Gasilci v Dravogradu še vedno v pripravljenosti, v soboto smrtna nesreča na Goriškem vrhu

U.P.
05.11.2023 10:50

Gasilci v Dravogradu so zaradi visokega pretoka Drave še v pripravljenosti, a ne več v dežurstvu v gasilskem domu z obhodi, kot so bili prejšnje dni. So pa včeraj posredovali ob zdrsu osebe. V Mežici rešujejo Nužijev plaz.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urška Polanc

Preverili smo, kakšno je stanje danes v občini Dravograd, kjer je bilo v petek v pripravljenosti in na terenu kar 60 gasilcev, ker pa je Drava ogrožala nekaj stanovanjskih hiš na Ribiški poti, so evakuirali tudi petnajst ljudi. "Trenutno je stanje nespremenjeno od sinoči, Drava je sicer malo povečana, kolikor sem bil na jutranjem obhodu, tudi reka Meža in Mislinja sta se malo dvignili, upamo pa, da ne bo kaj hujšega glede na to, da je Drava kar visoka. Včeraj so se še ves dan kazale posledice petkovih padavin, črpanje podtalnice pri reki Meži ipd., gasilci so posredovali okoli desetkrat. Gasilci so v pripravljenosti, a ne več v dežurstvu v gasilskem domu z obhodi, kot so bili prejšnje dni," nam je povedal Bojan Zavec, poveljnik tamkajšnje civilne zaščite in dodal, da je nameščena protipoplavna zaščita od petka in včeraj še vedno v pripravljenosti in je niso odstranjevali. 

Evakuirani ljudje z Ribiške poti so se lahko že v petek zvečer vrnili v svoje domove, saj Drava več ni neposredno ogrožala hiš. Še vedno je sicer imela pretok 1300, 1400 kubičnih metrov na sekundo. Da v Dravogradu še vedno dežuje, čez dan naj bi sicer ponehalo, a Drava ima še vedno svojo moč, opozarja Zavec.

Se je pa včeraj v Dravogradu zgodila tragična nesreča pri nešportnih aktivnostih (gobarjenje, ...), ko so tudi posredovali gasilci z gorsko reševalno službo. Ob 15.18 je na Goriškem Vrhu, občina Dravograd, oseba zdrsnila po pobočju 300 metrov v globino. Do prihoda reševalcev NMP ZRCK so jo gasilci PGD Dravograd neuspešno oživljali. Gorski reševalci GRS Maribor, GRS Koroške in gasilci so preminulo osebo z vrvno tehniko potegnili po pobočju in jo predali pogrebni službi, je navedeno na Upravi republike Slovenije za zaščito in reševanje. 

Nužijev plaz, cesta Črna - Mežica, župan Mark Maze, direktor Komunale Mežica Ambrož Blatnik in delavci VOC
Petra Lesjak Tušek
TAB - proizvodnja v Črni, škarpa, ki se seseda
Petra Lesjak Tušek

 

Gasilci PGD Črna na Koroškem so utrjevali protipoplavni nasip ob reki Meži zaradi ogrožene hiše, črpali zalite kleti ter odmaševali cestne propuste. 

Do 14. ure so na območju Slovenj Gradca zabeležili 14 dogodkov. Zaradi podrtih dreves in črpanja meteorne vode na več lokacijah, odkrite strehe v Golavabuki ter zemeljskega plazu v Pamečah posredujejo PGD Slovenj Gradec, PGD Stari Trg, PGD Šmartno, PGD Golavabuka, PGD Podgorje, PGD Sele Vrhe in PGD Pameče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta