Princ, ki je postal kralj, čaka na prvega oskarja

Denis Živčec Denis Živčec
19.03.2022 06:10

Kdo bi si mislil, da bo iz Willa Smitha, simpatično utrganega princa z Bel-Aira, nastal eden najbolj opaznih, cenjenih in garaških filmskih igralcev svoje generacije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Na minuli podelitvi filmskih nagrad bafta so za najboljši film razglasili vestern režiserke Jane Campion Moč psa. Campion je prejela bafto za najboljšo režijo, medtem ko sta Will Smith in Joanna Scanlan prejela nagradi za najboljšega igralca in igralko. Smith, ki ga na podelitvi ni bilo, je prejel nagrado bafta v moški igralski kategoriji za vlogo očeta slavnih teniških igralk Venus in Serene Williams v filmu Kralj Richard (King Richard). Britanski časnik The Guardian poroča, da je zaradi te zmage Smith zdaj velik favorit za zmago na bližajoči se podelitvi oskarjev. Zlati globus za to vlogo je že njegov.

Smith blesti v vlogi Richarda Williamsa. Ta ni nikoli igral tenisa, je pa na začetku treniral svoji hčerki. Kot je sam pojasnil, je ustvaril in na 78 straneh spisal tudi načrt za njuno kasnejšo kariero. Obe, Venus in Serena, sta se v karieri prebili na prvo mesto jakostne lestvice WTA in sodita v širši krog najboljših teniških igralk vseh časov. Športne zgodbe Smitha že nekaj časa magično privlačijo. Tako je leta 2016, ob nekdanjem svetovnem prvaku Lennoxu Lewisu, nosil krsto boksarske legende Mohameda Alija na pogrebu v Louisvillu. Postal je dober Alijev prijatelj, potem ko je igral vodilno vlogo v filmu Ali iz leta 2001.

Profimedia

Od teniškega trenerja do sužnja Petra

Sveta komedij se je že davno naveličal. Izbira navdihujoče vloge s težkimi zgodbami. Tako je leta 2020 sprejel vlogo v filmu režiserja Antoinea Fuque Emancipation. V filmu, katerega scenarij je spisal William N. Collage po resnični zgodbi, bo stopil v čevlje pobeglega temnopoltega sužnja Petra. Ta se je, kot je dokumentirano tudi na fotografiji iz leta 1863, lovcem na črnce in grozoviti kazni v Lousiani izognil s priključitvijo ameriški zvezni vojski. Pri tem se je moral prebiti skozi močvirnato pokrajino in številne druge ovire. Produkcijo filma naj bi začeli v začetku leta 2021, a se je zaradi pandemije zamaknila in na premiero filma še čakamo.

Leta 2016 se je Smith pridružil odločitvi, ki sta jo sprejela njegova žena Jade Pinkett Smith in režiser Spike Lee, in zaradi nevključenosti predstavnikov rasnih manjšin med nominirance bojkotiral podelitev oskarjev. Da nominacije po njegovem prepričanju kažejo na nazadovanje v miselnosti in odražajo duha akademije, ki odraža filmsko industrijo, ta pa odraža ZDA, je takrat dejal. Mnogi menijo, da bi si Smith za vlogo v filmu Concussion zaslužil nominacijo za oskarja. Pinkett Smithova je na facebooku v tistem času objavila video, v katerem je svojo odločitev pospremila z besedami: "Moledovanje za priznanje spodkopava dostojanstvo in moč. In mi smo dostojni in vplivni ljudje." V oddaji ABC Good Morning America je Smith povedal, da je njegova žena zelo strastna in reagira takoj: "Slišal sem, kaj je povedala. Dotaknilo se me je in počutil sem se srečnega, da sem z njo poročen." Priča smo regresivnemu premiku proti separatizmu, proti rasni in religiozni disharmoniji - in to ni Hollywood, kot bi si ga želel, je leta 2016 sklenil Smith.

Zdi se, da bo Will Smith ostal večni mladenič, saj je 53-letnik že desetletja videti približno enako. V karantenskem času se je nekoliko zredil, kar je dokumentiral na družbenih omrežjih, a se nato zavzeto vrnil v studio za fitnes in se kmalu spravil v formo. V poznih 80. letih je zaslovel kot reper The Fresh Prince, med zvezde pa ga je nekaj let kasneje izstrelila legendarna humoristična serija Princ z Bel-Aira. Poznan je tudi po vlogah v filmih Možje v črnem, Zimska pripoved in mnogih drugih.

Smith se je rodil 25. septembra 1968 v Filadelfiji v ameriški zvezni državi Pensilvanija. Nikoli ni študiral, ker je želel repati. Leta 1985 je po naključju spoznal Jeffreyja Townesa, s katerim sta ustvarila duo DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince. Smith in Townes sta si leta 1989 prislužila sploh prvega grammyja za najboljšo repovsko izvedbo, za pesem Parents Just Don't Understand. Nekaj let pozneje jima je drugega grammyja prinesel singel Summertime. Delovala sta skoraj desetletje, skupaj sta igrala tudi v kultni seriji Princ z Bel-Aira (1990-1996).

Profimedia

Sledile so številne filmske vloge. Med vidnejšimi sta vloga agenta Jayja v filmih Možje v črnem (1997), Možje v črnem 2 (2003) in Možje v črnem 3 (2012) ter vloga Jamesa Westa v filmu Divji divji zahod (1999), vse štiri filme je režiral Barry Sonnenfeld. Smith je napisal hiphop pesem Men in Black, ki se vrti v zaključni špici filma Možje v črnem in je doživela velik uspeh. Singel se je uvrstil na vrh britanske lestvice in Smithu za najboljši solo rap nastop prinesel tretjega grammyja.

Četrtega grammyja in drugega za najboljši solo rap nastop pa mu je prinesel singel Gettin' Jiggy wit it z njegovega debitantskega samostojnega albuma Big Willie Style (1997). V zbirki ima tudi številne video glasbene nagrade MTV, za svoje filmske dosežke pa je bil petkrat nominiran za zlati globus in dvakrat za oskarja. Ameriška filmska akademija ga je nominirala za vlogo boksarja Muhammada Alija v filmu Ali (2001) in za vlogo v filmu V iskanju sreče (2006), v katerem je zaigral ob sinu Jadenu. Tako kot Jaden se je tudi hči Willow uveljavila v svetu glasbe in filma.

Kmalu tudi ameriški predsednik?

Zaigral je tudi v filmih Dan neodvisnosti (1996), Hitch (2005), Jaz, legenda (2007), Zimska pripoved (2014) in v filmu Podli fantje iz leta 1995, ki mu je sledil Podli fantje 2 (2003), leta 2020 pa naj bi v kinematografe prišel še tretji film iz franšize Bad Boys for Life. Svoj zadnji solo album je Smith izdal leta 2005, eden največjih hitov z albuma Lost & Found pa je Switch.

Govorilo se je, da naj bi Smith v enem od naslednjih filmov upodobil Baracka Obamo, prvega temnopoltega ameriškega predsednika. Smitha naj bi si v tej vlogi želel tudi Obama. In, roko na srce, res sta si nekoliko podobna. Le nekaj dni pred 50. rojstnim dnevom pa se je glasbenik in igralec preizkusil tudi v stand up komediji.

Willov zakon z Jado velja za enega najbolj vzornih v Hollywoodu. Četudi so jima poskušali nakopati govorice, da se varata, on njo baje celo z moškim. A ob njih nista niti trznila. Skupaj sta že skoraj četrt stoletja. "Ljubezen je kot vrtnarjenje … Naučil sem se, da ti pomagam, da zacvetiš v tisto, kar si želiš biti (v tisto, za kar si se rodila) … In ne da bi od tebe zahteval, da si to, kar si moj zlomljivi ego želi, da bi bila … Naučil sem se uživati v negovanju tvojih sanj … In ne da se s teboj prerekam, da bi izpolnila moje sebične potrebe in zapolnila moje negotovosti. Naučil sem se, da je ljubezen poslušanje. Ljubezen je dajanje. Ljubezen je svoboda. Srečno obletnico, moja kraljica! Za vedno sem predan negovanju tvoje najgloblje resnice," je svoji dragi javno sporočil ob dvajseti obletnici poroke.

Smith je nekoč že bil poročen. Leta 1992 se je poročil s Sheree Zampino, s katero ima sina Treya. Leta 1995 sta se ločila. Z Jado ima dva otroka. Vzgojen je bil kot baptist, a se je leta resno spogledoval s scientologijo. Povezan je tudi s Slovenijo, saj sta bila z ženo producenta četrtega celovečerca režiserja Mitje Okorna Leto življenja (Life in a Year). V prvem hollywoodskem filmu, ki je nastal v režiji slovenskega režiserja, igrata Cara Delevingne in Jaden Smith. Filmska zgodba, ki sta jo spisala scenarista Jeffrey Addiss in Will Matthews, govori o najstniški ljubezni in odraščanju dveh mladostnikov. Cara Delevingne igra spontano, vihravo najstnico Isabelle, Jaden Smith, sin Willa in Jade, pa njenega vrstnika Daryna. Okorn se je ob spletni premieri filma na Amazon Prime pošalil, da se je ob enem od producentov filma, Willu Smithu, spozabil, da iz vzhodne Evrope in še z naglasom verjetno zveni kot "en ruski general", kar je Smitha očitno zabavalo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta