Janja Garnbret najboljša v Kranju, njen je tudi seštevek svetovnega pokala v težavnosti!

04.09.2021 18:55
Plezalna evforija se nadaljuje. Slovenska zvezdnica Janja Garnbret je tudi na težavnostni tekmi svetovnega pokala v Kranju za seboj pustila vso svetovno elito in zmagala. Uspeh Korošice je dopolnil Jeseničan Luka Potočar, ki je v moški konkurenci osvojil drugo mesto.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nejc Strojnik

Po lanskem sušnem letu, ko so zaradi znanih razlogov iz koledarja črtali skoraj vse tekme svetovnega pokala, so se najboljši plezalci in plezalke spet vrnili v Kranj, v dvorano Zlato Polje. Svetovna plezalna smetana se je v gorenjski prestolnici zbrala petindvajsetič. Letos je Mednarodna zveza za športno plezanje krajnskim organizatorjem še pogledala skozi prste in jim tekmo v težavnostnem plezanju izjemoma dovolila izpeljati. Na polokroglo obletnico so v sedanji dvorani Zlato polje najboljši na svetu namreč plezali zadnjič, vse pa je že nared za izgradnjo nove sodobne dvorane, ki bi po najbolj optimističnih napovedih lahko stala leta 2023. Slovenski predstavniki si skozi kvalifikacije in polfinalne boje zagotovili šest finalnih nastopov, med osmimi najboljšimi so nastopila tri dekleti in trije fantje. Finale so pred razprodano kranjsko dvorano odprla dekleta. Prva se je v steno podala Japonka Natsuki Tanii, za prvi večji val navdušenja pa je poskrbela domačinka Lučka Rakovec, ki je na koncu preplezala do višine 34+.

Korejke Chaehyun Seo, ki je do takrat pada pri višini 46 Rakovčevi ni uspelo premagati. Višje ni uspelo niti Američanki Natalii Grossman, ki je do tekme v Kranju vodila v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti. Visoko, skoraj do stopničk je ob bučnem navijanju občinstva priplezala druga Slovenka Vita Lukan. Mladinska svetovna prvakinja, ki je v letošnji sezoni že stala na zmagovalnem odru, je uspela do višine 39. Še en super nastop je pripravila Italijanka Laura Rogora, ki se je glede na višino izenačila z Lukanovo, a bila zaradi boljše uvrstitve v polfinalu uvrščena pred njo. Zadnja se je v steno podala prva zvezdnica svetovnega plezanja Janja Garnbret. Delovala je sproščeno, motivirano in prav nič pod pritiskom. Da je po osvojeni zlati kolajni na olimpijskih igrah resnično brez bremen in da je motivacijo vseeno uspela najti, je dokazala tik pod vrhom, kjer je glasnim navijačem v Kranju pomahala in jih z roko ter nasmehom vzpodbudila, da še bolj navijajo. Na koncu je zmagala z višino 49+. Druga je bila Chaehyun Seo iz Južne Koreje, tretja Natalia Grossman iz ZDA. "Sploh ne znam opisati, koliko mi ta zmaga pomeni. V Kranju sem zmagala že leta 2017, potem pa nisem bila več prepričana, če bo še prišla kakšna. Pred tekmo sem se odločala, če bi nastopila ali ne. Sto in en scenarij sem imela v glavi, a sem vesela, da sem se odlločila in nastopila," je po tekmi žarela Korošica.

Garnbretova je z zmago, ta je bila jubilejna deseta slovenska v Kranju, postala tudi skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. In to potem ko je izpustila dve od petih tekem. A bila na vseh treh, kjer je nastopila prva. Po zmagi v Kranju si mojstrica vertikale lasti štiri naslove zmagovalke seštevka svetovnega pokala v težavnosti, osvojila je tudi štiri naslove skupne zmagovalke svetovnega pokala športnih plezalk in en naslov zmagovalke seštevka svetovnega pokala v balvanih.

Za popoln slovenski večer v Kranju je z drugim mestom poskrbel Jeseničan Luka Potočar, ki si je priplezal svoje prve stopničke v svetovnem pokalu. Zmagal je Japonec Masahiro Higuchi, tretji je bil Nemec Sebastian Halanke. Domen Škofic je končal na četrtem mestu, Milan Preskar pa je v svojem prvem finalu na tekmah najvišje ravni osvojil sedmo mesto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta