(FOTO) V Slovenj Gradcu sedemmilijonska investicija v primarno zdravstvo

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
12.03.2024 15:30

Temeljni kamen za prizidek k Zdravstvenemu domu v Slovenj Gradcu je odkrit. Odgovorni obljubljajo, da bodo pogoji za zaposlene, predvsem pa za paciente že konec prihodnjega leta precej boljši.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z prizidkom bo ZD Slovenj Gradec bogatejši za 2000 kvadratnih metrov (neto) novih uporabnih površin.
Nejc Strojnik

V neposredni bližini Zdravstvenega doma (ZD) Slovenj Gradec, na območju med zdajšnjo stavbo in bližnjo bolnišnico, bodo kmalu zabrneli gradbeni stroji podjetja Kuster. 45 let star ZD, ki je bil nedavno energetsko saniran, bo do konca leta 2025 dobil sedem milijonov evrov vreden prizidek. Ministrstvo za zdravje naložbo sofinancira v višini 1,47 milijona evrov, pri Eko skladu so pridobili dobrih 580.000 evrov, preostalo bo zagotovila občina z lastnimi sredstvi. "Gre za izjemno pomembno investicijo. Verjamem, da bodo z investicijo dani novi odlični pogoji za primarno zdravstvo na našem območju, v celotni Mislinjski dolini in regiji, kajti tukaj domuje tudi Zdravstveno-reševalni center Koroške. Z investicijo bomo dvignili nivo za zaposlene, predvsem pa za uporabnike," je ob odkritju temeljnega kamna povedal slovenjgraški župan Tilen Klugler.

Nejc Strojnik

Prizidek bo prinesel 2000 kvadratnih metrov (neto) novih površin, v prid nujnosti izgradnje pa govori tudi podatek, da je bilo v slovenjgraškem ZD-ju pred devetimi leti zaposlenih 71 ljudi, danes pa jih je 156. "Pridobili bomo nove prostore za patronažno službo, nove družinske in pediatrične ambulante, center za krepitev zdravja in komunikacijske ter tehnične prostore. To so dejavnosti, ki so trenutno prostorsko zelo okrnjene, zaradi česar smo morali določene celo preseliti," se investicije veseli direktorica Marjeta Vaupot. "Mi imamo že zdaj dovolj kadra, že včeraj bi lahko vse preselili v nov prizidek, tukaj res nimamo težav. Si pa želimo graditi naprej, zadaj imamo specializante, ideje za nove projekte, programe, ki jih ljudje potrebujejo. Še naprej se bomo prijavljali na razpise, enega smo ravno pridobili, izbrani smo bili na javnem naročilu za preprečevanje mišično-skeletnih obolenj, tu so tri nova delovna mesta. Tako se res veselimo prizidka."

Nejc Strojnik

Ob odkritju temeljnega kamna je v Slovenj Gradec prišla tudi ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, domačinka iz Mislinje, kjer ima ZD Slovenj Gradec prav tako svoje ambulante. "Izjemno ponosna sem, da se je to zgodilo v mojem mandatu in upam, da se bomo kmalu srečali na odprtju tega prizidka. Zagotovo je danes dober dan, pomemben predvsem za ljudi, paciente, ki jim bodo novi prostori prinesli večjo dostopnost do zdravstvenih storitev," je dejala ministrica, ki se ni mogla izogniti vprašanjem o zdravniški stavki, a je bila v svojem odgovoru precej skopa. Dejala je le, da še vedno verjame, da se bodo dogovorili in da bodo aktivno nadaljevali pogajanja. Stavko sicer po besedah direktorice Vaupotove podpirajo tudi zdravniki v ZD Slovenj Gradec. "Čas je, da se stvari uredijo, a kot veste, smo mi na primarni ravni in pri nas vsi zdravniki delajo v dobro pacientov."

Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta