Počivalšek: Nujno je, da se v parlamentu čim prej preštejemo. Ali 43 podpisov KUL pomeni tudi 43 glasov?

Žana Vertačnik
13.01.2021 10:54
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Akterji Koalicije ustavnega loka (KUL), ki bodo predvidoma v petek vložili konstruktivno nezaupnico, da bi zamenjali vlado Janeza Janše, se danes okoli poldneva zopet sestajajo v državnem zboru. Natančneje naj bi dorekli postopek vložitve, pričakovati pa je tudi 43 poslanskih podpisov. Kot je včeraj povedal njihov mandatarski kandidat in predsednik DeSUS Karl Erjavec, imajo zagotovljene podpise vseh poslancev SD, LMŠ, SAB in Levice, pa tudi njegovih štirih poslancev.

Še pred vložitvijo konstruktivne nezaupnice si mandatarski kandidat KUL sicer obeta še neformalne pogovore s predstavniki SMC, ki jih za uspeh nujno potrebujejo. Spomnimo, vodja poslancev Janja Sluga je včeraj opomnila, da so poslanci SMC zavezani k spoštovanju sklepov organov stranke, ki jim narekujejo, da Erjavca za mandatarja ne podprejo. Zaradi pritiskov tako z ene kot z druge strani pa po presojah naših sogovornikov iz vrst KUL niti ni pričakovati, da bi v primeru srečanj o njih javno spregovorili. Je pa Erjavec včeraj povedal, da je ta teden opravil "zelo kratek pogovor" s predsednikom SMC Zdravkom Počivalškom, vsebine pogovora pa ni želel razkrivati.

Kmalu zatem se je na družbenih omrežjih oglasil Počivalšek. "To je dobra novica, če bo končno res vložena konstruktivna nezaupnica. To politično situacijo moramo hitro in dokončno rešiti," je zapisal in dodal, da jim že nekaj mesecev "črpa energijo to umetno ustvarjanje vladne krize in pritiski na naše poslance, naj ne spoštujejo sklepa sveta stranke in naj zrušijo vlado s Karlom Erjavcem". Zato je nujno, tako Počivalšek, da se čim prej preštejejo v parlamentu. Vnovič je zapisal, da je SMC "garant stabilnosti in zanesljivosti, kar sedaj nujno potrebujemo za zadnjo fazo spopada z epidemijo in za začetek gospodarskega okrevanja". 

Na drugi strani v uspeh konstruktivne nezaupnice verjame Karl Erjavec. "Sem optimist in obstaja možnost, da oblikujemo novo vlado," je povedal po včerajšnjem maratonskem zasedanju s poslansko skupino DeSUS, ki je z enomesečnim molkom dopuščala dvom v to, da bi lastnega predsednika podprla za mandatarja KUL. Tudi včeraj pred kamere niso stopili, je pa njihov predsednik povedal, da za vseh 43 zagotovljenih podpisov prevzema odgovornost. Ni pa nujno, da bi vseh 43 podpisnikov glasove na tajnem glasovanju tudi zagotovilo, spomnimo, zatika se denimo že pri bolniško odsotnemu poslancu SAB Francu Kramarju, za katerega še vedno ni jasno, ali bo sploh lahko prišel na glasovanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta