Dobrodelni dan na Ravnah: Korošci znova dokazujejo, da znajo stopiti skupaj

Jasmina Detela Jasmina Detela
10.09.2023 16:48
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Deklica Ela pomaga gasilcem in prodaja zapestnice, obeske in kamne
Jasmina Detela

Na Ravnah je v nedeljo potekal dobrodelni dan za pomoč žrtvam katastrofalnih avgustovskih poplav. V dopoldanskem času so v mestnem jedru pripravili pester otroški program in kulinarično ponudbo, zvečer pa dobrodelni koncert. Izkupiček celodnevnega pestrega dogajanja, ki poteka pod sloganom Moje Ravne. Naše Ravne., bodo namenili prizadetim ob poplavah.

Poskrbljeno je bilo tudi za najmlajše
Jasmina Detela

Pomembno je pomagati

Organizacijo sta prevzela tamkajšnji Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (ZKŠTM) in občina. "Obisk je zelo dober, naklonjeno nam je tudi vreme. Pripravili smo nekoliko drugačen dogodek kot običajno. Dobrodelni koncert, dobrodelno druženje, kulinarična in družabna ponudba kot neko nadomestilo za že tradicionalne Ravenske dneve, ki smo jih letos zaradi izrednih razmer odpovedali. Tudi lokacija v središču mesta je dobro izbrana, ljudje to pozdravljajo, da obujamo dogajanje v mestnem središču," je povedal ravenski župan Tomaž Rožen.

Pestro dogajanje na dobrodelnem dnevu na Ravnah
Jasmina Detela

Nad množico obiskovalec je bil navdušen tudi direktor ZKŠTM Dejan Pandel: "Korošci smo znani, da znamo stopiti skupaj, to se je pokazalo tudi danes in to bo veljalo tudi za naprej. Koroška trma je tista taprava, ki nas vodi naprej. Lahko rečem le vsaka čast Korošci, da ste prišli in podprli ta dobrodelni dan."

Gostinsko ponudbo so pripravili domačini in tudi gostinci od drugod, ki so pripeljali tovornjačke in prikolice. Nekateri so se odpovedali delu zaslužka, dva celotnemu. To sta Koroški čili klub in najboljša slovenska BBQ ekipa Ma-Kole BBQ team. "Sodelujemo tudi pri Smoke fest Koroška, ki je festival za ljubitelje BBQ dobrot. Pomembno je, da tokrat stopimo skupaj in pomagamo. Koroška mi smo z vami. Pripravili smo 300 porcij, to je vrednost okoli 2500 do 3000 evrov," je povedal Beno Toplak iz Ma-Kole BBQ team​. "Nima smisla delati nekaj na pol. Poplavljeni potrebujejo denar. Več ga bo, več ga bodo lahko razdelili," pa je dobrodelno gesto komentiral Andrej Kovačec s Koroškega čili kluba, ki večkrat letno organizira dobrodelne prireditve.

Korošci znajo skupiti skupaj in pomagati
Jasmina Detela

Govorili smo tudi z nekaterimi obiskovalci, ki so uživali v kulinaričnih dobrotah in drugem dogajanju. "Super je. Pomoč poplavljenim na Ravnam je pomembna. Midva sva bila med srečneži, ki niso imeli škode. Imajo pa jo drugi, zato je potrebno pomagati. Po dolgem času so ljudje spet lahko veseli, da se imajo česa veseliti. Že v preteklosti sva veliko pomagala s prostovoljni prispevki, tudi danes bova," sta povedala Silvo in Berta Ozimic. S Prevalj je na kosilo in druženje prišla Kristina: "Moramo se podpirati. Koroška je mala, vsi se skoraj poznamo. Treba je skupaj stati. Upam, da se na Ravnah zbere čim več sredstev. Čez dva tedna bo dobrodelni koncert tudi na Prevaljah, pomembno je, da bomo ponovno stopili skupaj in pomagali kolikor se da."

Na Ravnah je dišalo je po dobrotah
Jasmina Detela

Ela zbirala za gasilce

Na eni od stojnic smo srečali tudi 10-letno Elo Kolar, ki je prodajala zapestnice, obeske in porisane kamne, oboje je izdelala sama, pomagala pa ji je tudi njena mama Jana. Ljudje so radi prispevali. Zbrane prostovoljne prispevke bo namenila Prostovoljnemu gasilskemu društvu Ravne. To ni njena prva dobrodelna gesta, že v avgustu je pred ravenskim zdravstvenim domom prodajala zapestnice in s tem zbirala denar za Pihalni orkester železarjev Ravne, saj, kot je povedala, ima rada glasbo. Takrat je zbrala preko 1685 evrov, denar je godbenikom tudi že predala z željo, da vsaj malo pripomore k sanaciji poplavljenega glasbenega doma.

Poplave, ki so prizadele tudi občino Ravne, so za seboj pustile veliko škode. Nekateri so izgubili tudi svoje domove in premoženje. Na Ravnah je razseljenih sedem družin. Največ sredstev, ki jih bodo zbrali, bodo namenili prav njim, del pa tudi Društvu invalidov Mežiške doline, katerih prostori so bili v celoti poplavljeni. Kriterije za razdelitev zbranih sredstev bo oblikovala občinska komisija v sodelovanju z drugimi pristojnimi institucijami.

Prodajali so tudi majice
Jasmina Detela

Na Ravnah so sicer poplave in plazovi povzročili za več deset milijonov evrov škode. Razseljenih je sedem družin. "Škoda, ki smo jo javili, je bila 53 milijonov evrov in vključuje plazove, zasebne objekte in javno infrastrukturo. Škode na javni infrastrukturi je za okoli devet milijonov evrov, sem spada tudi dolinski vodovod," je še povedal Rožen.

Otrokom ni bilo dolgčas
Jasmina Detela
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta