Dieta za deloholike: Kako se znebiti slabih navad in si ob divjem ritmu ne uničiti zdravja

Bonbon Bonbon
17.05.2023 14:46

Ko prepoznamo simptome slabih navad, ki se kažejo v nenehni utrujenosti, brezvoljnosti, pogostih glavobolih ter bolečinah v mišičevju in sklepih, strokovnjaki priporočajo nekajdnevno detoksikacijo telesa oziroma čiščenje organizma

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Med ljudmi krožijo številne shujševalne diete oziroma načini, s katerimi bi lahko zmanjšali telesno težo, katera je prava in najbolj učinkovita, bo najverjetneje presodil vsak sam. Za "običajne" smrtnike diete niso nič kaj preproste, saj je vsako človeško telo naravnano po biološkem ritmu. Po biološki uri se namreč odvijajo tudi vsi fiziološki procesi in izločanje življenjskih snovi (hormonov, encimov ...), zato je tudi njim treba prilagoditi hranjenje. A hiter tempo življenja skoraj vsakemu narekuje lasten ritem, ob katerem kaj kmalu pozabimo nase. Vsi odgovori naj bi bili v kronobiologiji, ki je priznana mlada zdravstvena disciplina in proučuje biološke ritme. Pomaga najti odgovore na več vprašanj, denimo, zakaj se pozimi in poleti ne zbujamo ob istem času, zakaj postanemo lačni ob istem času dneva, zakaj imamo veliko željo po sladkarijah in kdaj je optimalno uživanje določene hrane. Omenjena mlada zdravstvena disciplina zjutraj priporoča uživanje ogljikovih hidratov, saj ima telo v tem času najvišji nivo inzulina in največjo potrebo po energiji.

Zjutraj je torej priporočljivo uživati žitarice in izdelke iz žitaric ter sadja. Popoldanski čas je najprimernejši za uživanje hrane, bogate z beljakovinami, kar pomeni, da so najprimernejša živila iz mesa, rib, jajc, sira, mleka in drugih mlečnih proizvodov ter jedi iz soje. Po 19. uri uživanje hrane ni več priporočljivo. Zelenjavo lahko jemo čez cel dan, sadje pa le do 17. ali 18. ure. Nikakor ne pozabimo spiti še kakih osem kozarcev vode na dan. Strokovnjaki zatrjujejo, da bomo počasi, a vztrajno hujšali, če se bomo držali tega ritma, manko hrane pa ne bo vplival na slabšo formo, tako fizično kot psihično. Če ne bomo upoštevali naravne kronobiologije, tako strokovnjaki, bomo kot človek, ki plava proti toku in se bori s poznimi obroki ter stradanjem, torej proti sebi. Kronobiologi namreč dokazujejo, da se vsak organ v telesu še vedno prilagaja naravnemu ritmu in zato deluje v skladu s časom dneva različno. To pomeni, da je treba uskladiti svoj ritem in poslušati lastno telo. Rezultat? Hujšanje na naraven način brez večjega stresa za telo in počutje. 

Profimedia

Uravnoteženo prehranjevanje

 Uravnotežena prehrana vsebuje vse hranljive snovi v taki količini, da naše telo maksimalno dobro deluje. Nobene sestavine ne sme biti preveč ali premalo, poleg tega uravnotežena prehrana ne sme vsebovati nobenih škodljivih snovi. Živila naj bodo higiensko neoporečna. Treba je tudi vedeti, da je uravnotežena prehrana različna po starostnih skupinah.

Nekatera živila imajo razen svoje hranilne vrednosti še posebno ugoden (varovalen) vpliv na zdravje in počutje človeka, zmanjšujejo pa tudi tveganje za nastanek bolezni. Probiotični jogurti, obogatena jajca z omega-3 maščobnimi kislinami ali različna živila z naravnimi ali dodanimi antioksidanti imajo celo zdravilen učinek, seveda če jih vključimo v našo uravnoteženo prehrano. Tudi maščobe so ključnega pomena v prehrani otrok, saj jih "pokurijo" več kot odrasli glede na zaužite kalorije. Naši najmlajši jih potrebujejo za rast in razvoj, a treba je vedeti, da so zdrave maščobe tiste, ki so v ribah in drugih naravnih virih, izogibati pa se je treba maščobam v krompirčku in raznih prigrizkih. Za lažje oblikovanje uravnoteženega jedilnika so strokovnjaki uvedli grafični pripomoček, to je prehransko piramido, v kateri so osnovna živila razvrščena po pomembnosti in količinskih deležih v dnevnih obrokih. Razdelili so jo na štiri prostorsko različne segmente. V najširši spodnji in naslednji višji segment so uvrščena ogljikohidratna živila (žita, sadje in zelenjava), v zadnji dve do vrha pa beljakovine, sladkor in maščobe (meso, jajca, mleko in mlečni izdelki, olja) ter zaradi poudarjene škodljivosti za zdravje tudi slaščice. Po tej razvrstitvi so ogljikovi hidrati naša glavna hrana, beljakovine omejena priloga, maščobe skromen dodatek. Uravnotežena prehrana naj bi vsebovala med 50 in 70 odstotki ogljikovih hidratov, od 15 do 20 odstotkov beljakovin ter med 5 in 10 odstotki energetskega vnosa oziroma maščob. 

Dieta za deloholike 

Znano je, da je napisanih veliko knjig in priročnikov o prehrani športnikov, ki jim zagotavljajo kvalitetno prehrano in predvidevajo velike napore, medtem ko jih je veliko manj ali skoraj ni za poslovneže. Kot da ti ne bi jedli in ne pili oziroma bi se hranili le na sprejemih in kosilih ob uspešnem podpisu pogodb. Mnogi jih imenujejo garači, ki pogosto pozabijo nase, posledica tega pa je lahko, da ostanejo brez energije. Delo tako lahko obstane zaradi nenehnega dela preko meja zmožnosti brez pravega vnosa energije. Še po dolgem in zahtevnem dnevu, ko imajo čas zase, so po navadi preveč utrujeni za hrano ali pa se odločajo za hitro prehrano in jo uživajo ob neobičajnih urah. Strokovnjaki svetujejo, da lahko želene rezultate dosežejo s tako imenovano detoksikacijo oziroma čiščenjem organizma. Še preden se zanj tudi odločijo, bi morali vedeti, proti čemu se sploh "borijo". Glavni krivci za njihovo stanje se pod krinko okusa skrivajo med drugim namreč prav v jedeh, ki vsebujejo veliko sladkorja, beli moki, masnih jedeh, alkoholu, stresu in slabi telesni aktivnosti.

Profimedia

Obroki skozi cel dan - teh naj bo pet - bi morali vsebovati dovolj energije. Razstrupimo organizem In kdaj je sploh pravi trenutek, da se odločimo za čiščenje organizma? Če posameznik prepozna simptome "slabih navad" skozi minulo zimo, kot so nenehna utrujenost, brezvoljnost, pogosti glavoboli ter bolečine v mišičevju in sklepih, je pravi trenutek za nekajdnevno detoksikacijo, ki bo zadevo spremenila na bolje. Poznavalci svetujejo, da je najbolje začeti v začetku spomladi, ko začnemo čutiti nezaželene "posledice" zime in težke hrane ter je treba v telesu vzpostaviti red. Slednje najlažje dosežemo z uživanjem sveže zelenjave, veliko vode in rastlinskih čajev ter kakšno sprostitvijo, kot so denimo plavanje, masaža, savna, joga in podobno.

Posamezniki oziroma poslovneži naj bi se tudi premalo zavedali, da lahko, če ostanejo brez energije, obstane tudi posel, saj telo prepogosto silijo k čezmernemu delovanju in obenem zanemarjajo skrb zanj. "Obdržijo" se lahko tudi z uživanjem hrane na delovnem mestu, takšne, ki vsebuje veliko energije. Posamezniki, ki imajo v službi še hladilnik, so skoraj zmagovalci, saj imajo določene prednosti. Med delovnim časom si lahko za obrok v službi privoščijo tudi "hitreje pokvarljivo" hrano, kot so meso, gobe, jajca in sir, in jo lahko zjutraj varno spravijo v hladilnik. Seveda pa oboji ne smejo pozabiti, da je najpomembnejši zajtrk in veliko tekočine skozi ves dan. Piti je treba vodo, čaj ali sokove, tudi kozarec vina zunaj službe popoldne ni prepovedan, saj pospeši prebavo, preprečuje bolezni srca in ožilja ter sprošča. Vino je bogato z antioksidanti in ima pri uživanju v majhnih količinah odlične učinke za telo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta