Tour pri vratih Alp: Za Primoža konec, za Tadeja začetek

Uroš Gramc Uroš Gramc
03.07.2021 07:38
Ko se je dirka po Franciji komaj prav začela, je imel Roglič že prevelik zaostanek za najboljšimi, Pogačar pa je s trdim delom ohranil najboljše izhodišče
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najdaljša etapa je prinesla boleče spoznanje za lani drugega.
Andrej Petelinšek

Najdaljša etapa 108. dirke po Franciji je spet pokazala, kako nepredvidljivo je kolesarstvo. Kdor meni, da bodo o končnem zmagovalcu odločale le gorske etape in oba kronometra, se pošteno moti. A sedmi dan dirke je imel le manj usodne posledice, kot se je sprva zdelo. Moštvo Emiratov je po velikem zaostanku za ubežno skupino prepolovilo zaostanek, da je Tadej Pogačar obranil prednost pred vsemi konkurenti, tudi najbolj nevarnim Italijanom Vincenzom Nibalijem. Največji poraženec dneva je Primož Roglič, ki je izpadel iz boja za rumeno majico, že na vzponu druge kategorije ni ohranjal stika s konkurenco in ga v prvih dveh gorskih etapah v Alpah gotovo ne bomo videli v prvih vrstah.

Sedmo etapo je zaznamoval Matej Mohorič.
Andrej Petelinšek

"Upali smo, da bo Primož preživel, ampak očitno je preveč trpel zaradi padca in ni imel dovolj časa, da se spet sestavi," je obžaloval športni direktor Jumbo Visme Frans Maassen. Nizozemec je v ciljni areni 7. etape dejal, da je boja za končno zmago za Zasavca konec: "Zvečer se bomo pogovorili s Primožem, ampak treba je biti realen, čeprav je to spoznanje boleče - ne more se več vrniti v borbo za rumeno majico, vsega je konec." Kako bodo dirkali naprej, se še niso odločili, Rogliču bodo najbrž dali proste roke, dokler si ne opomore. Trenutno imajo ob drugem, Woutu van Aertu, na katerega sicer za slavje v Parizu ne polagajo upov, tik za deseterico še mladega Danca Jonasa Vingegaarda. "Na tej dirki se komaj uči, ampak se uči hitro, dobro je odpeljal kronometer in upam, da bo močan tudi v gorah," je povedal Maassen.

Trdno pri prvotnem načrtu pa ostajajo v moštvu prvega favorita dirke. Tadej Pogačar se je sicer moral krepko potruditi, da jo je odnesel brez večjih prask. "Trudili smo se pokriti luknjo, toda tempo je bil nor od začetka in glavnina je kar počila na pol. Bil je nesrečen trenutek, naredili smo majhno napako in potem začeli vsi vleči. Opravili smo fantastično delo, ponosen sem na ekipo, zelo smo omejili razliko," je dejal lanski zmagovalec Toura.

"Poznam ekipo, vem, da smo zelo močni in da nas čakajo lepi dnevi," je optimističen Tadej Pogačar.
Andrej Petelinšek

Danes čaka karavano kar "trojček" vzponov prve kategorije, dvojčku prelazov Rome-Colombiere, ki je bil na dirki že v letih 2009 in 2018, so dodali še Saxonnex. Nedelja bo še bistveno težja, saj jih čakata prvi vzpon ekstra kategorije (Col du Pre) in prvi dvotisočak, na vrhu katerega bo tudi cilj - Tignes. Pri Emiratih bi si želeli, da bi bili ob vstopu v Alpe bolj pri močeh. "Poznam ekipo, vem, da smo zelo močni in da nas čakajo lepi dnevi. Nekateri bodo sicer prvi dan počivali, skupaj pa bomo šli dan za dnem. Toda mislim, da ni izčrpana le naša ekipa, ampak da smo po takšni etapi kar vsi v karavani," je optimističen mladenič s Klanca pri Komendi.

Po sedmi etapi ima Pogačar mešane občutke. "Sploh ne vem, kaj naj rečem. Matej je dobil etapo, ki si jo je močno in zelo dolgo želel. Zelo sem vesel zanj, ker je super fant. Ko sem slišal, sem bil tako vesel, kot da bi zmagal kdo iz naše ekipe. Mi je pa zelo žal za Primoža, ki je že zaradi padca močno trpel." In kakšna so njegova pričakovanja ob prehodu v gorski svet? "Za nami je zelo zahteven dan, zagotovo sem plačal nekaj davka, zato bom najprej sledil in videl, kako se bo vse odvijalo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta