SP v slalomu na divjih vodah: Slovenci v boje za medalje

24.09.2021 16:10
Med kajakaši bodo jutri v polfinalu Slovenci v polni zasedbi in tudi v nedeljo, ko so na sporedu končni obračuni kanuistov, imamo močne adute
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urška Kragelj ima po zdravstvenih težavah na SP v Bratislavi znova velike apetite po odmevnem rezultatu. Foto: Tit KOŠIR
Tit Košir

Na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah, ki poteka na Slovaškem, so kanuisti in kajakaši opravili kvalifikacije. Uspešni so bili vsi slovenski kajakaši in to že po prvi vožnji. Najboljša sta bila Peter Kauzer in Urška Kragelj s petima mestoma.

"Zelo dobro sem se počutil. Tukaj vedno uživam, tu se počutim kot doma. Grem tudi bolj samozavestno na start. Slovaki me imajo skoraj za svojega. Nadzoroval sem vožnjo od starta do cilja. Vmes sem še poslušal napovedovalca, da sem vedel, kje sem. Naredil sem, kar sem moral, zdaj se moram pripraviti na polfinale in finale," je znova optimistično razpoložen Peter Kauzer, ki je očitno že pozabil na neuspeh iz olimpijskih iger v Tokiu, kjer se mu ni uspelo prebiti v finalne vožnje.

Tudi dekleta stoodstotna

Najboljša Slovenka v kvalifikacijah Urška Kragelj je še posebej vesela, da je očitno prebrodila zdravstvene težave, ki so se pojavile pred tekmovanjem, ko je izgubila dva treninga. "Nekako sem šla v kvalifikacije z negotovostjo, a sem se že na ogrevanju dobro počutila. Zadovoljna sem z vožnjo in nadaljevanjem. Tudi proga mi je ustrezala in sem zelo vesela, da sem pokazala solidno vožnjo," je nastop pospremila Kragljeva. V polfinalu bomo jutri po 9. uri spremljali še Nika Testena in Martina Srabotnika ter Evo Terčelj in Ajdo Novak. Popoldan bodo v Bratislavi kajakaši tekmovali v finalih.

Savšek ohranil formo

Med kanuisti je bil v kvalifikacijah olimpijski zmagovalec Benjamin Savšek drugi, Luka Božič pa četrti. V ženski konkurenci se je v polfinale uspelo uvrstiti Alji Kozorog. Kanuisti bodo tekmovali v nedeljo, ko se bo svetovno prvenstvo tudi končalo. Savšek po dobrem začetku ostaja previden. "Prvi cilj je izpolnjen, nadaljujemo pa v nedeljo v polfinalu. V kvalifikacijah se je treba le uvrstiti naprej, nato pa se vse začne z ničle. Tega se zavedam in vem, da bom moral v nedeljo ponovno vrhunsko začeti. Časi so kar skupaj, tako da je bilo treba tekoče odpeljati brez kazenskih sekund," je nastop pospremil olimpijski zmagovalec Savšek. Med kanuisti je bil sicer najhitrejši domači tekmovalec Alexander Slafkovsky, ki je za 2,34 sekunde ugnal Savška ter za 2,84 sekunde Božiča. Tako optimist ostaja tudi drugi Slovenec Božič: "Že v kvalifikacijah mi je uspelo izboljšati vožnje z zadnjih dveh svetovnih pokalov. Imel sem zelo dober občutek. Mislim, da lepo gradim formo proti glavnemu delu sezone. Zdaj vse polagamo v nedeljski polfinale." Tretji slovenski predstavnik Klemen Vidmar je v kvalifikacijah zabeležil 45. čas, potem ko je zgrešil vratca, v drugi vožnji pa je bil za 4,5 sekunde prepočasen za nastop v nedeljskem polfinalu, zabeležil je 16. čas.

​Težave z zdravjem odpravljene

V ženski konkurenci se je v polfinale uvrstila le Alja Kozorog s 16. časom prvega dela kvalifikacij. S tem je bila 8,81 sekunde počasnejša od zmagovalke Kimberley Woods iz Velike Britanije. "V kvalifikacijah se nisem počutila najbolj aktivirano in borbeno. Pričakovala sem bolj zahtevno progo. Toda voda je že sama po sebi precej zahtevna, zato ni bilo treba komplicirati s progo." Lea Novak je prvi del kvalifikacij končala kot 31. (+15,97), Eva Alina Hočevar pa je bila mesto za njo (+17,15). V drugem delu se nato v nedeljski polfinale ni uspelo prebiti ne Hočevarjevi ne Novakovi. (šr)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta