Koroški gimnaziji imata skupaj devet zlatih maturantov

Nejc Strojnik
12.07.2021 10:23
Znani so rezultati letošnje mature, katere izvedbo je dodobra zaznamovalo dogajanje okoli covida. Z rezultati sta zadovoljna ravnatelja obeh koroških gimnazij. Na Ravnah šest zlatih maturantov, v Slovenj Gradcu trije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gimnazija Ravne
Petra Lesjak Tušek

Na Gimnaziji Ravne na Koroškem je maturo opravljalo 91 dijakov in dijakinj, pohvalijo pa se lahko s skoraj 99-odstotno uspešnostjo. "Odlično. Imamo šest zlatih maturantov. Zelo sem zadovoljen. Rezultat je primerljiv z najboljšim rezultatom. Enkrat smo bili 100-odstotni, drugače pa se odstotki gibljejo med 95 in 98," je povedal ravnatelj Dragomir Benko, ki je ponosen tako na dijake kot tudi na profesorje. Oboji so se, tako ravnatelj, v težki situaciji, ki je spremljala letošnje šolsko leto, dobro znašli. "Ne le zlati maturanti, tudi ostali imajo zelo dobro povprečje, in sicer nekaj čez 20 točk. Celotna generacije je izredno uspešna," je še dejal Benko. Gimnazija Ravne sicer danes zvečer v Grajskem parku pripravlja proslavo in svečano podelitev.

Da je nad rezultatom kar nekoliko presenečen in da ni pričakoval, da bo zlat, nam je povedal Gal Medvešek. "Določeni deli mature so bili kar težki, drugi pa manj. Slovenščina se mi je zdela zahtevna, tudi fizika. Matematika, angleščina in biologija so mi bile bolj všeč," je povedal Medvešek, ki bo šolanje nadaljeval na mariborski Fakulteti za medicino. Pravi tudi, da zanj šolanje na daljavo ni predstavljalo težav, a da je klub vsemu takšen način precej pomanjkljiv in se ga ne da primerjati z osebnim stikom. "Nekaterim, ki se že sicer težje učijo, je bilo še bolj težko," je še ocenil Ravenčan, ki za najdaljše počitnice še ni delal načrtov, saj se je osredotočil predvsem na maturo.

Zelo zadovoljni so tudi na Gimnaziji Slovenj Gradec, kjer je maturo opravljalo 45 dijakov in dijakinj, od katerih so bili trije neuspešni. "Seveda smo zadovoljni, letošnja generacija je bila naša najmanjša, kljub temu pa imamo tri zlate maturante," pravi ravnatelj Stane Berzelak, ki računa, da se bo stanje morda še nekoliko spremenilo. Petih dijakom namreč do tega, da bi postali zlati maturanti manjka zgolj en odstotek, ena dijakinja pa je le za en odstotek zgrešila naziv diamantna maturantka. "Tudi zame je današnji dan poseben. Vsako leto, ko izvemo rezultate, je poseben trenutek. Vesel sem za dijake, ki jim je uspelo. Še bolj pa upam, da bodo sprejeti na fakultete. To je pa še bolj bistveno," je še povedal Berzelak. Tudi Slovenjgradčani se danes zvečer v atriju graščine Rotenturn pripravljajo slovesno podelitev spričeval.

Ravnatelj Stane Berzelak pred Gimnazijo Slovenj Gradec.
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta