Koncert okteta in seksteta v dvorcu Bukovje

Jasmina Detela Jasmina Detela
22.04.2024 13:30

Pevci okteta In spiritu iz Vojnika in Dravograjskega seksteta so na koncertu Zarja pomladi zapeli v dravograjskem dvorcu Bukovje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oktet In spiritu iz Vojnika
Jskd, Oi Dravograd

Minulo nedeljo je v dvorcu Bukovje v Dravogradu potekal koncert vokalne glasbe v izvedbi okteta In spiritu iz Vojnika ter Dravograjskega seksteta pod naslovom Zarja pomladi. 

Moški vokalni oktet In spiritu iz Vojnika je v letu 2017 s slavnostnim koncertom obeležil 10. obletnico delovanja. Ustanovljen je bil na osnovi močne tradicije zborovskega in cerkvenega petja v Vojniku, kjer se je na pobudo dueta zbral še sekstet fantov iz Vojnika in okolice, ki so izhajali iz tradicije ljubezni do slovenske ljudske pesmi iz družinskega okolja. Člani okteta so najprej delovali pod okriljem Kulturno-umetniškega društva France Prešeren Vojnik, leta 2020 pa so ustanovili samostojno društvo. In spiritu je v kulturni prostor občine Vojnik in širše vnesel mnogo mladostne svežine na področju večglasnega petja in izvirnih glasbenih priredb, ki jih je za skupino napisal Tomaž Marčič. Od ustanovitve do danes se je v skupini zvrstilo preko 10 pevcev, nekateri od njih so postali prepoznavni zborovski pevci in priložnostni solisti, vse pa je odlikovala izrazita predanost skupini. Delo skupine je bilo do danes ovrednoteno s številnimi visokimi priznanji ter pozitivnimi kritikami na mednarodnih pevskih tekmovanjih in gostovanjih v evropskih državah. Umetniško vodenje skupine je leta 2023 prevzela priznana zborovodkinja Danica Pirečnik. Pripravili so zelo raznovrsten program od sakralnih pesmi do koroških ljudskih.

Dravograjski sekstet je bil najprej oktet. 
Jskd, Oi Dravograd

Tudi Dravograjski sekstet, ki ga vodi Mojca Kamnik, je v lokalnem okolju in tudi širše že dobro poznan. Fantje (Gorazd Oder, Iztok Požarnik, Nejc Kočivnik, Miran Ošlovnik, Matjaž Račnik, Jože Mandl in Iztok Knez) so za to priložnost pripravili repertoar štirih pesmi. Dravograjski sekstet (prej  oktet) je bil ustanovljen leta 1995, ko se je več fantov iz različni krajev občine Dravograd zbralo na eni od gorskih kmetij z željo peti slovenske ljudske pesmi in še posebej pesmi domačih - koroških krajev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta