Festival slovenskega jazza ta teden po koroških notah

R.R.
02.09.2024 17:00

"Če na mladih svet stoji, se za prihodnost jazza na Koroškem ni bati," poudarja Robi Jamnik in s tem izpostavlja pomemben del programa, ki mlade jazziste povezuje s starejšimi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koncert Tijan Grašič Trio nedavno pred kavarno Ars v Slovenj Gradcu
Stanka Blatnik

Ta teden bo na Ravnah na Koroškem osrednji del jubilejnega 20. Festivala slovenskega jazza, ki se je v Sepetovi Jaz(z)bini začel že 14. avgusta. Festival zaznamuje sodelovanje med mladimi in izkušenimi jazzovskimi legendami, glasbeno dogajanje pa bodo popestrile še okrogle mize, razstave in skupno kar sedem dni glasbenih delavnic za otroke in mladino, poudarjajo ustvarjalci programa.

Mia Žnidarič, Lana Petrovič, Uroš Perič, Marko Črnčec in Jazz Ravne Creative Youth Orchestra so le nekateri od teh, ki bodo nastopili v osrednjem delu festivala. Ta bo jutri, v torek najprej razveselil najmlajše, učence osnovnih šol, ki bodo na matineji, pripravljeni zanje, spoznavali pisani svet jazza s tolkalistom Ninom Mureškićem. Dan kasneje bo potekala delavnica Ustvarjalna Evropa na Koroškem, ki ji sledi odprtje razstave Face slovenskega jazza in koncert mlade vokalistke Lane Petrovič. Glasbeno najbolj pestra bosta petek in sobota, ko se bo poleg Šole Jazz Ravne dvakrat predstavil Jazz Ravne Creative Youth Orchestra, v kateri so združeni mladi jazzisti pod mentorstvom svojih izkušenih kolegov. Posebno mesto seveda pripada tistim, ki so v preteklih dveh in več desetletjih postali neločljivi del slovenske jazzovske scene.

Na prvem mestu je to Mia Žnidarič s svojim kvartetom, takoj za njo pa Uroš Perić, s katerim proslavljajo skupno 20-letnico dela. V Črni rojenem Mojmirju Sepetu se bodo poklonili s predstavitvijo nove plošče Without Words, ki jo je Marko Črnčec izdal v preteklem tednu prav na pobudo Jazza Ravne. Po osrednjem delu festivala sledijo še pofestivalske prireditve po Koroškem in v sosednji Avstriji ter dve delavnici jazza za otroke in mladino. "Če na mladih svet stoji, se za prihodnost jazza na Koroškem ni bati," poudarja Robi Jamnik. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta