Janša: Gibanje z aplikacijo bo postalo bolj varno, s cepljenjem pa sčasoma spet normalno

N.S., STA
14.12.2020 07:17
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Od torka, 15. decembra, do predvidoma srede, 23. decembra, bo v Sloveniji v omejenem obsegu spet delal javni potniški promet, odpirajo se frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in čistilnice. To so za zdaj edina popuščanja ukrepov v epidemiji covida-19, ki bodo veljala za vso državo. Samo v osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški in gorenjski statistični regiji bo uporabnikom aplikacije #Ostanizdrav prav tako od torka do 23. decembra dovoljeno gibanje zunaj občine prebivališča. Pod pogojem, da se vmes epidemiološka slika ne poslabša. V teh regijah se v torek odpirajo tudi nenujne trgovine: z obleko, obutvijo in športno opremo ter avtosaloni. Ne velja pa to zadnje za  Podravje, Koroško, Pomurje ..., ki imajo slabšo epidemiološko sliko.

Javni potniški promet se bo izvajal skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kar med drugim pomeni največ polovično zapolnitev vozil. S krožno kabinskimi žičnicami, vlečnicami in sedežnicami bo dovoljen prevoz največ ene osebe ali članov istega gospodinjstva naenkrat.

Premier Janez Janša je po seji vlade v nedeljo zvečer, ko je ministrski zbor sprejemal nove odloke, na twitterju napisal, da vlada dnevno spremlja obremenjenost zdravstvenega sistema zaradi covida-19 in sedemdnevno povprečje okužb po statističnih regijah, to pa pomeni, da lahko v skladu z načrtom sproščanja oziroma zaostrovanja ukrepov v naslednjih dneh po posamičnih regijah prihaja do sprememb v obe smeri.

Na četrtkovi seji bo vlada obravnavala najnovejše epidemiološke podatke ter v skladu s splošnimi smernicami EU določila režim omejitev v času božiča in novoletnih praznikov, je tudi sporočil premier. Poziva k upoštevanju ukrepov, da bi se izognili zaostritvam za praznike. Vlada sprostiotev omenitev veže na uporabo aplikacije #Ostanizdrav in poziva k prijavi na cepljenje proti covidu-19. "Naše gibanje z aplikacijio bo postalo bolj varno. S cepljenjem pa sčasoma spet normalno," je Janša tvitnil v nedeljo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta