(FOTO) "Kolovoz" Ravne - Dravograd: Začetek del sredi leta 2024

Dela na prvem odseku naj bi začeli sredi leta 2024, na drugem odseku pa še bistveno kasneje, kar je nesprejemljivo, pravi župan Dravograda.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na cesti med Dravogradom in Ravnami manjka tudi varovalna ograja, ki bi morala ščititi vozila pred zdrsom v Mežo. Kaj, če koga zanese?
Na cesti med Dravogradom in Ravnami manjka tudi varovalna ograja, ki bi morala ščititi vozila pred zdrsom v Mežo. Kaj, če koga zanese?
Tomaž Ranc

Prejšnji teden smo poročali o katastrofalnem stanju na sedmih kilometrih državne ceste Dravograd-Ravne na Koroškem, katere povprečni dnevni promet je 9500 vozil. Na njej so številne poškodbe, udarne jame, kolesnice in zaplate, slabi podporni zidovi, številni preventivni semaforji, na odseku pa manjka celo nekaj metrov varovalne ograje, kar pomeni možnost zdrsa vozil v Mežo. In še bi lahko naštevali, kaj jezi voznike, kvari vozila. Zanimalo nas je, zakaj država načrtuje obnovo odseka v dveh delih, namesto da bi se ga lotili na celotni relaciji, kar bi bilo glede na stanje najbolj racionalno, kakšna je načrtovana dinamika projekta, kdaj bi cesta lahko bila v celoti obnovljena in kolikšna je vrednost investicije. Kot so na to naše dvakratno poizvedovanje odgovorili z Direkcije za infrastrukturo, se projektna dokumentacija naroča "za smiselno dolžino odseka, glede na stanje voziščne konstrukcije, tehnologije izvajanja del, števila prometnih zapor in zagotovljena finančna sredstva", in poudarili, da je bil pred ujmo prvi odsek v slabšem stanju. Potrdili so, da bo po sprejetju državnega proračuna za leto 2024 in potrditvi na Svetu za vode izvedeno javno naročilo za izvedbo del na prvem odseku (od Raven do kamnitega železniškega mosta, op. a.), in zapisali, da se bodo dela predvidoma začela sredi leta 2024. Projektantska ocena vrednosti znaša slabih 17 milijonov evrov, za ta del je tudi podpisan sporazum z Občino Ravne na Koroškem o sofinanciranju ter pripravljena razpisna dokumentacija za izbiro izvajalca gradbenih del. Medtem ko je za drugo polovico odseka (od kamnitega mosta do Dravograda) projektna naloga potrjena in da bo naročena izdelava projekta.

Tudi drevo še vedno visi z brežine Meže. Varnost "na prvem mestu". 
Tomaž Ranc

"Te roke za izvedbo je nujno skrajšati, saj rok več kot deset mesecev ni sprejemljiv. Kar se tiče odseka od Dravograda proti Ravnam (3,5 kilometra), je narejena šele projektna naloga, kar je temelj za izdelavo projektov. Po mojih izkušnjah to traja dve, tri leta sigurno, preden bo rešeno projektno in najdemo izvajalca," je nezadovoljen Anton Preksavec, župan Dravograda. Slednje je danes izpostavil tudi na delovnem sestanku z ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek in drugimi koroškimi župani na Ravnah na Koroškem. Preksavec ocenjuje, da je takšen pristop reševanja in izpostavljanja težav sicer dober in da se ministrica resnično trudi izboljšati situacijo. S tem se strinja tudi podžupan Raven na Koroškem Andrej Erjavec, ki je zadovoljen z dobro komunikacijo in prizadevanji ministrstva.

Alenka Bratušek nam je po sestanku o obnovi cest povedala: "V kratkem, verjamem, da še ta mesec, lahko pričakujemo razpis za dve rekonstrukciji cest, ena je Črna-Mežica, druga je Ravne-Dravograd, kjer v bistvu usklajujem samo še rok izvedbe. V naših dokumentih, projektih je ta v tem trenutku zastavljen predolgo. Želim preveriti, kaj moramo narediti, da bi ta rok izvedbe bil krajši." Da bi lahko dela začeli prej kot v sredini naslednjega leta, že pozimi oziroma takoj, ko bodo vremenske razmere dopuščale, nam je še dejala. A morajo, ker je projekt tako velik oziroma vrednost takšna, iti v javni razpis, ne glede na interventni zakon, ki daje možnosti olajšanih postopkov, je še razložila.

Ob tem je bilo treba za del od mosta do Dravograda upoštevati vodenje državne kolesarske povezave. "Želimo tudi, da se umesti še kolesarska v ta del od Dravograda proti Ravnam. Ni nam uspelo odkupiti zemljišč na desnem bregu Meže, saj se lastniki niso strinjali, nato pa smo imeli dogovor z Direkcijo za ceste, da se bo kolesarska projektirala ob tej obnovljeni cesti proti Ravnam," je še povedal župan Dravograda. Trasa kolesarske povezave bi tako tudi na tem odseku potekala ob cesti do Otiškega Vrha, tudi za ta odsek je treba izvesti javno naročilo za izbiro projektanta, ki bo izdelal projektno dokumentacijo. Ko bo ta izdelana, bodo znane nadaljnje aktivnosti. Odsek pa je nasploh geografsko zelo zahteven, saj v ozki dolini na omenjenih sedmih kilometrih tečejo skupaj železnica, omenjena cesta in Meža, katere surova moč se je pokazala zlasti ob avgustovski ujmi.

Državna cesta je potrebna obnove. 
Tomaž Ranc
Semafor, Dravograd, Ravne, ob Meži
Tomaž Ranc
Tomaž Ranc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta