Tomaž Barada: Če si hkrati predsednik OKS in ŠZM, ni konflikta interesov

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
20.12.2021 08:01

Dosedanji predsednik dobil drugi štiriletni mandat na čelu Športne zveze Maribor, v tej vlogi bo ostal tudi po volitvah za predsednika olimpijskega komiteja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

S podporo dosedanjega predsednika Bogdana Gabrovca Tomaž Barada meri tudi na vrh slovenske olimpijske družine. Foto: Sašo BIZJAK

Sašo Bizjak

Tomaž Barada ostaja na čelu Športne zveze Maribor (ŠZM). Dosedanji predsednik je na volilni skupščini z 29 glasovi za in devetimi proti dobil še en štiriletni mandat. "Ponosen sem za tiste, ki so mi dali podporo, pa tudi za tiste, ki mi je niso, saj je zame dodaten izziv, da jim dokažemo, da smo pravi ljudje na pravih mestih," nam je po izvolitvi dejal nekdanji svetovni prvak v tekvondoju in kickboksu.

Kot enega večjih dosežkov prvega mandata izpostavlja izboljšanje finančne slike ŠZM. "Če smo v prvem letu mojega mandata imeli 60 tisoč evrov proračuna, smo zdaj na okoli 200 tisoč evrov. Ta denar je namenjen klubom, društvom. Organizirali smo nekaj vrhunskih dogodkov v mestu. Prepričali smo tudi olimpijski komite oziroma Ljubljano, da se v Mariboru ne gremo samo športa, ampak ga znamo tudi organizirati," pravi Barada. V drugem mandatu ga med drugim čaka Olimpijski festival evropske mladine (Ofem), ki ga bo Maribor gostil julija 2023. "Ofem ni le eno tekmovanje, je naložba za vrsto let. Vsi, ki se bodo udeležili Ofema, bodo lahko spoznali naše mesto, z dogodkom bomo dobili infrastrukturo, ki si jo mesto zagotovo zasluži. To so zagotovo pozitivne stvari, ki jih bomo lahko uporabljali tudi v prihodnosti. Dejstvo pa je, da tega dogodka ne bo delal nihče drug kot mariborski športni klubi, volonterji, ljudje, ki tukaj delajo in živijo."

Protikandidat dosedanjega predsednika Simon Mihalina je pred volitvami izrazil prepričanje, da se je ŠZM oddaljila od temeljnih nalog, podpori in pomoči svojim članom. Bo Barada upošteval kritiko? "Zelo nerad govorim o protikandidatu. Je pa res, da sem ga po koncu skupščine vprašal: 'Simon, povej mi, prosim, da bom lažje spal, kakšno grdo igro smo igrali? Vsaj eno stvar bi rad slišal.' Takrat ni imel besed, ni znal povedati niti ene kritike," odgovarja 48-letnik in zagotavlja, da bo ŠZM vsem mariborskim klubom nudila strokovno pomoč pri prijavi na razpise.

Prihodnje leto Barado čakajo še ene volitve. S podporo dosedanjega predsednika Bogdana Gabrovca se želi zavihteti na čelo Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). Kaj to pomeni za njegovo delo na ŠZM? "Odločil sem se za kandidaturo in verjamem, da mi bo tudi uspelo. Ne bom pa zapustil ŠZM. Pri naši pravni službi sem preveril, nobene težave ni, če sem hkrati predsednik OKS in ŠZM. Tu ni konflikta interesov, saj ŠZM ne dobiva direktnega denarja od OKS. Bom pa odstopil kot predsednik Tekvondo zveze Slovenije, saj bi pa tukaj lahko nastal konflikt interesov," nam je pojasnil aktualni podpredsednik OKS.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.