Vse se spreminja, tudi dirkanje: Formula E je postala svetovno prvenstvo

Za.B
30.03.2021 12:42
V časih med letoma 2011 in 2014, ko je nastajal obris Formule E, tudi na cestah še ni bilo veliko električnih avtomobilov. Takrat je bila Tesla še samo predelan Lotus, z imenom roadster.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tv3

Emobilnost se vse hitreje širi, ne samo na navadne ceste, ampak tudi na dirkališča. Vse več je hibridnih serij - tudi Formula 1 s KERSom, vsak dan več pa je tudi povsem električnih serij in napovedi novih. V eni od njih, Extrem X, bo nastopil tudi devetkratni svetovni prvak Sebastien Loeb. Vendar pa je kraljica električnega dirkanja prav gotovo Formula E, ki je letos vstopila že v svoje sedmo sezono. In prav FIA je letos prvenstvo Formule E promovirala v svetovno prvenstvo in jo tako postavilo ob bok Formuli 1, WEC – Svetovnem prvenstvi v vztrajnostnih dirkah, ter WRC – Rallyju za svetovno prvenstvo.

Vendar pa zgodba sega precej dlje, kot sedem let nazaj. Že leta 2011 so se v majhni italijanski restavraciji v Parizu, kjer sicer domuje FIA, na to temo začeli pogovarjati predsednik FIA Jean Todt, Alejandro Agag ter italijanski igralec Teo Tecoli; pravi italijanski šarmer stare šole, zdaj sicer že nekoliko v letih, pa še vedno zalo aktiven; tudi kar se promocije ekologije tiče. Takrat sta se španski poslovnež Alejandro Agag, ki deluje v Londonskem Cityju in Jean Todt dogovorila o ustanovitvi povsem električnega “enosedežnega” prvenstva.

Tv3

V časih med 2011 in 2014, ko je nastajal obris Formule E tudi na cestah še ni bilo veliko električnih avtomobilov. Takrat je bila Tesla še samo predelan Lotus, z imenom roadster. In jasno je bilo, da je bila “Formula letečih sesalcev” tudi predmet posmeha “pravih dirkačev”. Takrat je Bernie Eccelstone izjavil, da so to igrače, ne pa dirkalni avtomobili.

Agag, ki ni bil kakšen “notranji” poznavalec dirkanja (rekli bi lahko, da sploh ni bil poznavalec), ampak pravi biznismen, je na pomoč poklical Davida Richardsa, enega izmed najbolj izkušenih ljudi v svetu dirkanja v različnih kategorijah. Vendar se je že kmalu izkazalo, da imata gospoda povsem drugačen pogled na dirkanje. Tako se je njuno sodelovanje končalo, še pred prvim štartom Formule E, ki je bil 13. septembra 2014 v Pekingu. In prvi zmagovalec je bil audijev Luca di Grassi, ki se je prej uveljavil predvsem v vztrajnostnih dirkah.

Ideja o sezoni jesen - pomlad je prav Richardsova ideja, ki jo je poskušal uveljaviti že pri WRC, pa mu tam FIA tega ni pustila. Tako je sezona trajala približno tako, kot trajajo vsa ostala športna prvenstva, predvsem nogomet, ki je bil največji konkurent za športne TV gledalce. Zaradi korone in verjetno še česa pa se je sezona v Formuli E prestavila v eno koledarsko leto.

Druga ideja pa je bila, da bodo vse dirke v središčih mest. S tem naj bi promovirali predvsem uporabo električnih avtomobilov v mestih. Če mi je ideja o trajanju prvenstva od jeseni do pomladi všeč, pa mi ta ideja ni bila najbolj pri srcu. Čeprav so dirke v mestih lahko zanimive, pa so bile steze prevečkrat podobne bob stezam. Si predstavljate, da bi vsi bobi startali na enkrat? Prehitevati je bilo težko, veliko je bilo seveda trkov, celo precej hudih nesreč, ki pa so se vse do zadnje končale brez posledic.

Tv3

Poleg tega pa je to organizatorjem pomenilo tudi nočno moro. Na kilometre betonskih pregrad, zapiranje mestnih središč in praktično nobenih gledalcev. Tako je pravzaprav Formula E postala za prebivalce mest v katerih je potekala, precej osovražena. V megalomanskem Santiagu, glavnem mestu Čila, je prišlo celo do resnih izgredov. Zapreti mesto za 14 dni, je seveda velik logistični zalogaj, sploh v tako velikem in naseljenem mestu, kot je Santiago. In ne samo, da z dirko niso promovirali manj izpustov, ampak so jih naredili bistveno več. In to se je merilo v tonah CO2.

In do zdaj najboljša dirka, po mnenju dirkaških strokovnjakov in novinarjev, je bila prav dirka na pravem dirkališču v Meksiko Citiyju na Autódromu Hermanosa Rodrígueza.

Še en precej velik ekološki spodrsljaj so si dovolili organizatorji. Na že precej nazaj zaprtem berlinskem letališču Tempelhof, ki so ga že pred časom spremenjenim v rekreativno cono za Berlinčane, so za polnjenje baterij za dirkalnike uporabljali dizelski agregat.

Kljub nekaterim zablodam in napakam, pa je to med avtomobilskimi proizvajalci najbolj priljubljena dirkalna serija. V njej nastopajo veliki štirje Nemci: BMW, Mercedes, Audi in celo Porsche. Italijansko-francosko navezo Fait - PSA zastopa francoski DS, angleži imajo v igri Jaguarja, Indijci Mahindro, ki je eden največjih svetovnih koncernov in seveda tudi proizvajajcev električnih avtomobilov.

Tv3

Vse skupaj se je torej začelo na kitajskem od koder prihaja eden največjih svetovnih proizvajalcev električnih avtomobilov Nio. Japonske barve pa brani Nissan.

Ob samih avtomobilskih proizvajalcih pa imamo še nekaj zelo znanih moštev; Penske ima svoje lovke raztegnjenje po vseh celinah in skoraj vseh motošportnih serijah. Britanski Virgin je v Formule E že od začetka, kot tudi monaški Venturi. Tega vodi prikupna Suzie Wolf, žena Tota Wolfa, mercedesovega motoršportnega šefa. Jasno, da Mercedes in Venturi sodelujeta tudi v tehničnem smislu, ne samo v spalnici, saj ima Venturi Mercedesov pogon.

Od letošnjega leta pa lahko tudi Slovenski gledalci spremljajo Formulo E in sicer na TV3. V zadnjih nekaj letih je bila tam doma Formula 1, zdaj pa so se “preselili” na bolj ekološko dirkanje. TV3 bo prenašal vse dirke in kvalifikacije. Vse to pa se ponavadi dogaja ob sobotah. Vendar pa korona in zapleti z organizacijo narekujejo nekoliko drugačen ritem. Tako smo že prvi konec tedna, ki je potekal v arabski Diriyahi, videli dve dirki. Na sobotni je zmagal mercedesov Nick de Vries, na nedeljski pa je zmago pospravil Sam Bird z Jaguarjem. Na sploh pa sta bili obe dirki zanimivi. Drugo je zaznamovala tudi precej huda nesreča, ki pa se je - tako kot vedno - končala srečno. Kljub nekaj 100-metrski vožnji “po glavi” jo je Both Lynn, ki tekmuje za Mahindro odnesel povsem brez poškodb.

Tv3

Prav tako kot prvi konec tedna bosta tudi naslednja dva dvojna. 10. in 11. aprila bo dirka potekala v Rimu, 24. in 25. aprila pa v španski Valenciji.

Komentator dirk na TV3 bo Dušan Lukič. Ne samo da ga poznate že iz prenosov Formule 1 na TV3, že desetletja je velik poznavalec in komentator avtomobilskih dirk. Že nekaj zadnjih let pa se tudi poklicno ukvarja z e-mobilnostjo, tako da mu je “avtomobilska elektrika” precej domača. V pomoč mu bo Klemen Grilc. Pred vsakim dirkalnim koncem tedna bosta pripravljala tudi posebno oddajo z imenom “Formula E-mobility”.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta