTO) Tadej Pogačar: Kdo je močnejši? Od prvega dne smo v špici

Rumeni majici navkljub se mora slovenski junak v Franciji otepati očitkov, da ima ob sebi slabo ekipo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Da ga ne bi drugi napadli, Pogačar to stori kar sam. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

V prvih gorskih etapah sicer ni zmagal, toda Tadej Pogačar je z izjemnima predstavama v Alpah povsem zasenčil največje konkurente za rumeno majico na 108. dirki po Franciji. Tisti, ki so verjeli, da je po petkovem najdaljšem dnevu na kolesu prebil preveč časa na vetru v lovu na ubežnike, so se pošteno opekli. Lanski zmagovalec Toura je s silovitim napadom že v soboto glavnino raztreščil na prafaktorje, dan kasneje pa je proti Tignesu na prvi dvotisočak letos še enkrat otresel vseh nasprotnikov in je v udobnem vodstvu.

Le Ben O' Connor mu bo morda na prvi dan počitka švigal skozi misli, Avstralec se je kot najmočnejši član ubežne skupine do Tignesa prebil z veliko prednostjo, z etapno zmago dosegel uspeh kariere in precej stopil zaostanek za rumeno majico, jo za trenutek celo ogrozil. "Malo me je že bilo strah, čeprav to ne bi bilo najhuje, kar bi se mi lahko zgodilo. Ampak rumeno barvo imam rad, majico hočem obdržati, dokler bo mogoče. Na koncu sem malce napadel, zmanjšal zaostanek, dobro se je končalo,“ je dejal 22-letnik s Klanca pri Komendi. V 25-letnemu hribolazcu, ki je dosegel peto profesionalno zmago, lani je že na Giru dobil etapo, vidi potencialno nevarnost: "Močan je, mlad je, blizu je. Veliko je naredil, ampak ne vem, koliko bo moral plačati za vložek."

Andrej Petelinšek

Tik pod ciljem v Savojskih Alpah je Gorenjec ostal brez moštvenih kolegov pri Emiratih. Ineos je pripravil napad za Richarda Carapaza, ki je ves čas zelo aktiven, vendar na papirju najbolj nevaren tekmec nikakor ne more zmanjšati zaostanka pridobljenega v kronometru. Hrabrosti mu ne manjka, a Ekvadorec je še tretji dan zapored ostal praznih rok. "Mogoče se mu je v soboto maščevalo za dan prej. Nato se je verjetno spet dobro počutil in poskusil, kar spoštujem. Mislim, da sem naredil najboljše, da sem izvedel protinapad, ker sem razmišljal, če ne poskusim, bodo slej ko prej tudi vsi drugi začeli skakati okrog in bom v težavah," je Pogačar opisal dogajanje v zadnjih kilometrih.

In se s povišanim glasom otresel očitkov nekaterih tujih novinarjev, da ima ob sebi skromno ekipo, ki da ga pustila golega med tekmeci, česar bi se moral bati v naslednjih dveh tednih. "Ne vem, zakaj ponavljate, da smo slabi. Kdo je močnejši od nas? Fantje opravijo vsak dan fantastično delo. Imam majico vodilnega, zato menim, da smo trenutno najmočnejša ekipa na dirki. Ne vem, če bo tako ostalo do konca, ampak od prvega dne smo zagotovo v špici." Na vrhu tudi odhaja na prosti dan, ki mu bo prišel še kako prav. "Dva težka dneva sta za nami, vreme je bilo grozno, ampak bolj me skrbi za prihajajoče vroče etape. V teh bolj trpim in tekmeci to vedo," pravi mož v rumeni majici, ki že čuti utrujenost, toda najbrž nihče drug v karavani ne more trditi kaj drugega. "Proti Tignesu nismo vrteli na izjemno visokih vatih, ampak še vedno dobiš težke noge. Počutim se odlično, mogoče malo slabše kot v soboto, ko je bil eden mojih najboljših dni v karieri. Vrnili smo se k boju za preživetje, vendar sem v dobri formi," zatrjuje Tadej Pogačar.

Andrej Petelinšek

Rezultati, 8. etapa, Oyonnax - Le Grand-Bornard, 150,8 km: 1. Dylan Teuns (Belgija/Bahrain) 3.54:41, 2. Jon Izagirre (Španija/Astana) +0:44, 3. Michael Woods (Kanada/Izrael) 0:47, 4. Tadej Pogačar (Slovenija/Emirates) 0:49 ... 10. Jonas Vingegaard (Danska/Jumbo) 4:09, 13. Richard Carapaz (Ekvador/Ineos), 14. Rigoberto Uran (Kolumbija/EF), 18. Ben O'Connor (Avstralija/AG2R) vsi isti čas, 69. Matej Mohorič (Bahrain) 28:41, 137. Luka Mezgec (BikeExchange), 175. Primož Roglič (vsi Slovenija/Jumbo) oba 35:01; 9. etapa, Cluses - Tignes, 144,9 km: 1. O'Connor 4.26:43, 2. Mateo Cattaneo (Deceunick) +5:07, 3. Sonny Colbrelli (oba Italija/Bahrain) 5:34, 6. Pogačar 6:02, 7. Carapaz 6:34, 8. Vingegaard, 10. Uran oba isti čas, 109. Mezgec, 110. Mohorič oba 31:37; vrstni red: 1. Pogačar 34.11:10, 2. O' Connor +2:01, 3. Uran 5:18, 4. Vingegaard 5:32, 5. Carapaz 5:33, 43. Mohorič 52:50, 100. Mezgec 1.25:44.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta