Dogovor med vlado in zdravniki: Zdravniku specializantu 28 odstotkov višja plače, vsem drugim za 24 odstotkov

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
01.02.2022 08:36

Fides vztraja, da se v dogovor zapiše izstop iz enotnega pačnega sistema, drugi sindikati, ki so se udeležili pogajanj, temu nasprotujejo. Na potezi je vlada.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Bo vlada ugodila predsedniku Fidesa Konradu Kuštrinu in zdravnikom omogočila izstop iz enotnega plačnega sistema?

Tit Košir

Vladna pogajalska skupina in sindikati, ki zastopajo zdravnike, med njimi najštevilčnejši Fides, so včeraj zaključili pogajanja. Zdaj je na potezi vlada, ki mora soglašati z dogovorom in zanimivo bo videti, kako se bo odzvala. Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah Fides vztraja, da se v dogovor zapiše izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema, zato je v osnutku dogovora, do katerega se bo predvidoma danes opredeljevala vlada, zapisano, da bo oblikovana delovna skupina, ki naj bi bi pripravila predlog zakona, ki bi omogočil izstop.Drugi sindikati izstopu nastprotujejo in bodo, po naših informacijah zavrnili podpis dogovora, če bo končna verzija dogovora vsebovala omenjeni zapis.

Glede dviga zdravniških plač osnutek dogovora predvideva dvig plač zdravnikom specializantom III za sedem plačnih razredov, kar je 28 odstotkov, medtem ko bi se vsem drugim zdravnikom plača dvignila za šest oziroma 24 odstotkov. Dogovor tudi predvideva novo delovno mesto v kolektivni pogodbi, in sicer starejši zdravnik specialist, ki bi bil uvrščen v najvišji 63. plačni razred, kar pomeni 5010,67 evra bruto osnovne plače.  Trenutno je v najvišji, 57. plačni razred, uvrščenih 2481 od skupno 6986 zdravnikov, kar predstavlja 35,5 odstotka vseh zdravnikov, a je bilo s PKP10 določeno, da se zgolj za zdravnike in zobozdravnike plačni strop dvigne s 57. na 63. plačni razred.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta