(VIDEO) Trenutek, ki je pretresel svet: Na igrišču zabodel eno največjih tenisačic svojega časa

D.Ži
30.04.2021 13:45
Drama, ki je šla v zgodovino in bo vse do konca ostala neločljivo povezana z imenom ene najboljših športnic v zgodovini. 30. aprila 1993 se je v četrtfinalu turnirja v Hamburgu zgodil eden najtemnejših trenutkov svetovnega tenisa. Günther Parche, fanatični navijač Nemke Steffi Graf, je pred očmi gledalcev v hrbet zabodel Moniko Seleš.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Monika Seleš leta 1996 
Profimedia

Monika Seleš, jugoslovanska in ameriška teniška igralka madžarskih korenin, rojena v Novem Sadu, je bila do 30. aprila 1993 na vrhu sveta, prva dama svetovnega tenisa. Kdo ve, kaj vse bi še dosegla, če ne bi doživela enega najbolj mračnih trenutkov v zgodovini športa.

Seleševa je v Hamburgu igrala v četrtfinalu proti Bolgarki Magdaleni Malejevi. V drugem nizu med premorom je pri vodstvu Seleševe 6:4, 4:3 na igrišče prišel Günter Parche, obsedeni navijač njene hude konkurentke Steffi Graf, in s 23 centimetrov dolgim nožem zabodel teniško igralko iz takratne Jugoslavije. Komaj 19-letno Seleševo je zabodel v predel med lopaticami. Štiri centimetre globoka rana je za vedno spremenila šport, predvsem pa varnostne ukrepe na tekmah. 

"Sedela sem na klopi in začutila ostro bolečino na hrbtu. Pogledala sem nazaj in videla osebo z nožem v roki in pomislila: 'O moj bog, ta človek mi je zaril nož v hrbet.' Bil je kaos in videla sem, da so varnostniki vlekli nekega človeka," je tenisačica opisala grozljiv dogodek. 

Zgodba je nemudoma preplavila svetovne medije in rodila številne teorije, zakaj je do napada prišlo. Pojavila so se celo namigovanja, da je šlo za politični motiv, vendar so takratne nemške oblasti potrdile, da je bili napadalec mentalno neuravnovešen. Parche, ki je bil obsojen za napad, ni bil nikoli v zaporu, ampak je dve leti preživel v psihiatrični bolnišnici.

Seleševa si ni nikoli zares opomogla. Na igrišča se je vrnila šele po 27 mesecih, vendar nikoli več ni igrala na tako visoki ravni kot pred napadom. Poznavalci tenisa se sprašujejo, ali bi brez napada Steffi Graf lahko res dosegla tako velike uspehe, kot jih je.

Tako je Monika Seleš videti danes.
Profimedia

Monika je kasneje v intervjujih priznala, da je po incidentu zaradi hudega stresa in tesnobe imela tudi težave s prenajedanjem in prekomerno telesno težo. Zadnjič je profesionalno zaigrala leta 2003 na OP Francije, ki ga je sicer osvojila v letih 1990, 1991 in 1992.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta