S Toninovega ministrstva uhajajo elektronska sporočila novinarjev, informacijski pooblaščenec bo uvedel inšpekcijski postopek

DR
16.06.2021 13:07
Politik in medijski delavec Bojan Požar je na družbenem omrežju Twitter objavil elektronska sporočila z novinarskimi vprašanji treh novinarjev, ki so jih včeraj zastavili obrambnemu ministrstvu. Oglasili so se v Društvu novinarjev Slovenije, informacijski pooblaščenec pa je napovedal inšpekcijski postopek.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vprašanja novinarjev, ki so bila objavljena, je med drugim prejel tudi kabinet ministra Mateja Tonina.
Robert Balen

Ministrstvo smo povprašali, kako se je lahko to zgodilo. "Na to vprašanje nimamo odgovora," so nam na kratko odgovorili. "Zagotavljamo pa vam, da nihče iz službe za strateško komuniciranje novinarskih vprašanj, ki so prispela na elektronski naslov službe, ni posredoval omenjenemu portalu," so še dodali.

Pojasnjujejo tudi, da so v primeru teh vprašanj, ki so se nanašala na pot ministra Mateja Tonina na vrh zveze Nato v Bruslju, odgovore pripravili po ustaljenem postopku. Najprej so jih razposlali pristojnim za pripravo odgovorov. Ko so v službi za strateško komuniciranje dobili predloge za odgovore, so za vsakega novinarja posebej pripravili končni odgovor ministrstva in jih še isti dan odposlali novinarjem. 

Po naših informacijah je pri pripravi odgovorov sodelovalo več notranjih organov ministrstva, med njimi je bil tudi Toninov kabinet. Prosili smo tudi za komentar ministra, a so nam z ministrstva sporočili, da Tonin "zadeve ne želi komentirati"

Dodajajo, da so v službi za strateško komuniciranje delo opravili "strogo profesionalno". "Vedno se trudimo, da z novinarji ohranjamo profesionalen in korekten odnos. Še nikoli do sedaj korespondence z novinarji nismo posredovali drugim medijskim hišam in tega se bomo držali tudi v prihodnje," so zaključili odgovor.

Trije na spletu izpostavljeni novinarji so sicer na ministrstvo poslali vprašanja na podlagi anonimnega pisma, ki je včeraj zaokrožilo v medijskih krogih.

Inšpekcijski postopek zaradi objave e-naslovov

Ker so se elektronska sporočila novinarjev, namenjena ministrstvu, pojavila v javnosti z vsemi podatki, smo za mnenje zaprosili  tudi urad informacijskega pooblaščenca. V uradu informacijskega pooblaščenca so nam odgovorili, da bodo uvedli inšpekcijski postopek zaradi objave e-naslovov novinarjev in zaposlenega, saj gre pri tem za obdelavo osebnih podatkov po splošni uredbi o varstvu podatkov (GDPR). Sicer pa gre v tem primeru po besedah urada informacijskega pooblaščenca "primarno" za zaupnost dopisovanja med novinarji in organom naslovnikom, kar pa ni v pristojnosti informacijskega pooblaščenca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta