Teniška evforija pri naših sosedih, zmagovalec New Yorka pa upa, da bo nekega dne naletel na Chelsea

Borut Planinšič ml.
14.09.2020 18:20

Teniške grand slam drame: Ivaniševićev Wimbledon je bil nor, Avstrijec Dominic Thiem je v New Yorku dodal neverjetno vrnitev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dominic Thiem - dobrodelnež in strasten nogometni navijač
EPA

Naši sosedje so v teniški evforiji. Prvič po letu 1995, po mojstru peščenih igrišč Thomasu Musterju, ima Avstrija zmagovalca turnirja za grand slam. Muster je dobil Roland Garros, Dominic Thiem, 27-letnik iz Lichtenwörtha, 40 minut vožnje z Dunaja, je v nedeljo dodal US Open. In to na kakšen način! Nihče pred njim se v finalu New Yorka ni vrnil, če je izgubil prva niza, vsaj v odprti eri tenisa ne. Panchu Gonzalesu je to uspelo leta 1949, ko so igrali še amaterji, leta 1968 so zraven spustili poklicne tenisače.
Z 0:3 v finalih za grand slam je Thiem šel v newyorškega. Postal kot Andre Agassi in Goran Ivanišević, zmagovalca v četrtem poskusu. Ivanišević je leta 2001 Wimbledon osvojil v petih nizih s Patrickom Rafterjem, še več, na turnir je prišel s povabilom. Avstrijec je norim grand slam zgodbam dodal novo poglavje: Alexander Zverev je imel že dva niza in break prednosti, pri 5:3 v zadnjem nizu je serviral za zmago. Toda Thiem je z 2:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 (8:6) po štirih urah zaokrožil misijo, ki se je morda zdela v zibelko položena, saj sta njegova starša teniška trenerja. Toda osvojiti grand slam je peklenska naloga, odkar so svetu tenisa zavladali Roger Federer, Rafael Nadal in Novak Đoković. Pred štirimi leti jim je Stan Wawrinka sunil US Open, po tistem so spet dobili 13 grand slamov zapored. Do New Yorka 2020 brez Federerja, ki okreva po poškodbi, brez Nadala, ki se je ustrašil za zdravje, z Đokovićem, ki ga je s turnirja vrgla žogica v grlo sodnice.
"Sijajno kariero sem imel, še sanjati ne bi mogel o takšni. A manjkalo je nekaj največjega, celo življenje sem delal za to zmago," je bil v New Yorku vzhičen Dominic Thiem. Bojevnik za okolje, dobrodelnež in strasten nogometni navijač Chelseaja. Vse to je združil v nogometnem klubu, ki ga je ustanovil, da s teniškimi prijatelji igrajo dobrodelne tekme. Bili so že tudi v Sloveniji, kjer sta moštvo za izzivanje sosedov ustanovila Aljaž Bedene in Grega Žemlja. Thiemov nogometni načrt je daljnosežen: ko konča s tenisom, bi s svojim klubom rad igral v čisto pravih ligah. "Nekega dne že moramo naleteti na Chelsea," sanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta