Spodrsljaj poslanke SDS Alenke Jeraj ali sodelavcev v "kleti": Kdo je na družbenem omrežju Twitter razkril anonimni profil?

M.R., B.P.
23.02.2021 10:48
Na Twitterju se je objavil odgovor v dveh delih. Prvi (1/2) je bil objavljen z anonimnega profila, drugi (2/2) pa s profila poslanke največje koalicijske stranke Alenke Jeraj. Slednji je nato izginil.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alenka Jeraj in Borut Pahor še pred epidemijo (fotografija je simbolična).
Marko Vanovšek

Sinoči se je na družbenem omrežju Twitter razvila debata pod zapisom novinarja Dela Novice Mihajlovića o ukrepih za omejevanje širjenja koronavirusa, ki veljajo na smučiščih, in njihovih posledicah. 

Oglasila se je tudi uporabnica @Kopriva60918021, ki je zapisala, da je morala na Rogli ob nakupu vozovnice pokazati negativni test. "Pri lokalih je gneča vedno, ne samo sedaj. Meni se zdi, da je zadeva kar lepo tekla. Ni bilo vedno 2m distance, so pa ljudje imeli maske ali šale. Glede na to, da je malo pihalo, najbrž ni bilo veliko možnosti," se je glasil zapis sicer anonimne uporabnice. Pri tem je bilo tudi označeno, da gre za prvi od dveh delov zapisa (1/2), saj se ta, kot je tudi razvidno iz samega besedila, še ni končal. 

Kmalu za tem pa se je pojavil še drugi del, ki je bil objavljen s profila poslanke SDS Alenke Jeraj. "... za okužbo, sploh ob predpostavki, da smo bili na smučišču zdravi, saj smo imeli negativne teste. Mene bolj skrbijo gruče po mestih in trgih, kjer ljudje hodijo brez mask," pa se je glasil drugi del odgovora (2/2), ki je smiselno dopolnil in zaključil prvi del. A ta drugi del odgovora je bil pozneje zbrisan in ni več viden na poslankinem uradnem profilu. 

Da gre za "tipično napako ljudi, ki imajo več računov in preklapljajo med njimi", je v svojem blogu komentiral poznavalec družbenih omrežij Roni Kordiš - Had. "S to razliko, da Alenka Jeraj ni mogla dovolj hitro izbrisati tvita, ki dokaže, da je Kopriva njen fake profil, ki je namenjen boju proti vsem, ki niso za stranko in trenutno vlado. Očitno ima Alenka dovolj časa, da upravlja dva računa in da se z obema bojuje proti vsem, ki niso za njih," je še dodal. Novinar Novica Mihajlović se je med drugim tudi vprašal, zakaj poslanec sploh potrebuje lažen profil. "Se ga mar ne sliši dovolj? Pa se, ja, kakšnega od svojih stališč ne sramuje?" je zapisal.

Vprašanje je tudi, kdo morebiti občasno upravlja s poslankinim profilom. So to morda upravljalci številnih lažnih profilov, ki se je jih je na družbenih omrežjih oprijel skupni naziv "klet" in ki na različne, tudi žaljive načine branijo aktualno vlado oziroma največjo parlamentarno stranko? Pri Reporterju so decembra 2019 med drugim zapisali naslednje: "V prostorih podmladka SDS je multimedijski prostor, v katerem mladi strokovni sodelavci preko lažnih profilov na družbenih omrežjih obračunavajo z nasprotniki."   

Poslanki Alenki Jeraj smo poslali vprašanja v zvezi z uporabo anonimnega profila. Odgovorila ni. Za Radio Slovenija pa je potrdila, da je omenjeni profil ustvarila letos januarja in da ga bo zaprla. Preostalega ni želela komentirati.

Omenjeni anonimni profil je torej aktiven šele en mesec, je pa dejaven praktično vsak dan. Pogosto se odziva na kritične tvite do vlade in ji stopa v bran. Med drugim pa je uporabnica Kopriva delila zapis, da "ekscorsisti potrjujejo, da je cepivo proti covidu zanesljivo in nesporno". Odzvala se je tudi na zapis vodje največje opozicijske stranke Marjana Šarca, ki je konec januarja v tvitu izrazil upanje, da bo "kmalu omogočeno tudi glasovanje o nezaupnici". "Ne da bi prebrali, kaj se očita. Telički. V Sv. Pismu piše: 'Preveri. Razmisli. Komentiraj.' Bo spet popravni izpit," se je glasil komentar z omenjenega anonimnega profila pod Šarčev tvit. 

Profil @Kopriva60918021 sledi profilom Planet TV, Tomaža Štiha, Bojana Požarja, Mateja Lahovnika, Luke Dončića, Žige Turka in portalov Siol ter Časnik. Skupno sledi devetim profilom, hkrati pa ima 17 sledilcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta