(FOTO) Tako so češki gostinci zaobšli vladno prepoved obratovanja gostinskih obratov

Gr.G.
27.01.2021 13:18
Restavracije in bari, kinematografi, gledališča in živalski vrtovi morajo biti na češkem od oktobra lani zaprti. Češki gostinci pravijo, da imajo dovolj omejitev in menijo, da bi morali ministri razmisliti o odstopu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V nekaterih gostilnah je bilo še posebej v času kosila precej živahno. 
Profimedia

Več pivnic, barov in restavracij na Češkem - Russia Today poroča, da jih je bilo več sto, je minuli vikend odprlo svoja vrata v znak protesta proti omejitvam zaradi pandemije novega koronavirusa. Uprli so se vladi, ki je od gostincev lani zahtevala, da prenehajo obratovati. Pobudo za ponovno odprtje gostiln vodi gibanje Chcipl pes, kar v prevodu pomeni "Poginuli pes", zanimivo pa je, kako je gostincem uspelo prelisičiti vladno prepoved.

Številni tuji mediji češko protestno iniciativo opisujejo kot zelo domiselno. Aktivistično gibanje "Chcipl pes" razkriva, da se rešitev, kako zaobiti zaprtje, skriva v ustanovitvi politične stranke. Vse kavarne, pivnice ali restavracije, ki bi želele sprejemati goste, se torej morajo prijaviti kot politične enote, v katerih bi imeli člani novoustanovljene politične stranke svoje sestanke. Sestanki lokalnih skupščin, političnih strank in parlamentov so namreč izvzeti iz zakona o izrednih situacijah in se smejo izvajati. 

"Nad vlado smo že dolgo razočarani in pokazati želimo, da je izbrala napačno pot," je za AFP dejal soustanovitelj aktivističnega gibanja Jiri Janeček, vodja pivovarne in restavracije Maly Janek v mestu Jince. Od ministrov pričakuje njihov odstop. Martin Maček, lastnik dveh restavracij na vzhodu države pa je dodal, da o napačni odločitvi vlade pričajo tudi številke, saj število okužb vztrajno narašča, četudi so restavracije od oktobra lani zaprte.

Restavracije na Češkem so se smele odpreti zgolj za čas božičnih praznikov, lahko pa ponujajo hrano za domov. V kolikor inšpektorji zaznajo kršitev določil za preprečevanje širjenja okužb s covidom-19, lahko gostinec pričakuje kazen v višini 20.000 kron (okoli 770 evrov). Takšno kazen lahko pričakujejo tudi čez vikend odprti bari in restavracije, piše CGTN. Janečekova restavracija Maly Janek je bila v soboto polna stalnih strank, ki so si privoščile pivo, družine pa so prišle na pečena rebra in zrezke. Zato je gostinec potreboval celotno ekipo, tako v kuhinji kot pri strežbi, njegovi pobudi pa naj bi se pridružilo že več kot tisoč gostinskih obratov v državi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta