Vremenska fronta povzročila poplavljanje in sprožanje plazov, v Piranu na promenado nametalo skalnat valobran

STA, M.D.
05.11.2023 19:07

Po nočnem neurju je bilo najhuje na Gorenjskem in Idrijsko-Cerkljanskem, o škodi poročajo tudi z Obale. V ponedeljek se bodo po napovedih razmere umirile

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Piranu je nočno neurje na promenado znova nametalo skalnat valobran.
Tomaž Primožič/fpa

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je noč minila dokaj mirno, dogajanje pa se je začelo stopnjevati proti jutru, ko se je predvsem nad Gorenjsko razbesnelo neurje. Na območju Bohinja sta se sprožila dva zemeljska plazova, ki pa ju pristojni že sanirajo. Po poročanju Radia Slovenija sta plazova od sveta odrezala prebivalce naselij Ravne in Nemški Rovt.

Plaz se je sprožil tudi na območju Radovljice. Ogrožal je stanovanjsko hišo, vendar so območje uspešno zavarovali, je za STA povedal poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Radovljica Žiga Lenček.

Gasilci so zaradi poplav ob vodotokih in poplav meteorne vode med drugim posredovali tudi na Bledu, v Kranju, Žirovnici in Kamniku. Plaz Blate v kamniški občini bodo po poročanju Radia Slovenija pregledali z dronom, saj se je zemljina davi nekoliko premaknila, a trenutno naj ne bi predstavljala nevarnosti.

V Kranju je veter ponoči odkril streho transformatorske postaje na Jelenčevi ulici. Dež je nato povzročil kratek stik, zato so bili prebivalci večjega dela Primskovega in Kokrškega loga brez elektrike, so sporočili z Mestne občine Kranj.

V naselju Jazne v občini Cerkno se je sprožil plaz nad stanovanjskim objektom. Kot je za STA povedal poveljnik PGD Plužnje Tomaž Podobnik, so gasilci plaz prekrili in zaenkrat ostaja stabilen.

V Rečici ob Savinji so okrog 6. ure zjutraj sprožili sireno, ki opozarja na nevarnost poplav, saj je reka Rečica prestopila bregove ter zalila sedem stanovanjskih in gospodarskih objektov, je za STA dejal poveljnik civilne zaščite Rečica ob Savinji Ciril Turk.

Prebivalce, ki živijo ob Rečici, so s sireno obvestili, da so umaknili svoja vozila in spremljali vodostaj, ki je pozneje prenehal naraščati, je pojasnil Turk. Evakuacije niso bile potrebne. Plaz ogroža eno kmetijo in tri ceste, ki so zaradi tega neprevozne. Zaprt je tudi Grušoveljski most. Tudi Savinja se je na določenih delih razlila prek nasipa po razlivnem območju, sta se pa tako Rečica kot Savinja že umaknili nazaj v svojo strugo.

Narasla Savinja v drugih občinah ni povzročala prevelikih preglavic. So pa župani izpostavili, da je bil vodostaj Savinje in drugih hudournikov višji kot prejšnji petek, ko je bilo razglašeno rdeče vremensko opozorilo. Sprožilo se je tudi nekaj plazov, ki niso povzročili večjih nevšečnosti.

Župan Občine Mozirje Ivan Suhoveršnik je za STA dejal, da so bile zdaj že tretjič letos poplavljene štiri hiše, v eni od teh prebivalci še vedno živijo. Prebivalci vseh teh hiš so sicer na seznamu za nadomestno gradnjo. Opazujejo tudi nekaj plazov, ki pa za zdaj hiš in infrastrukture ne ogrožajo. Kot največji problem Suhoveršnik izpostavlja, da Savinja ni ustrezno očiščena, čeprav na to ves čas opozarjajo. "Res se premalo naredi," je opozoril.

V Piranu je nočno neurje na promenado znova nametalo skalnat valobran. Valobran je razdejalo že petkovo neurje, v soboto so ga gasilci in pripadniki civilne zaščite postavili nazaj, danes pa je cesta ponovno neprevozna. V Piranu sta se zaradi poplavljanja morja sicer ponoči oglasili dve sireni, znova je zalilo vse gostinske lokale na rivi, je za STA dejal Peter Ventin iz Gasilske brigade Koper.

Zalilo je tudi lokal na Tartinijevem trgu, ki ga v preteklih dneh ni. Gasilci so namreč v odtočni jašek, kjer se deževnica zliva v morje, vstavili zamašek, da se morje ne bi razlilo po trgu. A se je na trgu nabralo toliko meteorne vode, da je poplavila ta, je pojasnil. Da ne bi prišlo še do večje škode, so vodo s trga prečrpavali z osmimi črpalkami.

Občina in civilna zaščita sta priskrbeli pesek, v soboto okrog 200 vreč, s katerimi so si ljudje lahko zavarovali domove. "Nekateri prebivalci so se res dobro zavarovali, nekateri pa si pred svoja vrata niso postavili čisto nič," je dejal Ventin. Pozivov za črpanje vode iz stanovanj sicer gasilci niso prejeli, odtekla je sama.

Vodnatost rek v zahodnem delu države se je sredi dneva začela zmanjševati, na vzhodu pa bodo reke naraščale večji del dneva. V ponedeljek in v naslednjih dneh se bo vodnatost rek povsod po državi zmanjševala, Drava v spodnjem toku, Ljubljanica in Krka pa se bodo še razlivale. Kraška polja bodo ojezerjena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta