Leseni mostovi v Slovenj Gradcu: Narejena je nova projektna dokumentacija, v njej pa kup nepravilnosti

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
30.04.2024 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zataknilo se je pri občutno prevelikih, celo nevarnih naklonih na površinah. 
Jasmina Detela

V drugi polovici lanskega leta so na treh lokacijah v Slovenj Gradcu - pri trgovskih centrih Spar in Mercator ter pri šolskem centru - postavili precej izstopajoče lesene mostove, namenjene pešcem in kolesarjem. Ti so hitro po postavitvi sprožili marsikatero reakcijo občanov in občank, ki še vedno, več kot pol leta po postavitvi, niso dočakali njihovega odprtja. Zataknilo se je pri občutno prevelikih, celo nevarnih naklonih na površinah. Po pravilniku o kolesarskih površinah je namreč vzdolžni nagib lahko med tremi in petimi odstotki, česar ne dosega nobeden od treh mostov. Naklona klančin pri Sparu dosegata pet in 16 odstotkov, pri Mercatorju sta oba naklona devetodstotna, pri šolskem centru pa sta naklona devet- in kar 18-odstotna, pravijo na Mestni občini (MO) Slovenj Gradec. Poleg tega imajo mostovi na sredini še lom, zaradi katerega so ti nagibi še bolj izraziti.

Vključila se je Inženirska zbornica Slovenije

Mostovi, vredni 350 tisočakov, so sicer del dvomilijonske (brez DDV-ja) investicije, ki jo sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj, vanjo pa sta vključeni tudi gradnja 9,1 kilometra novih kolesarskih površin in površin za pešce ter obnova nekaterih odsekov cest ob kolesarski stezi. Ob tem velja izpostaviti, da je bilo črpanje sredstev vezano na konec lanskega leta, ko je bil postavljen tudi skrajni rok, da mostove odprejo. A ker je stanje od konca oktobra praktično nespremenjeno, ob vedno toplejših mesecih pa bi bili mostovi za pešce in kolesarje več kot dobrodošli, nas je zanimalo, kje se je zalomilo, da se nič ne premakne. "Čakali smo na dopolnitev projektne dokumentacije za odpravo napak, ki smo jo od družbe DK-PROTIM že dobili, a pri pregledu še zmeraj ugotovili vrsto nepravilnosti. V postopek se je vključila tudi Inženirska zbornica Slovenije, ki je uvedla disciplinski postopek zoper domnevnega kršitelja," sporočajo iz Rotenturna.

Omenjena družba je mostove projektirala na podlagi javnega razpisa, objavljenega marca leta 2018. Na podlagi projektne naloge, ki je bila izdelana februarja 2018, je projektant predstavil tri variante mostov, poleg zdajšnje sta bili v igri še ravna izvedba z nizko ograjo in polkrožna opcija. MO Slovenj Gradec je za projekt, da bi preverila skladnost izdelane projektne dokumentacije, naročila recenzijo. Opravilo jo je podjetje N-invest in dalo pozitivno mnenje. Na podlagi tega je občina pri Upravni enoti Slovenj Gradec zaprosila za gradbeno dovoljenje. Projekt je torej kljub nekajkrat prevelikemu naklonu šel skozi vsa sita. Kljub jasno zapisanim zakonom, gradbeni v 29. členu denimo pravi, da "v delih objektov, po katerih je predvidena hoja, ne sme biti mest, na katerih obstaja nevarnost zdrsa in spotika zaradi nestabilnih ali nepričakovano spreminjajočih se tal, nevarnih ovir ali neravnin".

Napake na mostu bo treba odpraviti z novo projektno dokumentacijo.
Jasmina Detela

Največji izziv je most pri Sparu

Glede na to, da projekt torej ni bil dokončan v roku, kar je pri črpanju evropskih sredstev še posebej pomembno, nas je zanimalo, ali bodo v Slovenj Gradcu morali ta sredstva, ali vsaj del, vrniti. Iz pisarne župana Tilna Kluglerja sporočajo, da ne, saj da jim je ministrstvo za infrastrukturo rok za dokončanje del podaljšalo za eno leto. Župan je vmes večkrat poudaril, da sanacija mostov pod nobenim pogojem ne bo bremenila občinskega proračuna, saj da napaka ni na njihovi strani in da je nastala pri projektiranju. "Največji izziv predstavlja most pri Sparu zaradi razlik v višinah med cesto, strugo in pločnikom na Sparovi strani. Napake bo treba odpraviti z novo projektno dokumentacijo," pa se glasi najnovejši odgovor mestne občine o tem, kdo in konkretno na kakšen način bo odpravil napake, da bo naklon manjši. Ta je še posebej nevaren za ljudi na invalidskih vozičkih in kolesarje, sploh ob slabših vremenskih razmerah. Podobno skopi so tudi z informacijami o stroških sanacije in o tem, kdo natančno jih bo pokril. Ker še ni končne rešitve za popravilo, o znesku še ne morejo govoriti, prav tako ne, kdaj bodo mostovi odprti za tiste, katerim so v prvi vrsti namenjeni. Pravijo le, da se bo to zgodilo do konca zaključka projekta, ki je datiran na 31. december 2024. Če seveda ne bo še kakšnega zamika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta