Tadej Pogačar: Morda bi bilo boljše, če ne bi videl vzponov

Uroš Gramc Uroš Gramc
13.07.2021 21:10
Nosilec rumene majice na dirki po Franciji si je ogledal zadnji dve gorski etapi, prireditelji do kolesarjev niso bili milostni
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Danes je bil sprint za prestiž, jutri bo povsem druga zgodba.
EPA

Čeprav se je spet ohladilo in je deževalo, bi lahko 16. etapo dirke po Franciji označili za zatišje pred nevihto. Po zadnjem prostem dnevu se je karavana podala na že tretjo pirenejsko etapo, a ker je bila s štirimi prelazi in le enim prve kategorije ter ciljem v dolini v Saint-Gaudensu premalo zahtevna, da bi prinesla tektonske premike v boju za rumeno majico, so konkurenti Tadeja Pogačarja raje hranili moči za preizkušnji, ki prihajata. Moštvo Emiratov pa tudi, zato so se daleč pred njimi za etapo udarili ubežniki, med katerimi je največji uspeh v karieri dosegel Avstrijec Patrick Konrad (Bora Hansgrohe).

"Prva zmaga zame v svetovni seriji. Zmagal sem na dirki po Franciji, na največji dirki na svetu, sem brez besed," je bil vesel 29-letnik, šele tretji med našimi severnimi sosedi z zmago na Touru. Šestnajst let pred njim je bil uspešen Georg Totschnig, Max Bula pa je davnega leta 1931 dobil kar tri etape. Samo za primerjavo: Slovenci imamo osem zmag (štiri Pogačar, tri Roglič, eno Mohorič), od naših sosedov so daleč najuspešnejši Italijani z 271, Madžari pa niso med 33 državami, ki bi se lahko pohvalile z vsaj eno.

Avstrijski prvak je uporabil preizkušen recept slovenskega in - zmagal.
Reuters

Konrad se je učil od Mohoriča

Konrad je drugi član moštva Bora Hansgrohe z zmago na letošnjem Touru, tudi Nemec Nils Politt je bil uspešen šele, ko je pred 12. etapo na operacijo kolena odpotoval njihov prvi mož Peter Sagan. Ima pa slavje Avstrijca kar nekaj skupnih točk s slovenskim Mateja Mohoriča - obema je uspelo v majici državnega prvaka. "Prišlo je v pravem trenutku, zelo sem ponosen. Trikrat sem bil že v pobegu letos in sem vedno čakal do konca, kar pa nikoli ni bila prava odločitev. Mohorič se je za napad odločil zelo zgodaj, tudi Bauke Mollema se je, zato sem tudi jaz rekel, da bom naredil enako, če še enkrat pridem v ta položaj," je povedal Konrad.

Za najboljše v skupnem seštevku je bil to precej miren dan, če odštejemo zadnje kilometre, ko je Wout van Aert skušal presenetiti z napadom in je s seboj potegnil Jonasa Vingegaarda, a so bili vsi iz deseterice dovolj pozorni, da so se priklopili vlaku Jumbo Visme. "Videli smo, da je Carapaz daleč od najboljših, ampak na koncu je bil zraven. Vredno je bilo poskusiti, čeprav se ni nič zgodilo," je dejal belgijski prvak.

Rumena majica brez skrbi

Reuters

Jutri bodo v igri več kot le sekunde, saj bodo v zadnjih 60 kilometrih kar trije zelo zahtevni prelazi. Na prvega, Col de Peyresourde, ima zelo lepe spomine Pogačar, saj je lani nanj uprizoril napad, ki ga je po veliki izgubi v vetru vrnil v igro za rumeno majico. Sledita pol krajši Col de Val Louron-Azet, a prav tako prve kategorije, in Col du Portet, šele drugi dvatisočak na letošnji dirki, drugi vzpon najvišje kategorije in prvi v Pirenejih. Na 16-kilometrskem klancu, ki je šele drugič del Toura, smo pred tremi leti že spremljali trdo bitko Primoža Rogliča s Tomom Dumoulinom in trojico Ineosa, takrat Skyja. Zasavec je v cilj (kot na koncu v Pariz) skozi znameniti tunel pripeljal kot četrti.

"Če bo Pogačar ostal na kolesu, je Toura konec. Pokazal je toliko odličnosti in zrelosti, pa še kronometer je tik pred koncem, da ima to dirko v žepu, če se mu ne zgodi katastrofa," je napovedal štirikratni zmagovalec Toura Chris Froome, ki se po hudi poškodbi (še) ne more vmešati za peto zmago. Britanec je prepričan, da lahko Slovenec odgovori tudi na zelo zgodnje napade. "To bo najtežji dan na dirki. Ogledal sem si traso obeh prihajajočih etap, zato poznam vzpone, čeprav bi bilo morda boljše, če jih ne bi videl," se je nasmehnil Tadej Pogačar. Samozavestno je dodal: "Ne skrbijo me, vem pa, da bo zelo težko."

Rezultati, 16. etapa, El Pas de la Casa-Saint-Gaudens, 169 km: 1. Patrick Konrad (Avstrija/Bora Hansgrohe) 4.01:59, 2. Sonny Colbrelli (Italija/Bahrain Victorius) +0:42, 3. Michael Matthews (Avstralija/BikeExchange) isti čas ... 13. Richard Carapaz (Ekvador/Ineos Grenadiers) 13:49, 14. Tadej Pogačar (Slovenija/UAE Emirates), 16. Jonas Vingegaard (Danska/Jumbo Visma), 17. Rigoberto Uran (Kolumbija/EF Education Nippo) vsi isti čas, 61. Matej Mohorič (Bahrain) 15:17, 96. Luka Mezgec (oba Slovenija/BikeExchange) 16:42; vrstni red: 1. Pogačar 66.22:06, 2. Uran +5:18, 3. Vingegaard 5:32, 4. Carapaz 5:33, 5. O'Connor 5:58, 47. Mohorič 1.36:02, 90. Mezgec 2.23:30.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta