CSD Koroška obdaruje otroke s pomočjo donatorjev: Za mnoge je to edino darilo v letu

Urška Polanc Urška Polanc
21.12.2023 06:00

Predvsem prošnje za enkratno denarno pomoč razkrivajo stiske, zato decembrsko obdarovanje, ki ga omogoča CSD Koroška s pomočjo donatorjev, vsaj malo razveseljuje. Kakšen je položaj rejniških družin?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
CSD Koroška v Radljah ob Dravi vsako leto obdaruje okoli 200 otrok in starejših.  
Kristina Valenti

Že vrsto let Center za socialno delo (CSD) Koroška v decembru s pomočjo donatorjev obdaruje otroke iz socialno šibkejših in rejniških družin. Ne pozabi niti na starejše, pri katerih zaznavajo precej finančnih stisk, je o razmerah na območju Radelj ob Dravi povedala pomočnica direktorja Mirjana Popijal. "To prepoznavamo tudi po izrednih denarnih socialnih pomočeh, ki jih vlagajo. Gre za plačevanje položnic, nakup kurjave, kakšen poračun električne energije. Teh financiranj ne zmorejo predvsem starejši, ki so sami, včasih tudi, če sta dva. Pokojnine na našem območju so nizke in v večini ne zmorejo pokrivati vseh stroškov oziroma se morajo starostniki odpovedati osnovnim stvarem, da lahko poravnajo položnice. To imajo starejši zelo v zavesti - najprej plačati položnice, potem pa, kar bo ostalo za preživetje," je opazila. Težko je tudi nekaterim družinam, četudi sta zaposlena oba roditelja, a z minimalnim dohodkom ne zmoreta visokih stroškov kurjave ali pa se znajdeta v stiski, ko družini čez noč odpove štedilnik, pralni stroj, nadaljuje. Z izredno socialno pomočjo center pomaga tudi pri nakupu očal - to je zelo pogosto, saj so dioptrijska očala velik strošek -, poračunih ... "Ljudje, četudi so v stiski, neradi prosijo za pomoč, saj še vedno upajo, da bodo zmogli sami. Veliko je prebivalcev, ki bi bili veliko bolj potrebni pomoči, pa težko prosijo zanjo, čeprav bi bili do nje absolutno upravičeni. Zato še vedno poskušamo vzpostavljati ta odnos po terenu v smislu zaupanja, da se lahko obrnejo na nas in da prositi ni sramota," je povedala pomočnica direktorja CSD.

Mirjana Popijal, CSD Koroška: "Največji skeptiki ostajajo starejši, ali sploh sprejeti pomoč."
Urška Polanc

Skušajo ugoditi željam otrok

Starši se ob decembrskem obdarovanju otrok obračajo na CSD in prosijo za pomoč, za darila, ki jih sami otrokom ne zmorejo kupiti. "Ker sodelujemo z Božičkom za en dan, v okolju pa imamo tudi družine, podjetja, ki nam zaupajo in sami pokličejo in izrazijo željo po obdaritvi enega ali dveh otrok, se potrudimo preveriti pri pomoči potrebnih starših, kaj si otrok želi. Odziv je neverjeten, hvaležnost za ta paket pa neizmerna. Za marsikoga je namreč to edino darilo, ki ga prejme v celem letu," je Mirjana Popijal povedala o obdarovanju, s katerim vsako leto razveselijo približno dvesto otrok. "Otroci prihajajo na CSD in prevzemajo pakete. starejše pa obiščemo na terenu, doma, prav tako nekatere družine, da jih razveselimo." "Zelo veseli in hvaležni smo, da smo lahko del tega. Našim otrokom to ogromno pomeni, tudi midva sva vesela, ko s takšnim veseljem odpirajo darila. Za letos naju že sprašujejo, če bodo tudi dobili," nam je povedala mama treh najstnikov z območja Radelj ob Dravi.

Otroci iz rejniških družin so preživeli aktivni dan, ustvarjali v delavnicah, pogledali pa so si tudi dvorec Bukovje  
Kristina Valenti

Manjka novih rejniških družin

Posebej pa je letos CSD Koroška razveselil rejniške družine oziroma njihove otroke, ki so se minulo soboto družili v Dvorcu Bukovje v Dravogradu. Za otroke so pripravili ustvarjalne delavnice, na katerih so izdelovali hiške, obeske za ključe in druge izdelke. Dan so jim še dodatno popestrile vzgojiteljice iz vrtca Dravograd, ki so pripravile lutkovno igrico z naslovom Radovedni Jošt. Otroke je razveselil in obdaril tudi božiček. Manjkalo ni niti glasbe. Le 13 rejniških družin je sicer na Koroškem. "Število upada v smislu, da se družine, ki sprejmejo otroke svojih sorodnikov, kasneje ne odločijo za dodatne rejence. Namensko so se odločili, da bodo sprejeli otroke sorodnikov in jim omogočili topel dom in pogoje za zdrav psihofizični razvoj. Manjka nam torej novih rejniških družin. Ljudi skušamo spodbuditi, da bi se odločili za to. Še vedno so namreč potrebe po rejniških družinah. So otroci, ki zaradi določenih razlogov ne morejo živeti v svoji biološki družini in jih je treba namestiti v drugo. Potem iščemo možnosti po celi Sloveniji, pri čemer so zaupani zelo oddaljeni rejniški družini. Včasih je lahko to v dobro otroka, odvisno od situacije v biološki družini. Običajno pa bi bilo lažje, če bi bil rejenec kje blizu, saj ima v večini primerov še vedno stike s svojimi starši. Stiki se ohranjajo, strokovna služba CSD se zelo trudi in aktivno pristopa v matične družine, da bi jih toliko opolnomočila, da bi starši zmogli okrepiti se na področju starševskih veščin, odpraviti razloge, zaradi katerih so bili otroci umaknjeni iz družine, in bi se otroci lahko vrnili. Žal je tega zelo malo. Ampak vedno si za to prizadevamo, saj naj bi bilo rejništvo kratkotrajen ukrep," je razložila pomočnica direktorja. 34 otrok s Koroškega je nameščenih v rejniške družine.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta