(FOTO) Črna na Koroškem po neurju: Strojev je dovolj, potrebujejo pa pridne roke, vsak prostovoljec spet pride prav

Urška Polanc Urška Polanc
29.07.2024 14:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Črna na Koroškem, gasilci na delu
Urška Polanc

Ujma, kot smo poročali že včeraj, vnovič ni prizanesla Črnjanom, v kraju imajo le nekaj dni pred obletnico lanskih katastrofalnih poplav spet polne roke dela. Številni so jim že priskočili na pomoč, zato imajo dovolj strojev in mehanizacije, veseli pa bodo prostovoljcev. Nedeljsko enourno neurje z enormnimi količinami padavin, ko so v kleti udarile podtalnica, meteorne vode, narasli hudourniki pa so poleg vode prinašali ogromne količine peska in drugega materiala, je odprlo številne stare, v enem letu že bolj ali manj zaceljene rane. "Ob pol štirih se je začelo, nato se je samo stopnjevalo, to je tako šlo, da ko sem gledala z okna, sploh nisem več videla v Črno, nenormalno, kaj se je dogajalo," nam je povedala krajanka Lidija. "Tega ne privoščim največjemu sovražniku," je dejala druga domačinka. Z razočarano županjo Romano Lesjak in njeno terensko ekipo, ki ji telefon zvoni neprestano in je v kraju vseprisotna, smo se odpravili na nekaj kritičnih mest v Spodnje Javorje. Da je bilo sicer tokrat na drugem mestu Črne huje, ''na smučišče je drla hudourniška voda, železne pokrove je ven metalo kot šibice, je med drugim ponazorila županja in dodala, da je v Javorju posebno hudo, ker je poškodovan tam živeči krajan. Veliko pogovorov je slišati o tem, a kot nam je povedala žena poškodovanega, ki je v bolnišnici, podrobnosti o njegovem zdravju z javnostjo ne želita deliti. "Voda je drla, za hišo smo iznenada imeli slap. Verjetno je želel vodo speljati drugam, saj nam je že začelo malo zalivati hišo. Plazu, ki ga je zajel in vrgel v hišo, res nismo pričakovali. Na ravno posanirano območje, vrt, nam je prineslo veliko drevja. Enako je bilo lani. Sanirati morajo nad tem bregom, pride namreč prevelika količina vode in breg ne zdrži. Veliko je kriva narava, nekaj pa tudi sanacija," je še dejala žena poškodovanega Črnjana. Odpravili smo se naprej, ekipa se je jezila nad na novo nastalimi pozidavami ob potoku, ki si jih ljudje po lanskih izkušnjah res ne bi smeli privoščiti. "Pokliči inšpektorja, to se mora nehati," je dejala županja. 

Urška Polanc

V neurju pod streho vzeli Čehinji

Da je bilo že veliko narejenega, a premalo, nam je povedala druga družina v Javorju, ki jo je tokrat dobro odnesla: "Dvakrat nam je lani poplavilo, tu dol je prišlo, sem rekla delavcem, da ni v redu, da kamne dajejo kar tako gor. Vse smo že imeli narejeno, pa je spet odneslo. Katastrofa. Kot da bi se oblak utrgal." Hude težave imajo tudi na kmetiji Senčnik, nad njimi je že lani odneslo cesto, pod njihovo hišo je plaz, zanj je aktualen razpis, saj morajo sanacijo izvesti v celoti, je pojasnila županja. V njihovi nesreči pa sta jo srečno odnesli češki turistki, ki so jima priskočili na pomoč. "Ti dve punci sva rešila včeraj, ko sva prihajala z Belih peči, in sta potem prišli k nam prespat, saj sta želeli na Loke. A dež je šel, 'glih kolikor je mogel'!" so povedali na kmetiji. Hitro smo pristopili k nasmejanima dekletoma, povedali sta nam, da sta pred dnevi štopali od Češke do Slovenije. "Skušali sva priti do koče na Loki, preden bi se začela nevihta. Ko sva gledali vremensko napoved, bi se nevihta morala pričeti ob petih, a se je razbesnela veliko prej. To je najin četrti dan v Sloveniji. Zdaj bi si radi ogledali še znano Veliko planino," sta povedali 25-letni Čehinji Simona in Tereza. S kmetije so ju nato odpeljali do Velenja, od koder bosta nadaljevali pot.

Črna na Koroškem, poplave, neurje
Urška Polanc
Urška Polanc
Urška Polanc

Od hiše odpeljali dvajset tovornjakov

Že drugo leto zapored je Roberta Modreja po dopustu doma čakalo neprijetno presenečenje. "To jutro sem prišel z morja, bil sem na dopustu, nikogar ni bilo doma. Kolikor so mi povedali prijatelji, jih je bilo okoli hiše včeraj okoli dvajset - prijatelji, sosedje, gasilci. Vsi so pomagali in čistili." Od njegove hiše so odpeljali osem tovornjakov materiala, peska! "Zjutraj je prišla tudi županja vprašat, ali kaj potrebujem, gasilci so mi sprali tlakovce, obljubljen mi je stroj, razvlažilec," je pojasnil. Spet mu je zalilo spodnjo etažo, kjer ima svoje prostore sin. "Sami zdaj rešujemo pohištvo, voda je tekla pod polico. Lani je bilo več vode, a ni bilo v takšni razsežnosti peska in drugega materiala, kot je zdaj. Ko smo leta 2010 kupili hišo, smo z namenom, da se zavarujemo, naredili škarpo, a ta ne zadostuje. Po lanskih poplavah smo vse naredili na novo, položili ploščice. Tudi lani smo bili na morju. V četrtek se je zgodilo, domov smo lahko prišli šele v torek," je še povedal Črnjan, ki mu je zdaj zasulo še dva avtomobila. "Ker sta starejša, nista kasko zavarovana, hišo imamo zavarovano, a vprašanje je spet, kako se bo to priznalo - poplave ali plaz," se sprašuje Modrej. Napotil nas je še do njegovih sosedov Branke in Aleša Moličnika. To jutro jima je iz Ljubljane prišel pomagat sin, pri čemer se je vsemu navkljub pošalil, da bo to postalo folklora. Poplave so dvakrat v 14 dneh imeli že lani. "Nekaj smo sicer 'poštimali', bilo je polno vode, uredili smo hodnik, delno kopalnico," nam je pritlične prostore razkazoval glava družine. Ogledali smo si še uničene pridelke, skalovje in pesek na vrtu, ki ga je zakoncema skupaj z vodo prineslo s črnjanskega smučišča. 

Urška Polanc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta