Fafangel: "Cepivo je varno in učinkovito." "Sprejeti ga bomo morali vsi." "Ne skačite na prvo žogo ob lažnih informacijah."

Tomaž Ranc, STA
26.12.2020 19:55
To je je nekaj besed, ki jih je ob včerajšnjem prispetju prvih odmerkov cepiva proti covidu-19 izrekel predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel. Ursula von der Leyen: "Evropska zgodba o uspehu." Janez Janša: "Uspeh, ki osmišlja obstoj in razvoj unije".
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel se bo cepil.

V Slovenijo je včeraj prispelo 9750 odmerkov cepiva proti covidu-19, v nekaj dneh bo prispela še ena pošiljka. Do konca leta bo tako lahko cepljenih 16.575 oseb, je včeraj povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne.

Prelomen trenutek: Najprej ranljivi
Prihod prve pošiljke je državna sekretarka označila za zagotovo prelomen trenutek v boju proti pandemiji, ki nam je krojila in še kroji življenje v tem letu. Cepljenje se začne to nedeljo, najprej bodo na vrsti stanovalci domov za starejše, ki covida-19 še niso preboleli, med prvimi pa tudi tisti zdravstveni delavci v domovih, ki delajo neposredno s to najbolj ranljivo populacijo, in tudi nekaj najbolj izpostavljenih zdravstvenih delavcev v bolnišnicah, je povedala Magajnejeva.
Še pred koncem leta bo Slovenija prejela še nekaj cepiva, tako da bomo do konca leta razpolagali s skupaj 16.575 odmerki cepiva oz. bo cepljenih toliko oseb. Vsaka bo nato morala biti čez tri tedne še enkrat cepljena.
Enako količino odmerkov cepiva potem Slovenija pričakuje vsak teden v naslednjem letu.

Fafangel: Cepivo je varno in učinkovito
Predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel pa je poudaril, da imamo zdaj na voljo cepivo, ki je varno in učinkovito za vse. Da so raziskovalci uspeli razviti takšno cepivo v le 10 mesecih, pa se je treba zahvaliti napredku raziskav v preteklih letih.
Odločitev, da bodo najprej cepili ranljive skupine, torej oskrbovance domov za starejše, in zdravstvene delavce, je po njegovih besedah najbolj etična in smiselna, hkrati pa gre glede na trenutne omejene zaloge odmerkov cepiva tudi za najbolj učinkovit način uporabe cepiva.
Fafangel je ob tem poudaril, da cepivo samo ne bo rešilo življenj, pač pa bo šlo za "podvig naše družbe", saj bomo cepivo morali sprejeti vsi.
Predstojnik centra za nalezljive bolezni, ki se bo tudi sam cepil, je napovedal še, da bodo o cepljenju transparentno komunicirali, državljane pa je posvaril, naj ne skočijo "na prvo žogo" ob dezinformacijah in lažnih preplahih, ki se bodo verjetno pojavili.

Ursula von der Leyen: "Skupaj, bomo premagali to pandemijo."
Foto: EPA
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta