Janša ob napovedi interpelacije zoper Ciglerja Kralja: Financirani zavod bo postal "simbol razkritja sistemske korupcije kaviar levice"

Žana Vertačnik
21.01.2021 11:42
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša
Robert Balen

"Izjemno koristna razprava se obeta. Ko bo slovenska javnost izvedela, koliko so leve vlade zapravile za klientelistična nakazila svojim NVO satelitom, bo Zavod Iskreni postal simbol razkritja sistemske korupcije kaviar levice," se je predsednik vlade Janez Janša s tvitom odzval na informacijo, da nad njegovo ministrsko zasedbo visi že četrta interpelacija. Tvit je poobjavil tudi Zavod Iskreni. Spomnimo, financiranje omenjenega zavoda s strani ministrstva za delo je bila kaplja čez rob za največjo opozicijsko stranko LMŠ, ki je včeraj spisala besedilo interpelacije zoper resornega ministra Janeza Cigler Kralja. Še pred nastopom na ministrsko mesto je bil Cigler Kralj namreč soustanovitelj zasebnega zavoda. Na ministrstvu so včeraj, še pred napovedjo interpelacije, povezanost pristojnega ministra pri financiranju zasebnega zavoda zanikali.

Kot izhaja iz besedila interpelacije, ki smo ga neuradno pridobili, lahko pa se še nekoliko spremeni, ministru iz vrst NSi poleg koruptivnega in klientelističnega ravnanja pri dodeljevanju sredstev prek javnega razpisa in posledičnega favoriziranja določene nevladne organizacije očitajo več stvari. Interpelacijo vlagajo še zaradi ministrove odgovornosti za neučinkovito ukrepanje pri širjenju virusa v domovih za starejše, nepripravo ustreznih zakonskih predlogov za zajezitev virusa na delovnih mestih ter tudi za neustrezen dialog s socialnimi partnerji in neodzivnost ob predlogih določb, ki posegajo v pravice zaposlenih iz delovnega razmerja.

Podporo interpelaciji so že včeraj obljubili v Levici, da bodo prispevali štiri podpise, brez bolniško odsotnega Franca Kramarja, pa so nam danes sporočili tudi iz SAB. Kako bodo ravnali v SD in DeSUS, še ni jasno. Čeprav naj bi po prvotnih neuradnih napovedih LMŠ interpelacijo vložili že danes, pa usklajevanja še tečejo. Po naših informacijah so z napovedjo interpelacije sicer pri delu opozicijskih poslancev sprožili nekaj nezadovoljstva in dvomov, češ zakaj bi skušali rušiti posamezne ministre tik pred tem, ko s konstruktivno nezaupnico skušajo zamenjati celotno vlado. Pričakovati je, da bodo o smiselnosti te poteze spregovorili na jutrišnjem srečanju Koalicije ustavnega loka. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta