Urški na Valonski puščici vozili na čelu skupine: Bolj redko se nama to zgodi

Uroš Gramc Uroš Gramc
20.04.2022 20:27

Urški, Žigart in Pintar, bosta odpeljali belgijski klasiki v vlogi pomočnic kapetankama ekip.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bistričanka je imela v tem letu veliko smole.
Uroš Gramc

Ne le moška, tudi s 133,4 kilometra 25. ženska Valonska puščica je minila z dvema slovenskima nastopoma. Urški, Žigart in Pintar, ki sta leta vozili za isto, slovensko ekipo, sta zdaj vsaka na svojem. Bistričanka je lani prestopila k avstralskemu BikeExchangeu, Ljubljančanka je pri Združenih arabskih emiratih (ZAE), ki so od ljubljanskega BTC Cityja in italijanskega Aleja prevzeli licenco v svetovni seriji.

Imata pa dekleti v Belgiji še eno stvar skupno - obe sta pomočnici. Pintarjeva (34. mesto) se je lahko veselila petega mesta Španke Mavi Garcia, Španka Žigartove (59. mesto), Ane Santesteban je bila deseta. Zmagala je Italijanka Marta Cavalli (FDJ Nouvelle). Med dirko je padlo tudi nekaj besed v materinščini.

"Če bi mi kdo pred par leti rekel kaj takšnega, mu ne bi verjela. Skupaj sva se našli na čelu skupine. Bolj redko se nama to zgodi," je bila vesela Urška Žigart. Obe sta dobili naloge za prvi del dirke. "Moja je bila od starta pokrivati nevarne napade. V drugi polovici smo imeli na srečo v ospredju Amando Spratt. Na dirke se vračam po turbulentnem obdobju, na vsaki se počutim bolje. Do zdaj sem imela celo leto nesreče. Upam, da sem vse bonuse izkoristila," je po peti preizkušnji v sezoni povedala 26-letna Bistričanka. Nazadnje jo je pred štirimi dnevi v bližini doma v Monaku, kjer živi s srčnim izbrancem Tadejem Pogačarjem, zbil avtomobil, o čemer priča le še obliž na komolcu. "Bilo je v Nici. Več sreče kot pameti," se je nasmehnila.

Ljubljančanka se bo najbolje pripravila za SP.
Uroš Gramc

Urška Pintar je odpeljala komaj tretjo preizkušnjo v sezoni. "Zdaj začenjam. Naslednja bo že v nedeljo, Liege-Bastogne-Liege (LBL), nato pa bom veliko vozila v Španiji. Maj bo zame povsem poln. Tokrat smo za Mavijevo naredile, kar smo lahko. Moja naloga je bila na začetnih klancih razredčiti skupino, nato pa priključiti, ko je prišlo do pobega. To je bila ena boljših dirk zame," je bila zadovoljna 36-letna Ljubljančanka. Selektivna trasa s kratkimi in strmimi vzponi ji je bila všeč. Na koncu ni veliko zaostala, čeprav njen rezultat za ekipo ni bil pomemben. "Tako bo tudi med letom, največkrat bom v vlogi pomočnice. Zato bo zame glavni cilj svetovno prvenstvo, nanj se bom skušala čim boljše pripraviti."

To, da so dirke deklet skupaj z moškimi, je sogovornicama všeč. "Dobra poteza, da so jih začeli tako organizirati in da vozimo vse največje," je povedala Pintarjeva. A za to so plačale davek zgodnjega vstajanja, že ob 8.30 so bile na startni črti. "Zajtrk je bil že ob petih. Rana ura - zlata ura," se je zasmejala. Žigartova ni bila vesela budilke: "Oh, ob 5.20 je zvonila. Ampak potem nekako zastartaš. Bom danes šla prej spat in bo." Ali Bistričanka te dirke izkoristi še za to, da preživi kak trenutek več s Pogačarjem? "Na žalost imamo hotele preveč narazen. Pa dirke so biznis. Ko prideva domov, je čas za kaj drugega. V nedeljo bom počakala v cilju, da ga vidim."

Pri dekletih obe belgijski klasiki, tako Valonska puščica kot Stara dama, spadata v svetovno serijo. "Nedelja mi bo še malo bolj všeč, ker klanci ne bodo tako strmi. Upam na še malo boljše noge," je dejala 25-letna Štajerka. "Mislim, da bo dirka še težja. Upam predvsem, da bomo ekipno dobro nastopili," je rekla članica ekipe ZAE. Odkar je naftna država prevzela pokroviteljsko, je menda šlo še na boljše. "Ja, veliko se je spremenilo, še en nivo višje smo. Cela kolesarska scena stremi k temu, da bo kot v moških selekcijah." Njena tekmica in kolegica je drugo leto pri ženskem delu BikeExchangea. Tudi ona bo imela pester majski urnik v Španiji. "Cel mesec imam splaniran, dirka za dirko. Ampak ne vem, ali ga bom lahko izpeljala, mami ima zdravstvene težave. Držimo pesti, da ne bo nič. Ni vse samo kolo," je zaključila Urška Žigart.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta