Vaš glas: Šport hitrejši od orožja

Borut Planinšič ml.
05.03.2022 09:00

Ceno vojne plačujejo mnogi, ki zanjo niso krivi. Je prav, da so med njimi športniki? Takšno je vaše mnenje ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Straža pred nacionalnim stadionom v Pekingu: Rusom in Belorusom je vstop prepovedan tudi na paralimpijske igre, ki so se začele včeraj.
Reuters

Bi morali ruskim športnikom prihraniti sankcije? Jih je treba, ker je šport gonilo nacionalnega ponosa vsake države, zmetati iz vseh tekmovanj, dokler se invazija na Ukrajino ne konča? To smo vas v rubriki Vaš glas vprašali dan zatem, ko sta Rusijo iz svojih tekmovanj vrgli še nogometni Fifa in Uefa. Seznam je vmes postal precej daljši. Rusom in za njimi Belorusom so se odrekle že skoraj vse mednarodne zveze. Ni jih na paralimpijskih igrah, ki so se začele včeraj. Niti na EP v biljardu, ki ga igrajo v Laškem. Športni rez je tako odločen, da je še podjetje Electronic Arts reprezentanco Rusije in njene klube izbrisalo iz računalniške igre Fifa 22 ter vsa ruska in beloruska moštva iz hokejske različice NHL 22. Kaj na to pravite vi, dragi bralci?

"Ljudje v državi, od koder je zmagovalec, takrat, ko njihova zastava leze k vrhu droga, vstanejo, zapojejo državno himno, potočijo solzo in se poistovetijo z zmagovalcem. To je trenutek slave športnikov in državljanov. Brez tega se bodo Rusi počutili gole, ponižane in vprašali se bodo, kdo je temu kriv. Putin, ki kuha naslednjo svetovno vojno! Čemu bi ruski športniki tekmovali še naprej, kot da vojne v Ukrajini ni, ukrajinski pa doma umirali za domovino? Putin bo v kratkem spoznan za vojnega zločinca. Odslej on in drugi v Rusiji ne bodo sproščali čustvenih nabojev, ker jih v svetovnem športu ne bo. Poleg gospodarskih sankcij so športne najhujše. Ruskim športnikom torej začasni - ne!" je odločen Gregor Srebot.

"Najbolj odgovorni za katastrofo so ravno vsi prebivalci Rusije in še najbolj izpostavljeni športniki, ker se ne uprejo temu hitlerju. Cel svet že demonstrira, vsi bomo prenašali negativne posledice. A ruski narod bi se še kar naprej imel fajn in se čudil, zakaj ga kdo grdo pogleda?!" meni Miran Gornjak. "Najbolj je treba udariti prebivalce Rusije, naj sami potegnejo Putina iz palače. Pritisk na ruski narod bo najhitreje prinesel rezultate, prej kot vse orožje in diplomacija."

"Ko divja vojna, ni čas za šport. Ampak tudi ta medalja ima dve plati," razmišlja Vlado Paveo, "in čeprav ameriški predsednik Biden zatrjuje, da bo Putin plačal visoko ceno, se bojim, da bodo to v Rusiji v veliko večji meri plačali drugi. Je prav, da bodo to kulturniki, znanstveniki, športniki? Nisem še slišal, da bi iz NHL nagnali ruske hokejiste. 'Show must go on' je že pred pol stoletja zagovarjal odločitev, da so se krvave OI v Münchnu nadaljevale, njihove gore list Avery Brundage. In na to, kar velja za druga športna združenja, se očitno požvižga severnoameriški dobičkonosni šport. Logično se mi zdi, da so zaradi Putinove vojne prečrtani vsi mednarodni športni dogodki na ruskih tleh, ampak da bodo kar tako počez znova potegnili kratko športniki!? Kot v času hladne vojne na OI '80 v Moskvi in štiri leta kasneje v LA najprej tisti z zahoda, zatem z vzhoda. Saj je večini jasno, da je to Putinova in ne ruska vojna."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta