(FOTO in VIDEO) Prva "zajla" že napeta, na ziplinu v Črni boste drveli kar 120 km/h

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
14.05.2020 10:35

Črna na Koroškem bo kmalu bogatejša za najdaljši neprekinjen zipline v Sloveniji. Prva od dveh 18-milimetrskih jeklenic je napeta, županja Romana Lesjak pa upa, da ga bi ga za javnost lahko odprli že prihodnji mesec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Spust bo spektakularen, dolg bo 1260 metrov in bo potekal tudi več kot 200 metrov nad tlemi.
Nejc Strojnik

Včeraj okoli treh popoldne je na zgornjem delu smučišča v Črni, v bližini kmetije Kogelnik, zabrnel stroj gorenjskega podjetja Vevrca. Proti Obistovim skalam je namreč svoje potovanje začela prva od dveh 18-milimetrskih jeklenic. "Evo, pa bomo dobili zipline," je dejal domačin in pogledoval v zrak. "Prejšnji teden v torek smo začeli, delali dva dni, nato smo šli za en dan domov, pripravit robo, nazaj v Črno smo prišli v petek in ostali do sobote ter se nato vrnili včeraj," je povedal direktor podjetja Vevrca Klemen Zupanc, kjer so zipline načrtovali in projektirali, pri gradbenih delih je nato pomagalo koroško podjetje Vertikala X. Sedaj, ko se napenjajo jeklenice, dela opravljajo Gorenjci. Teren je najprej preletel dron, ki je med 1260 metrov oddaljenima startom in ciljem napel polmilimetrsko ribiško vrvico. S pomočjo te so čez potegnili 3-milimetrsko, sledila je 6-milimetrska vrvica, nato še 8,5-milimetrska jeklenica. Šele potem so lahko začeli z napenjanjem 18-milimetrske. Dve takšni bosta napeljani, ena signalna, druga glavna. Na signalni so nameščene velike krogle, ki na oviro opozarjajo letala, helikopterje, padalce ... Signalna jeklenica je umeščena nad glavno, na startu tudi nekoliko vstran. V primeru žleda bo dobila večjo obtežitev, a se kljub temu ne sme spustiti nižje od glavne. Da se ne bi prepletali. Glavna mora biti tudi bolj napeta. "V celoti mora biti v pozitivi, tudi zaradi magnetnih 'trolijev' (vozičkov, op. p.). Da delujejo. Če morajo plezati v klanec se lahko kdo ustavi."

Pogled proti Obistovim skalam.
Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Prva vrvica, ki so jo napeli s pomočjo drona je bila debela pol milimetra.
Nejc Strojnik
Najprej so napeli signalno jeklenico, na katero so namestili rdeče in bele krogle. 
Nejc Strojnik
Komunikacije med začetno in končno točko teče.
Nejc Strojnik
Spust bo potekal po 18.milimetrski jeklenici.
Nejc Strojnik
Pogled proti Obistovim skalam.
Nejc Strojnik
Samo za najbolj pogumne.
Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Na startu se odpre imeniten razgled.
Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta