Elektronska pošta novinarjev na Toninovem ministrstvu: Twitter je od Požarja zahteval umik podatkov

DR
17.06.2021 11:53
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojan Požar je moral umakniti sporen tvit.
Igor Napast

Včeraj smo poročali o uhajanju podatkov z obrambnega ministrstva, ki so bili objavljeni na družbenem omrežju Twitter. 

Politik in medijski delavec Bojan Požar je namreč na svojem profilu objavil tri elektronska sporočila, ki so jih na ministrstvo poslali trije novinarji različnih medijskih hiš. Posnetki ekranov so med drugim razkrivali tudi e-naslove novinarjev ter zaposlenega na ministrstvu za obrambo. 

Danes tvit na družbenem omrežju ni več dostopen, saj je bil v nasprotju s pravili Twitterja. Twitter je namreč Požarjev račun sprva zaklenil in od njega zahteval umik sporne vsebine. Skrbniki tega omrežja zatrjujejo, da je za njih najpomembnejša osebna varnost uporabnikov.

Da je šlo v tem primeru za obdelavo osebnih podatkov po splošni uredbi o varstvu podatkov (GDPR), so že včeraj za Večer pojasnili tudi v uradu informacijskega pooblaščenca in napovedali uvedbo inšpekcijskega postopka. 

V službi za odnose z javnostmi ministrstva za obrambo so včeraj zatrdili, da iz njihovih krogov ta elektronska sporočila niso ušla. So pa dodali, da so jih poslali na več naslovov znotraj ministrstva, kjer so pripravili predloge za odgovore. Po naših informacijah je pri pripravi odgovorov sodelovalo več notranjih organov ministrstva, med njimi naj bi bil tudi kabinet ministra Mateja Tonina. Minister tega incidenta včeraj za Večer ni želel komentirati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta