Kako do sanjske šole

Jasmina Detela Jasmina Detela
23.06.2022 03:55

Učenci sodelovali v evropskem programu eTwinning. Konkretni predlogi izboljšav, da bi šola postala
prijazna za vse

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Raziskovanje elementov sanjske šole v prihodnosti
Raziskovanje elementov sanjske šole v prihodnosti
Druga OŠ Slovenj Gradec

Evropski program eTwinning, ki je namenjen spodbujanju in uvajanju informacijsko-komunikacijskih tehnologij v izobraževanje, omogoča šolam, učiteljem in učencem povezovanje, sodelovanje, razvijanje projektov, izmenjavo izkušenj digitalnih vsebin in idej preko interneta. Je del programa Erasmus+, programa evropskega sodelovanja na področju izobraževanja, usposabljanja, mladih in športa.​ Vanj je vključenih več deset slovenskih šol, med njimi je tudi Druga osnovna šola Slovenj Gradec, ki je letos izvajala tri projekte - Edumix, Stem in Back to nature.

S projektom Edumix so se pridružili pobudi Evropske unije o novem evropskem Bauhausu. "Gradili smo na viziji 'sanjska šola', zgrajeni na vrednotah vključenosti, lepote in trajnosti," je povedala učiteljica Katja Jenko, sicer eTwinning ambasadorka Slovenije. Delo je potekalo na način, da so učenci posneli predstavitveni video. Ena skupina učencev je pripravila zapis o mešanem učenju v angleščini. Druga skupina je izdelala video, ki prikazuje učenje zunaj učilnice in predstavila zunanji prostor šole, tretja skupina pa je raziskala inkluzijo na šoli. Vsi učenci so tudi razpravljali o tem, na katerih področjih bi lahko na šoli še kaj spremenili in predlagali nekaj izboljšav: uporaba i-učbenikov za zmanjšanje teže šolske torbe, površine okoli šole bi lahko uporabljali za učenje zunaj učilnic, prilagoditev učilnic za učence z ADHD z nabavo kinestetičnih miz in gumijastih trakov za mize/stole. Tako bi šola postala prostor, ki bo izražal njihove vrednote, z namenom, da bi postala "sanjska šola", ki podpira kombinirano učenje, izobraževanje za trajnostni razvoj, dobro počutje in vključenost.

Projekt Stem je učna zasnova z različnimi sistematičnimi strukturami, ki učencem omogočajo reševanje problemov z znanstvenimi metodami. V okviru projekta so se med drugim prijavljali na skupne mednarodne akcije. "Najbolj odmevno je bilo izdelovanje mosta prijateljstva v podporo ukrajinskim partnerjem, kjer smo sinhrono izdelovali mostove med našimi državami in Ukrajino. Ob isti uri smo se vsi partnerji vklopili v videokonferenčni sistem in izdelali vsak svoj most, ob tem smo komunicirali, se pogovarjali in eden drugemu pokazali svoje delo," pojasni Jenkova. Vsak mesec so učenci tudi dobili nalogo ter preko družabnih omrežij in TwinSpacea pomagali eden drugemu z nasveti in primeri.

Naloge so bile zahtevne, učenci so morali pri reševanju sodelovati in kreativno razmišljati. Še posebej je ponosna na eno od nalog, kjer so učenci razmišljali o potovanju v vesolje, kjer so uporabili tehniko mešanega učenja. "Ob tem so prvič na daljavo sodelovali učenci matične in podružnične šole. Podobno je bilo, ko smo na CodeWeeku izdelali več mehaničnih rok. Eno na matični šoli v okviru eTwinning krožka, preostale na podružnični šoli v okviru tehnike in tehnologije," je ponosna učiteljica, ki ocenjuje, da so učenci na ta način pridobili samozavest in se nehali bati svojih napak, raje so jih izkoristili in se ob njih začeli učiti.

Most prijateljstva
Druga OŠ Slovenj Gradec

Pod mentorstvom Helene Krušič pa je potekal še projekt Back to nature. Krušičeva je skupaj s četrtošolci raziskovala aktualno temo sodobnega časa, in sicer vse od onesnaževanja našega planeta do ključnih rešitev. V sklopu projekta so v atriju šole postavili tudi šolski vrtiček. Skupno je pri vseh treh projektih sodelovalo okoli 120 učencev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta