Decembra spet višje pokojnine

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
29.09.2020 10:10

Z januarjem so se pokojnine zvišale za 3,2 odstotka, vse kaže, da se bodo decembra še za dva odstotka, torej bodo konec leta višje za 5,2 odstotka

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

S 1. januarjem so se pokojnine redno uskladile z rastjo plač in življenjskih stroškov v minulem letu, in sicer za 3,2 odstotka. Zagotovljena pokojnina za 40 let pokojninske dobe brez dokupa tako zdaj znaša okrog 555 evrov, pred tem je bila 538 evrov. Konec leta, natančneje decembra, lahko upokojenci računajo še na 2 odstotno izredno uskladitev pokojnin. O izredni uskladitvi bo danes odločal državni zbor. V poslanskih skupinah so že napovedali podporo predlogu DeSUS in Državnega sveta, da se pokojnine konec leta izredno uskladijo neodvisno od gospodarske rasti v lanskem letu in ne v enakih zneskih za vse, ampak v odstotkih.

Veljavni zakon zdaj namreč predvideva, da bi se pokojnine izredno uskladile le, če bo gospodarska rast za leto 2019 presegla 2,5 odstotka bruto domačega proizvoda, kar pomeni, da je glede na sedanju situacijo letos sploh ne bi bilo. Poleg tega pa tudi, da bi se vsem upokojencem pokojnine zvišale za enak znesek, 6,5 evra, in ne v odstotku glede na višino pokojnine, ki jo prejemajo. A tako Zveza društev upokojencev (ZDUS) kot Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) temu nasprotujeta. Tudi vlada je poudarila, da se pokojnine ne morejo povečevati v nominalnih zneskih, saj je to v nasprotju z namenom usklajevanja in bi bili prejemniki povprečnih in višjih pokojnin prikrajšani. Upokojenci z nižjimi pokojninami bi bili na boljšem, a problem tistih, ki imajo najnižje pokojnine je treba reševati drugače, s socialno politiko.

Izredna uskladitev v nominalnih zneskih je bila sprejeta še pod prejšnjo vlado, na predlog SAB, kar so utemeljevali s solidarnostjo, saj življenjske potrebščine stanejo za vse enako ne glede na višino dohodkov. Zdaj napovedujejo, da bodo podprli tudi izredno uskladitev v odstotkih. V DeSUS so izpostavili, da zaostanki pri usklajevanju, nastali v letih krize med letoma 2010 in 2017, ko se pokojnine le delno ali pa se sploh niso usklajevale, še niso v celoti odpravljeni. Zaostanek zdaj znaša še 5,6 odstotka, v primeru sprejetja dopolnjenega predloga pa bo znašal 3,6 odstotka, je pojasnil Robert Polnar. V SMC se strinjajo, da bi uskladitev v nominalnem znesku nasprotovala sistemskemu zakonu, ki določa usklajevanje pokojnin v odstotkih. Pri sprejemanju veljavnega zakona pa je šlo po njihovem prepričanju le za kovanje političnih točk.

V SDS pa menijo, da mora biti tako redno kot izredno usklajevanje odvisno od vplačanih prispevkov, problem nizkih pokojnin pa se mora reševati z izplačilom enkratnega dodatka. Da so letos upokojenci z najnižjimi pokojninami med epidemijo že dobili solidarnostni dodatek, so spomnili v SNS. Izplačilu v enakem znesku vsem pa ne nasprotujejo v Levici, a ta znesek mora za vse upokojence znašati 40 evrov, kar želijo zagotoviti z vloženim dopolnilom. Zaradi prenizkega usklajevanja v letih varčevanja je bilo namreč upokojencem izplačanih približno 300 milijonov evrov premalo, je pojasnil Miha Kordiš.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta