Adi Smolar zaradi pogoja PCT odpovedal nastop

09.08.2021 09:32
Kljub temu, da so organizatorji Letnega odra Ruše najprej zapisali, da ne bodo preverjali, če so obiskovalci cepljeni, preboleli ali testirani, so zdaj na poziv občine Ruše pravila spremenili.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kapacitete v naravnem amfiteatru pod Pohorjem​ so ​omejili na tretjino, sprejeli bodo do 500 obiskovalcev. Foto: Nejc KETIŠ
Nejc Ketiš

Najprej je bilo videti, da organizatorji letošnjega festivala Letni oder Ruše, ki bo potekal med 12. in 22. avgustom, ne bodo preverjali PCT pogoja. "PCT pogoja ne bomo posebej preverjali, vsak obiskovalec poskrbi za svojo varnost sam," so zapisali v sredo. V četrtek se je odzvala ruška občina in v izjavi za javnost zapisala: "Občina Ruše kot ustanoviteljica Cezama in sofinancerka festivala Letni oder Ruše 2021 je Cezam, kot organizatorja prireditve, takoj pozivala k spoštovanju vseh predpisov in ukrepov pristojnih organov pri organizaciji in izvedbi te in vseh ostalih javnih prireditev."

Direktorju Cezama kot odgovorni osebi zavoda je bilo odrejeno, da občini Ruše takoj poroča o izvedenih aktivnostih vzpostavitve ustrezne organizacije javnih prireditev, ki bodo sledile predpisom in ukrepom pristojnih organov.

Poseben PCT popust

Zakaj so najprej oglaševali, da PCT pogoja ne bodo preverjali, smo povprašali Vesno Glavendekić iz Centra za mlade Ruše (Cezam). "Javni zavod Cezam Ruše, organizator Letnega odra Ruše, ni sporočal, da PCT pogoj ne velja. Pozvali smo obiskovalce, da sami poskrbijo za izpolnjevanje PCT pogoja. Glede na nov vladni odlok, ki prepoveduje izvedbo prireditev brez preverjanja PCT, smo preverjanje morali uvesti tudi sami," je pojasnila Glavendekićeva.

To so storili glede na novo sprejeti odlok Vlade RS in izrecno zahtevo vodstva občine Ruše, je še povedala. "Kot narekuje odlok, se bo z aplikacijo preverilo, če je dokument opremljen s QR-kodo oziroma bo potrebno predložiti drugo potrdilo oziroma dokazilo v skladu z odloki," je pojasnila Glavendekićeva. V skladu z navodili NIJZ so kapacitete osrednjega prireditvenega prostora, v naravnem amfiteatru pod Pohorjem​, ​omejili na tretjino, sprejeli bodo do 500 obiskovalcev. So pa obiskovalcem letos izjemoma ponudili poseben PCT popust, ki ga lahko uveljavijo v okviru spletnega nakupa preko Eventima in na prodajnem mestu v Športnem parku Ruše.

Otvoritvena zabava z nizozemskim didžejem

​Že 22. festival v Rušah se bo torej začel v četrtek, 12. avgusta, ob 18. uri z otvoritveno zabavo z nizozemskim didžejem Eelke Kleijnom (Aurora - StellarBeat). Na osrednjem prizorišču Pod goroj bodo nastopili Jan Plestenjak, Tabu, Tadej Toš, Modrijani, Gajaš, brez maske (Vlado Novak), Zmelkoow, v sklopu Kanfesta naj bi nastopil tudi kantavtor Adi Smolar. Ker je pred dnevi povedal, da ne bo nastopal nikjer, kjer je predviden pogoj PCT, smo ga vprašali, ali bo zaigral v Rušah.

"Nekje je treba postaviti mejo. Lansko leto smo brez težav nastopali z maskami, razdaljo in razkuževanjem. Imeli smo uspešne koncerte na prostem in se število okužb ni povečevalo, ker smo se tega držali," je dejal Smolar in poudaril, da bi cepljenje moralo ostati osebna izbira, tisti, ki niso cepljeni, pa bi morali skrbeti za zdravje z razkuževanjem, varnostno razdaljo in nošnjo mask. Nastop v Rušah je zato odpovedal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta