Omilitev ukrepov, ki ni spremenila (skoraj) ničesar: Večina mladih športnikov še vedno brez treningov

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
07.01.2021 06:01
Kako je delna omilitev ukrepov za preprečevanje širitve novega koronavirusa vplivala na delo mariborskih športnih klubov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skoraj tri mesece so mladi atleti brez treningov in tekem.
Natalija Jurše

Od ponedeljka je v veljavi odlok, ki omogoča športno vadbo mladim športnikom, reprezentantom v kadetskih in mladinskih kategorijah. Kako so spremembo občutili v mariborskih klubih? "Kot vsi ostali smo tudi mi zmedeni. V odloku naprej piše, da lahko trenirajo vsi registrirani tekmovalci, nato se pojavijo neke nove kategorizacije. Vse se spreminja iz dneva v dan, na koncu pa ne vemo, na kakšen način lahko omogočimo treninge. Zaenkrat velja, da so ob članskih reprezentantih lahko s treningi začeli tudi mladinci in kadeti," nam je dejal Silvester Lipošek, trener in član upravnega odbora v Plavalnem klubu Branik. Mladi reprezentanti trenirajo v mehurčkih, ki jih je v Kranju in na Ravnah pripravila Plavalna zveza Slovenije, v pogonu so še kategorizirani tekmovalci v mednarodnem, olimpijskem in svetovnem razredu ter člani. "Od 200 otrok, ki so pred epidemijo redno trenirali, jih zdaj lahko plava pet," oriše Lipošek.

Registrirani tekmovalci, ki so lahko vadili že pred ponedeljkovim odlokom, se morajo držati strogih varnostnih ukrepov. V olimpijskem bazenu v Pristanu lahko naenkrat trenira le pet plavalcev. Kako pa je s preostalimi 195 mladimi športniki? "Preko spletnih aplikacij pripravljamo suhe vaje, a saj veste, da to ni to. Smo v kontaktu in skrbimo za vzdržljivost," odgovarja sogovornik. "Bojimo se, da ne bomo mogli veliko spremeniti, dokler se ne bodo vključile še ostale dejavnosti, kot je šola," nam je še povedal.

Mladinci na članskih treningih

Tudi delo v ekipnih športih še vedno močno krojijo epidemija in z njo povezani omejevalni ukrepi. "Edina sprememba je, da lahko zdaj trenirajo tudi kadeti in mladinci, ki so v državni reprezentanci. Lahko se pridružijo treningom članske ekipe, lahko vadijo posamično, predvsem pa se lahko udeležijo reprezentančnih priprav," nam je pojasnil direktor rokometašev mariborskega Branika Branko Bedeković. Konec tedna se bodo reprezentančnih zborov udeležili štirje mariborski mladinci in kadet, njihovi vrstniki pa bodo na prve treninge še morali počakati. Kot pravi Bedeković, v klubu ne želijo prehitevati in tvegati morebitnih okužb, zato na parketu ostaja le članska selekcija.

Kot so nam pojasnili v Odbojkarskem klubu Maribor, zadnji odlok ni vplival na njihovo delovanje, saj so bili mladinski reprezentanti že prej vključeni v treninge članske ekipe, ob upoštevanju ukrepov, ki veljajo tudi za rekreativno vadbo - vsaj 50 kvadratnih metrov površine za enega športnika -, pa odbojkarskih treningov ni mogoče pripraviti. Tudi podmladek mariborskih odbojkaric skoraj tri mesece čaka na skupne treninge. "Sledimo odlokom, a zaenkrat večjih sprememb ni. Pričakujemo, da bo dovoljeno več, ko se bodo odprle šole. Verjetno pa to ni stvar dnevov, ampak tednov," predvideva Samo Miklavc, trener in koordinator mlajših selekcij v OK Nova KBM Branik, kjer so perspektivne mlade reprezentantke priključili članski ekipi.

Povsem brez treningov mlade odbojkarice niso, a jih zdaj s pomočjo spletnega orodja Zoom opravljajo doma. "Uporabljajo se baloni in drugi rekviziti, ki jih imajo doma. Delajo z lažjimi utežmi ali s steklenicami z vodo, nahrbtniki … Tudi stoli in kavči so v tej situaciji uporabni pripomočki. Delamo predvsem z lastno težo. Začne se z ogrevalnimi vajami, tekom, nadaljujemo pa s počepi, sklecami, trebušnjaki in ostalimi vajami," nam je treninge v dnevni sobi opisal Miklavc, ki pa se, podobno kot večina športnih delavcev, boji posledic prisilnega premora. "Zagotovo se bo poznalo. V našem klubu sicer skušamo vzdrževati vsaj virtualne treninge in dekleta motivirati, da ne bi končala z odbojko."

Le virtualna vadba

Morda pa lahko ob upoštevanju ukrepov večjemu številu mladih treninge omogočijo klubi v individualnih športnih panogah na prostem? "Trenirajo člani oziroma atleti, ki lahko nastopajo na članskem državnem prvenstvu in na ekipnih članskih tekmah. Dodatno žal ne moremo vključiti nikogar," z drugačnim podatkom postreže Robert Herga, predsednik strokovnega sveta v Atletskem klubu Poljane. Tudi za atlete zadnji odlok ni ničesar spremenil, saj so bili kadeti in mladinci s pravico nastopa na članskih tekmah že prej vključeni v treninge. Z upoštevanjem predpisane varnostne razdalje na Poljanah nimajo težav. "Ker nimamo pogojev, primerne dvorane za zimske treninge, delamo na atletskem stadionu. Ker je atletika posamičen šport, s tem nimamo težav."

Mlajšim od 15 let trenerji dvakrat ali trikrat na teden pošljejo načrt za individualno vadbo. "Poteka preko spleta. Trener se posname ali pa preko spletnih aplikacij vodi trening, otroci pa vadijo doma. Na tak način delamo že skoraj tri mesece. Zadnjo skupno vadbo z otroki smo imeli 16. oktobra. Žal nimamo takih površin, da bi lahko vključili otroke in hkrati vzdrževali vsaj pet metrov razdalje med posamezniki oziroma da bi imel vsak na voljo 50 kvadratnih metrov," je zaključil Robert Herga.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta