(FOTO in VIDEO) Coda, družinska drama o gluhih, ima oskarja za najboljši film. Poglejte, kaj je na odru naredil oskarjevec Will Smith

Va, STA, Reuters
28.03.2022 06:48

Za režijo oskar Jane Campion za Moč psa, Will Smith je dobil oskarja za najboljšo moško vlogo v Kralju Richardu, za glavno žensko vlogo tudi favoritka Jessica Chastain (The Eyes of Tammy Faye), oskarja za stransko vlogo imata Ariana DeBose (West Side Story) in Troy Kotsur (Coda).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Will Smith je dočakal svojega prvega oskarja, a glavna tema oskarjevske noči je njegova reakcija na besede Chrisa Rocka, ki naj bi bile norčevanje iz zdravstvenih težav Smithove soproge Jade Pinkett Smith.
Reuters

Družinska drama o gluhih Coda režiserke Sian Heder je ponoči na podelitvi filmskih nagrad v Los Angelesu pobrala oskarje v vseh treh kategorijah, v katerih je bila nominirana, vključno s prestižnim oskarjem za najboljši film leta. Coda je dobila še oskarja za priredbo scenarija (Sian Heder) in za stransko moško vlogo (Troy Kotsur).

Troy Kotsur na oskarjevskem odru.
Reuters
Sveža oskarjevca Jessica Chastain in Will Smith sta na oder povabila Smithovo soprogo Jade Pinkett Smith. 
Reuters

"Čudež je biti tukaj. Ne morem verjeti. Hvala vsem, ki ste prepoznali moje delo. Čudežno, da je Coda dosegla ves svet," se je na odru ganjen na oskarja odzval Kotsur. Zahvalil se je tudi vsem gledališčem za gluhe, da so mu dala možnost. "To je posvečeno skupnosti gluhih, invalidom in ekipi Code."  

Kotsur je drugi gluhi igralec, ki je dobil oskarja. Prva je bila Marlee Matlin, tudi igralka v Codi, filmu, ki je na stavnicah veljal za outsiderja.

Film Moč psa je bil nominiran kar dvanajstkrat, nazadnje pa dobil le enega oskarja, za najboljšo režijo Jane Campion.

Jane Campion z oskarjem za najboljšo režijo.
EPA
Jessica Chastain
EPA

Največ oskarjev je na podelitvi, ki so jo prvič doslej povezovale tri voditeljice - Wanda Sykes, Amy Schumer in Regina Hall, osvojil znanstveno-fantastični film Dune, ki je pobral šest "tehničnih" oskarjev - za montažo, ton, vizualne učinke, kinematografijo, izvirno glasbo in produkcijo.

94. oskarji bodo šli v zgodovino tudi po incidentu. Komik Chris Rock je pred najavo zmagovalca za najboljši dokumentarni film (Summer of Soul) zbijal šale na račun Javierja Bardema, ki je bil nominiran za najboljšo moško vlogo (Being the Ricardos) in njegove soproge Penelope Cruz, ki je bila nominirana za najboljšo žensko vlogo v filmu Vzporedni materi. Dejal je, da Bardem moli, da zmaga Smith, ker bo sicer žena jezna, če sam zmaga, ona pa ostane praznih rok. Nato se je ponorčeval še iz soproge Willa Smitha, Jade Pinkett Smith, ki ima pobrito glavo, ker trpi za alopecijo, redko avtoimuno boleznijo, ki ima za posledico izpadanje las. Komik je dejal, da že nestrpno pričakuje nadaljevanje vojaškega filma G. I. Jane z Jado Pinkett Smith v glavni vlogi. Smith se je povzpel na oder in mu prisolil klofuto, nato pa ga še glasno zmerjal, da ima umazana usta in da naj ne omenja njegove soproge.

Odhod Willa Smitha z odra po klofuti. 
Reuters

Smith je po osvojitvi svojega prvega oskarja nato hvalil teniško družino Williams, o kateri govori film Kralj Richard, in poudarjal, da je treba braniti družino. Vidno pretresen je med nizanjem zahval potočil tudi solze in na koncu izrazil upanje, da ga bo Ameriška filmska akademija po incidentu še kdaj povabila na podelitev.

Podelitev oskarjev se je začela s sestrama Venus in Sereno Williams, ki sta napovedali glasbeno točko Beyonce v živo iz Comptona, kjer sta začeli svojo teniško pot do svetovnega vrha. Športno vzdušje je dopolnil oskar za kratki dokumentarni film Kraljica košarke o športnici Luisi Harris, pri katerem sta kot producenta sodelovala nekdanja zvezdnika lige NBA Shaquille O'Neill in Stephen Curry.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta