Tadej Pogačar: Vsem ekipnim kolegom sem podaril uro, sebi pa privoščil par lepih večerij z dekletom

Uroš Gramc
19.01.2021 06:30
Zmagovalec francoske pentlje je izdal, s čim je nagradil zaslužne za slavje na največji dirki na svetu
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ni ravno človek, ki bi se neskončno rad oziral v preteklost, saj so pred njim pri 22 letih še veliki izzivi, toda v zvezi s prejšnjim letom, ki bi ga marsikdo najraje kar izbrisal, Tadej Pogačar nima nič proti. Sploh okrog dirke po Franciji in rumene majice, v kateri je mladenič iz Komende paradiral na Elizejskih poljanah, se še vedno dviguje ogromno prahu. O njej in o letošnjem Touru, ko bo branil zmago, je največ govoril na spletnem srečanju z novinarji s celega sveta. Celotno moštvo UAE Emirates, v katerem sta od Slovencev še njegov najtesnejši pomočnik Jan Polanc in športni direktor Andrej Hauptman, je trenutno na "poletnih" pripravah v svoji domovini - v Združenih arabskih emiratih.

Kakšen je bil vaš prihod tja, so vam izrekli dobrodošlico?

"Seveda. Ko se vozimo po cestah, nas prepozna veliko ljudi, fotografirajo nas, snemajo iz avtomobilov. Postali smo prepoznavni. Vedno več je navijačev in so vse bolj kolesarsko razvita država, kot tudi Slovenija, ampak tu kolesarstvo prihaja iz nič in se strmo vzpenja."

Opazili smo povezan komolec ...

"Nesreča na treningu tukaj v Al Ainu, ponesrečen padec na odsevniku, trenutek nepozornosti."

Kako se spoprijemate s priljubljenostjo po Touru? Ste ostali takšni, kot ste bili, z obema nogama na tleh, se še vedno lahko prosto sprehajate po Sloveniji, po Komendi?

"Veliko več je bilo medijskih obveznosti, eni so me na ulici ustavili za fotografiranje, drugače pa imam enako življenje kot prej. Večjih stresov nimam, cilji so ostali, strast do kolesarstva tudi. Seveda je prisoten tudi strah, to je vsako leto, da ne bi šlo navzdol, da ne bi imel smole, ampak to je življenje, v življenju je to normalno. Mislim, da če bom osredotočen in če bo šlo vse srečno, bom še naprej izpolnjeval cilje in se izboljševal."

Katero je najdražje darilo, ki ste si ga privoščili?

"Vsem ekipnim kolegom sem podaril uro, sebi pa privoščil par lepih večerij z dekletom."

Instagram

Vaš moštveni kolega Davide Formolo pravi, da v Monaku živita v isti stavbi, da sta soseda. Si boste zdaj kupili kaj večjega?

"Ne, ni v načrtu. Imam komaj 22 let. Punca živi z mano, uživava v majhnem apartmaju, nič nama ni treba spreminjati, imava kar lepo življenje."

V ekipo ste čez zimo zvabili številne odlične kolesarje, Marca Hirschija, Mattea Trentina, Rafala Majko ... Na jakostni lestvici ste lani končali na tretjem mestu. Lahko prilezete na prvo pred Jumbo Vismo?

"Ekipa se izboljšuje vsako leto, tudi lani smo imeli zelo močno, čeprav nam kdo reče, da je na Touru nismo imeli. A moje mnenje je drugačno, smo pa med dirko izgubili tri kolesarje. Zdaj vsi skupaj treniramo, kar dobro smo se ujeli. Mislim, da bomo vsako leto močnejši."

Kdaj tudi od Jumba?

"Od Jumba smo že, haha. Trudimo se, vsi smo profesionalci, kolesarji, mehaniki, športni direktorji, vse osebje je na top nivoju."

Reuters

Velika okrepitev je Hirschi. Kaj pričakujete od njega?

"Poznava se že od mlajših mladincev. Vedno sva bila nasprotnika in mislim, da kar dobra. Zagotovo se bova dopolnjevala in pomagala eden drugemu."

Kaj si mislite o letošnjem Touru, vam trasa ustreza?

"Ne bom rekel, da najbolj. Vse moje priprave bodo usmerjene proti njemu. Precej bom moral napredovati v posamičnem kronometru po ravnini, eden bo na sporedu že dokaj zgodaj, drugi tik pred koncem. To bo povsem drugačna dirka kot lani, toda še vedno najtežja v koledarju."

Kako potekajo priprave na to posebno kolesarsko disciplino, ste opravili veliko dela v vetrovniku?

"Smo v posebnem obdobju, zaradi covida vetrovnika še nismo mogli obiskati, vendar upam, da ga bomo v naslednjih mesecih, vsaj pred pomembnimi dirkami, pred Francijo. Nekaj se da pridobiti tudi na položaju na kolesu, največ pa na treningu po ravnini. Do zdaj tega nisem počel, zdaj mislim, da je čas zanj, moram jih vključiti v svoj urnik."

Boste imeli kaj drugačno kolo za cestne dirke?

"Ostajamo pri colnagu V3R, bom pa verjetno več dirkal z disk zavorami. Kolo so dodelali, lažje je, približuje se magični meji (dovoljeni najnižji teži 6,8 kilograma, op. p.). Napredujemo iz leta v leto, super je, malce je spremembe tudi v barvi, videz mi je všeč."

Letos boste v Franciji glavni favorit. Se boste posebej psihološko pripravljali?

"Bom branilec naslova, favorit, ampak ne vem, ali bom glavni, ker bo spet nastopilo veliko odličnih kolesarjev in do takrat je še veliko časa. Dolga pot je še do tja, najprej moramo videti, kdo bo veliko zmagoval. Upam, da bom dobro fizično pripravljen, kot sem bil lani, samo to potrebujem. In dobro podporo moštva, seveda. Braniti zmago bo dosti težje, prvič bom v tej vlogi, ampak če bom dobro pripravljen in motiviran, mislim, da bomo šli dobro skozi."

Pogačar in Polanc bosta tudi v 2021. kot rit in srajca. 
Sašo Bizjak

Je Jumbo Visma lani naredila napako, da vas je pustila tako blizu, da ste predzadnji dan lahko prehiteli Primoža Rogliča?

"Dirko so kontrolirali, bili so najmočnejši in to tudi pokazali. Ampak sem tudi veliko napadal, nisem se samo peljal poleg. Mislim, da je na koncu zmagal najmočnejši. Ne vem, ali je bila napaka ali samo naključje."

Lahko vi letos prevzamete njihovo kontrolo, bo to strategija?

"Če se ne bo spet kaj slabega zgodilo, bomo zagotovo ponovno močni in bomo prevzeli odgovornost na svoja ramena."

Vsi bodo pričakovali vašo zmago. Boste razočarani, če je ne bo?

"Seveda vsi pričakujejo, da boš zmagal še drugič, če si enkrat že. Večina okoli mene ve, da je braniti trofejo najtežje. Vsaka zmaga na največji dirki na svetu je bonus, v nasprotnem primeru zame ne bo konec sveta. Bilo mi je v veliko zadovoljstvo in zaradi tega sem zdaj veliko bolj sproščen, kot sem bil. Še vedno pa bom super motiviran za nove dirke, še veliko jih je pred mano, ko se bom lahko boril za zmago. Po Touru imam še večjo željo po dokazovanju. Postavljam si nove cilje in eden teh je Vuelta."

Vam je že dolgočasno govoriti o lanskem Touru?

"Zanimivo vprašanje. Vedno sem gledal naprej in sem že v prihodnosti, na startu v novo sezono. Sicer ne, da pozabim na preteklost, ne bi pa rad ves čas govoril o tem. Zato dajmo fokus na nove dirke."

Saso Bizjak

Sezona bo za vas zelo dolga. Začelo se bo z dirko po Emiratih ob koncu februarja, sledile bodo dirke Strade Bianche, Tireno, Baskija ... Vrhunci bodo Tour, olimpijske igre, evropsko in svetovno prvenstvo, Vuelta. Kako vse to izpeljati?

"Vse se vrti okrog Toura in za Vuelto bomo še kaj poskusili, sem pa lahko koristen tudi na drugih dirkah. Imamo par kapetanov, če ne bom najboljši, se lahko podredim. Za nas je pomembna tudi dirka po Emiratih, olimpijske igre so visoko na lestvici prioritet, trasa evropskega prvenstva v Trentu je zahtevnejša kot od svetovnega v Flandriji. In če kje, mi lahko v Italiji uspe vidnejši rezultat, ampak do tja je še daleč. Če bo šlo vse po načrtu, bo urnik natrpan. Pazljiv bo treba biti glede priprav."

Ob prihodu v svetovno serijo so v vašem moštvu dejali, da vas bodo preizkusili, za kakšne dirke kolesar ste. Videti je, kot da ste se že zelo zgodaj specializirali za etapne, tritedenske dirke.

"Nobenih dirk ne bom zanemarjal, ker je še kaj drugega kot te. Enodnevne so dobrodošle že, da malo razbiješ monotonost dirkanja iz dneva v dan. Tudi letos bom nastopil na ardenskih klasikah, na Strade Bianche in še na kakšni italijanski jesenski klasiki."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta