Včeraj opravili 11149 testiranj in potrdili 1439 okužb, 25 ljudi je umrlo

A.L., STA
22.01.2021 11:08
V Sloveniji so v četrtek ob 11.149 hitrih in PCR testih potrdili 1439 okužb z novim koronavirusom, je sporočila vlada. Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 1140 covidnih bolnikov, od tega 185 intenzivno nego, v domačo oskrbo so jih odpustili 95. Umrlo je 25 covidnih bolnikov, kar je dva manj kot v sredo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Bojan Velikonja

Od 4872 PCR testov je bilo v četrtek pozitivnih 1115 oz. 22,9 odstotka, medtem ko so v sredo s temi testi potrdili 1166 okužb, delež pozitivnih je bil 24,2 odstotka. Od 6277 hitrih testov pa je bilo pozitivnih 324 oz. 5,2 odstotka, v sredo so jih potrdili 279, delež pozitivnih je bil 4,1 odstotka, izhaja iz vladnih podatkov.

V domovih cepljenje že z drugim odmerkom, ob šolah in smučiščih se odpirajo tudi muzeji 

Poleg odprtja šol, vrtcev in nekaterih drugih dejavnosti se bodo v devetih regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko v soboto odprle tudi knjižnice, muzeji in galerije. V domovih za starejše že poteka cepljenje z drugim odmerkom, na nekaterih cepilnih mestih pa je zdravstveni inšpektorat ugotovil neupoštevanje cepljenja po nacionalni strategiji.

Ob nekoliko spodbudnejših podatkih, ki vsaj v večini slovenskih regij omogočajo prehod iz črne v rdečo fazo sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije, je vlada že v sredo sprostila nekatere ukrepe. Nekoliko manj strogi predpisi bodo veljali v gorenjski, koroški, obalno-kraški, osrednjeslovenski, podravski, pomurski, primorsko-notranjski, savinjski in zasavski statistični regiji. O tem so danes spregovorili posamezni ministri.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je včeraj podrobneje predstavila, kako bo potekala torkova vrnitev učencev prvega triletja v šolske klopi. Pouk bo po ministričinih napovedih potekal v homogenih skupinah, ki pa se med seboj ne bodo smele mešati. V šoli in vrtcih bodo morali vsi zaposleni ves čas nositi maske, učenci pa izven učilnice oz. mehurčka. Odprtje šol po regijah, ki bo potekalo po modelu C, je pozdravil tudi predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan in dejal, da večjih težav ne pričakuje.

Je pa šolski sindikat Sviz opozoril, da okrožnica šolskega ministrstva, ki so jo osnovne šole prejele v sredo, testiranje zaposlenih zgolj priporoča, medtem ko ministrica pravi, da bo testiranje obvezno. Sindikat jo je zato pozval k preklicu te napovedi.

Žičničarji v regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko so bili sprostitve veseli

Že v soboto bodo v devetih regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko znova zagnali tudi žičniške naprave. Smučarji bodo morali, razen nekaterih izjem, predložiti negativen hitri test, ki ne bo smel biti starejši od 24 ur.

Žičničarji v regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko so bili sprostitve veseli. Ker pa je negativni izvid testa na covid-19 pogoj za smuko, so se večja središča večinoma organizirala tako, da bodo smučarjem tudi sama zagotavljala brezplačna testiranja.

Prav tako od sobote bodo v regijah z ugodno epidemiološko sliko lahko vrata odprli tudi knjižnice, muzeji in galerije. Ponujanje storitev bo sicer dovoljeno pod strogimi zajezitvenimi ukrepi, število oseb v zaprtih javnih prostorih pa bo omejeno na 30 kvadratnih metrov na posameznega uporabnika ali na enega uporabnika, če je poslovni prostor manjši od 30 kvadratnih metrov.

Medtem pa se po Sloveniji nadaljuje tudi cepljenje, v domovih za starejše že z drugim odmerkom cepiva. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je ob tem pojasnil, da tistih, ki jim je bila okužba potrjena po prvem odmerku, ne bodo cepili še zdaj, ampak po obdobju, ki ga bodo določili zdravniki. Po besedah ministra cepljenje z drugim odmerkom v domovih za starejše poteka po načrtu, zanimanje zanj pa je enako kot ob cepljenju s prvim odmerkom.

Cepljenje poteka tudi na drugih cepilnih mestih, 15 jih je ta teden obiskal tudi zdravstveni inšpektorat. Deana Potza z inšpektorata je na novinarski konferenci dejala, da so na treh mestih ugotovili, da so cepili tudi družinske člane zaposlenih oz. posameznike, ki po strategiji do cepljenja še niso upravičeni. Pri 297 cepljenjih mimo vrste v preteklih tednih pa je šlo večinoma za uporabo šestega odmerka cepiva.

Odgovorne so pozvali k razmisleku

V zdravstvenih zavodih, kjer je zdravstveni inšpektorat ugotovil, da so proti covid-19 cepili mimo sprejete strategije cepljenja, razlog za to vidijo večinoma v tem, da do izvedbe cepljenja niso dobili navodil, kako ravnati s šestim odmerkom v steklenički cepiva. Nekatere očitke, da so ravnali v nasprotju s strategijo, pa so zavrnili.

Kot prednostne skupine za cepljenje pa so v Zvezi študentov medicine Slovenije ter Sekciji študentov zdravstvene nege in babištva predlagali študente kliničnih letnikov zdravstvenih in medicinskih fakultet. Odgovorne so pozvali k razmisleku, da bi prednostno cepili tudi njih in opozorili, da so pri izvajanju prakse enako izpostavljeni okužbam kot zaposleni v zdravstvu.

V luči prizadevanj za zajezitev epidemije pa je predsednik republike Borut Pahor v predsedniški palači sprejel predstavnike humanitarnih organizacij. Organizacijam in vsem prostovoljcem se je zahvalil za pomembno delo pri reševanju stisk ljudi, ki so se v času epidemije covida-19 še poglobile.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta